Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ο χειρότερος μήνας από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποδείχθηκε τελικά ο Ιούλιος για τις κινεζικές τεχνολογικές μετοχές, μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις στον απόηχο των μέτρων καταστολής του Πεκίνου σε μια σειρά από κλάδους. Τα χειρότερα ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν παρέλθει, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αποφάσισε να πάρει μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών που ετοιμάζονται να κάνουν αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η SEC σταμάτησε τη διαδικασία εγγραφών IPOs και άλλων πωλήσεων μετοχών από κινεζικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται νέο πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών προκειμένου να ενημερώνει τους επενδυτές για τα νέα μέτρα που έχει εισαγάγει το Πεκίνο, όπως αποκάλυψαν στο Reuters πηγές. Οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε αμερικανικό χρηματιστήριο καλούνται να ενημερώσουν τους επενδυτές για τους κινδύνους παρέμβασης του Πεκίνου στις δραστηριότητές τους, στο πλαίσιο του νέου κινεζικού ρυθμιστικού πλαισίου. Η SEC φέρεται να έχει ζητήσει από τις κινεζικές εταιρείες να σταματήσουν κάθε διαδικασία εγγραφής έως ότου προσφέρουν συγκεκριμένη καθοδήγηση για τον τρόπο που θα ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν στην Κίνα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Οι κινεζικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ έχουν φθάσει την αξία ρεκόρ των 12,8 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι περί τις 418 κινεζικές είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Πλήγμα 22%
Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China, που παρακολουθεί τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποχώρησε 22% τον Ιούλιο, στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το 2008. Η μετοχή των γιγάντων του διαδικτύου Tencent και Alibaba υποχώρησε 16% και 10% αντίστοιχα. H Tencent, από φαβορί της αγοράς μετατράπηκε στον μεγαλύτερο χαμένο αυτό τον μήνα, χάνοντας 170 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εκροή πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Αντίστοιχα, ο δείκτης CSI 300 της Σαγκάης υποχώρησε 8% τον Ιούλιο, καταγράφοντας μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με αυτές που υπέστη στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στις αρχές του 2020.
Η ελεύθερη πτώση πυροδοτήθηκε από την ξαφνική παρέμβαση του Πεκίνου σε τεχνολογικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τεράστια δεδομένα, στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των κινεζικών εταιρειών σε ξένα χρηματιστήρια.
Τα μέτρα καταστολής του Πεκίνου ξεκίνησαν λίγο μετά την εισαγωγή της πλατφόρμας υπηρεσιών διαμοιρασμού Didi στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από την οποία άντλησε 4,4 δισ. δολάρια, στα τέλη Ιουνίου, παρά την προειδοποίηση που δέχθηκε από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να καθυστερήσει την εισαγωγή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που η εταιρεία είχε στη διάθεσή της. Η ρυθμιστική αρχή για την κυβερνοασφάλεια της Κίνας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει όλες τις ξένες IPOs κινεζικών εταιρειών με περισσότερους από 1 εκατ. χρήστες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Λίγες ημέρες αργότερα, έθεσε περιορισμούς στις εταιρείες ιδιωτικής εκπαίδευσης, μια αγορά αξίας 100 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να αγωνίζονται τώρα να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Gaotu Techedu, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο επιχειρήσεις στον χώρο της online εκπαίδευσης, που προετοιμάζεται για τα χειρότερα, αφότου έχασε το 90% της κεφαλαιοποίησής της μέσα σε λίγους μόλις μήνες.
Αγόρασαν φθηνά
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις οι επενδυτές αγόρασαν φθηνά κινεζικές μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα και παρά τις ανησυχίες για το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών EPFR Global. Τα αμοιβαία που επικεντρώνονται σε κινεζικές μετοχές γνώρισαν εισροές της τάξης των 3,6 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, εκ των οποίων τα 300 εκατ. δολάρια πήγαν σε κινεζικά τεχνολογικά funds.