Altadis: Απέρριψε τη βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς της Imperial Tobacco

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 10:18

ΑΠΕΡΡΙΨΕ τη βελτιωμένη προσφορά από την Imperial Tobacco Group Plc η Altadis SA, παραγωγός των τσιγάρων Gauloises, που αξιολογεί την εταιρεία στα 12 δισ. ευρώ (16 δισ. δολ.).

Η Imperial Tobacco πρότεινε να αυξήσει την προσφορά της στα 47 ευρώ ανά μετοχή από 45 ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Altadis που εδρεύει στη Μαδρίτη. Η Artadis απέρριψε την πρώτη προσφορά που ήταν εκούσια στις 16 Μαρτίου.

Οι συγχωνεύσεις των καπνοβιομηχανιών αυξήθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η Japan Tobacco Inc. συμφώνησε να καταβάλλει 7,5 δισ. λίρες στερλίνες (15 δισ. δολ.) για την Gallaher Group Plc. Αγοράζοντας την Altadis η Imperial θα αποκτήσει το σήμα των τσιγάρων Gitanes και την καλύτερη εταιρεία πώλησης πούρων στον κόσμο, καθώς οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν τη συρρίκνωση των κύριων αγορών της.

Οι μετοχές της Altadis, που πουλά πούρα με τα σήματα Cohiba και Montecristo, υποχώρησαν 25 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 47,71 ευρώ η μία στις 5 Απριλίου, την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσής τους.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Altadis, Antonio Vazquez, έχει πει ότι θέλει να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Η παραγωγός τσιγάρων είπε στις 17 Μαρτίου ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξετάζουν τις καλύτερες εκδοχές για την εταιρεία, τους επενδυτές και τους υπαλλήλους της.

Τον Φεβρουάριο η Imperial συμφώνησε να αγοράσει την Commonwealth Brands προς 1,9 δισ. δολ. για να επεκταθεί στην αγορά των ΗΠΑ. Θέλει να αγοράσει την Altadis που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στην Ισπανία και τη Γαλλία για να εξαρτάται λιγότερο από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς καπνιστές.

Ο κύριος επενδυτής της ισπανικής εταιρείας είπε στις 16 Μαρτίου ότι ενδέχεται να αμυνθεί της πρότασης της Imperial εκτός και εάν υπάρξει καλύτερη προσφορά.

Η Franklin Mutual, που έως τις 31 Δεκεμβρίου διαχειρίστηκε περίπου 65 δισ. δολ., κατέχει 20,6 εκατ. μετοχές της Altadis καθιστώντας την τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Tα λοιπά της μερίδια σε καπνοβιομηχανίες περιλαμβάνουν μερίδια της Imperial, της Altria Group Inc. και της British American Tobacco Plc.

Σύμβουλοι της Imperial είναι η Citigroup Inc., η Hoare Govett Ltd. και η Morgan Stanley.

Η βρετανική εταιρεία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη καπνοβιομηχανία στο χρηματιστήριο στον κόσμο από πλευράς όγκου παραγωγής μετά την Altria, την ΒΑΤ και την Japan Tobacco. H China National Tobacco Corp., το κρατικό μονοπώλιο που παράγει 2 τρισ. τσιγάρα ετησίως είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την Altria σε όγκο τσιγάρων.

Η Altadis δημιουργήθηκε το 1999 μετά τη συγχώνευση των πρώην κρατικών μονοπωλίων της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Tabacalera, η πρώην ισπανική εταιρεία έχει ρίζες από το 1636, ενώ η γαλλική Seita δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο 1810, σύμφωνα με την Hoover's Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα