Τέσσερις προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου θέτει η ελληνική κυβέρνηση στις απαντήσεις της στα 14 ερωτήματα της Πράσινης Βίβλου για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, που έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι τέσσερις προτεραιότητες είναι οι εξής:
1. Επέκταση της προστασίας στους εργαζόμενους με άτυπες μορφές απασχόλησης
2. Αποσαφήνιση του πλαισίου της εξαρτημένης εργασίας και της γκρίζας ζώνης μεταξύ μισθωτής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης
3. Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
4. Διευκόλυνση των μεταβάσεων μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων απασχόλησης και ανεργίας.
Με αφορμή την αποστολή των θέσεων της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε: «Η χώρα επαναβεβαιώνει την σταθερή προσήλωσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει αρχές και αξίες που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια Ευρώπη ανταγωνιστική με υψηλή κοινωνική συνοχή. Η αποστολή των εθνικών μας θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει έναν πρώτο κύκλο διαβούλευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτόν το διάλογο, ο οποίος πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και σε εθνικό και σε ενωσιακό πλαίσιο, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι έτσι ώστε η εργατική μας νομοθεσία να προσαρμοστεί στα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα και στις προκλήσεις που συνιστούν η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές εξελίξεις και η ταχεία τεχνολογική πρόοδος, με γνώμονα πάντα τη θέση ότι το εργατικό δίκαιο θα παραμείνει το δίκαιο της αδύναμης πλευράς στις εργασιακές σχέσεις, που είναι οι εργαζόμενοι».