Νέα υπερσυσσώρευση υποχρεώσεων

«Φωτιά» το β' εξάμηνο του 2021, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν 25,6 δισ. ευρώ
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 07:25

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Ούτε φέτος θα αποφευχθεί η υπερ-συσσώρευση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους τελευταίους μήνες του έτους. Από αυτόν τον μήνα και μέχρι το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν φόρους άνω των 4,4 δισ. ευρώ ανά μήνα, με το συγκεκριμένο ποσό να είναι αυξημένο πάνω από 30% συγκριτικά με τη μηνιαία καταβολή φόρων του 7μήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου. 

Τα φορολογικά έσοδα του β’ εξαμήνου έχει προϋπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να ανέλθουν στα 25 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ που ήταν στο α’ εξάμηνο. Εκτός από τους φόρους, υπάρχουν βέβαια και οι ασφαλιστικές εισφορές. Εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα αναδρομικά που ζητάει ο ΕΦΚΑ τόσο για το 2019 (σ.σ.: έχει ξεκινήσει η είσπραξη της τελικής εκκαθάρισης των εισφορών του 2019 σε πέντε δόσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στο τέλος Οκτωβρίου) όσο και για το 2020. 

Μόλις χθες ο ΕΦΚΑ εξέδωσε τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν επιπλέον όσοι μισθωτοί απασχολούνται ταυτόχρονα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα επιπλέον ποσά που έχουν να καταβάλουν περίπου 200.000 πολίτες θα καταβληθούν σε έξι δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου. 

 Έτσι, ειδικά ο Αύγουστος θα είναι μήνας υπερσυσσώρευσης ειδοποιητηρίων, καθώς θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογουμένων που θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση φόρου εισοδήματος, δύο εκκαθαριστικά εισφορών στον ΕΦΚΑ (για την εκκαθάριση του 2019 και για την εκκαθάριση του 2020), αλλά και τη 2η δόση του ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανή παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση για τους φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μετάθεσης του χρόνου πληρωμής του φετινού φόρου πέραν του Φεβρουαρίου του 2022. Έτσι, αν δοθεί δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τον Σεπτέμβριο -το ενδεχόμενο ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών- το πιθανότερο είναι ότι θα καταβληθεί τριπλή δόση τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι ανοικτό να συμπιεστεί και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ.

H «μετατόπιση» φορολογικών βαρών από το α’ στο β’ εξάμηνο προκύπτει και από τα μέχρι τώρα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αποτυπώνουν και τις πιο επικαιροποιημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών: αυτές που ενσωματώθηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Όπως προκύπτει, στο πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν φόροι 20,14 δισ. ευρώ (έναντι 18,26 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020), αλλά η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 25,652 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο προκειμένου να φτάσουμε στον ετήσιο προϋπολογισθέντα στόχο των 45,792 δισ. ευρώ. Μετά τον 15Αύγουστο θα γνωρίζουμε και την εισπρακτική επίδοση του Ιουλίου, η οποία όμως δεν αναμένεται να είναι θεαματική καθώς μετά την απόφαση να παραταθεί η προθεσμία για τη χορήγηση έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν αναβάλει την πληρωμή του φόρου για το τέλος Αυγούστου (έστω και αν χρειάζεται η καταβολή διπλής δόσης).

Για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 25,65 δισ. ευρώ πρέπει να ανέβουν τα έσοδα κυρίως στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Στον ΦΠΑ κατά 1,179 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσουν στο β’ εξάμηνο στα 9,023 δισ. ευρώ από 7,844 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Αυτό προφανώς εξαρτάται από την κατανάλωση, τον τουρισμό αλλά και την εισπραξιμότητα του φόρου, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τα βάρη στα οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν οι φορολογούμενοι.

2. Στους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας οι οποίοι πρέπει να φτάσουν στο 1,978 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο από 629 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Η επίδοση εξαρτάται φυσικά από τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα του α’ εξαμήνου εμφανίζονται «φουσκωμένα» λόγω της μετάθεσης δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, καθώς οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2021 θα μετατεθούν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής του φόρου σε περίπτωση παράτασης στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό γιατί αν επιτραπεί οι δηλώσεις εισοδήματος να μετατεθούν και τον Σεπτέμβριο, θα είναι πλέον πιθανό η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, όπως και πέρυσι.

3. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ο οποίος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 945 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο (φτάνοντας στο 1,62 δισ. ευρώ από 675 εκατ. ευρώ).

4. Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ο οποίος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 744 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο συγκριτικά με το α’ εξάμηνο, φτάνοντας στα 5,143 δισ. ευρώ από 4,399 δισ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Προφανώς, το β’ εξάμηνο έχει και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Απλώς, η μεταβολή δεν φαίνεται κατά τη σύγκριση του α’ με το β’ εξάμηνο, πολύ απλά διότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 εισπράχθηκαν τελικώς μέσα στο α’ δίμηνο του 2020, αλλάζοντας τα δεδομένα πολλών ετών. Αν φέτος δεν υπάρξει παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (που είναι το πιθανότερο, εκτός κι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας και πάλι), τότε θα βρεθούμε να πληρώνουμε δύο τέλη κυκλοφορίας μέσα στο ίδιο έτος

Ασφαλιστικές εισφορές

Εκτός από τη συσσώρευση φόρων, στο β’ εξάμηνο υπάρχει και συσσώρευση ασφαλιστικών εισφορών για δύο «έκτακτους» λόγους. Προ μηνών ο ΕΦΚΑ έστειλε στους ασφαλισμένους τα εκκαθαριστικά με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Είναι τα τελευταία εκκαθαριστικά του προηγούμενου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που προέβλεπε σύνδεση με το εισόδημα. Κανονικά αυτές οι εισφορές θα έπρεπε να πληρωθούν από τον περασμένο Νοέμβριο και σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, δόθηκε παράταση με αποτέλεσμα η πληρωμή να ξεκινήσει από το τέλος Ιουνίου και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δεύτερη υποχρέωση ανακοινώθηκε χθες και αφορά περίπου 200.000 ασφαλισμένους οι οποίοι είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Αυτοί καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2020. Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών έχει αλλάξει και ο διπλοαπασχολούμενος έχει υποχρέωση να πληρώνει πρόσθετες εισφορές μόνο αν το ποσό των εισφορών που καταβάλλει ως μισθωτός δεν φτάνει στα 262 ευρώ ανά μήνα. Η όποια διαφορά υπάρχει (και αφορά μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω των 1.000-1.100 ευρώ τον μήνα) καταβάλλεται επί του συνόλου των μηνών του 2020 γι’ αυτό και το ποσό που προκύπτει είναι σημαντικό. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε περιθώριο έξι δόσεων, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα