Στον ΕΦΕΤ η ένσταση της Friesland

Για την ένδειξη σε συσκευασίες γιαουρτιού
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 10:52

ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ συζητείται σήμερα ένσταση της Friesland Hellas κατά απόφασης του Φορέα να προβεί στη δέσμευση γιαουρτιών «Nουνού Classic», με το αιτιολογικό ότι επί των συσκευασιών τους δεν θα πρέπει να αναγράφουν τον όρο «γιαούρτι», αλλά την ένδειξη «επιδόρπιο γιαουρτιού», καθ΄ ότι διαπιστώθηκε ότι περιέχουν ζελατίνη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το θέμα αυτό επί μακρόν εξετάζουν τόσο ο ΕΦΕΤ, όσο το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς και το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Friesland, επιδιώκοντας την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Στελέχη της Friesland, μιλώντας στη «Ν» επεσήμαναν ότι από το υπουργείο Οικονομίας έχει κοινοποιηθεί προς την εταιρεία έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι έως ότου αναμορφωθεί η κείμενη νομοθεσία, περί ενδείξεων στις συσκευασίες των τροφίμων, η ίδια δεν υποχρεούται σε διόρθωση των αναφορών της επί των συσκευασιών του Νουνού Classic.

Στο πλαίσιο αυτό, η Friesland Hellas θα ζητήσει σήμερα από τον ΕΦΕΤ την αποδέσμευση των ποσοτήτων του «Νουνού Classic», και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων με τον ίδιο τρόπο από όλες τις εταιρείες του κλάδου, δεδομένου ότι η ζελατίνη ως ουσία εμπεριέχεται και σε άλλα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς, τα οποία δεν φέρουν επί των συσκευασιών τους την αναφορά «επιδόρπιο γιαουρτιού».

Σημειώνεται ότι η ζελατίνη παράγεται από ζωικά παραπροϊόντα, όπως κόκαλα, δέρμα, κ.ά. βοοειδών ή χοιρινών και χρησιμοποιείται, νόμιμα, ως πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στην παρασκευή γαλακτοκομικών με σκοπό την πήξη τους.

ΠΛΑ.ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα