Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για τη λειτουργία των Κυριακάτικων και Κεντρικών Αγορών

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 15:18

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των Κυριακάτικων και των Κεντρικών Αγορών, καθώς και για την επέκταση των Χριστουγεννιάτικων αγορών από 10 σε 15 μέρες, έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με επιστολή προς τους εμπορικούς συλλόγους.

Με αφορμή επιστολές διαμαρτυρίας των εμπορικών συλλόγων σχετικά με τις τροποποιήσεις του ν. 3377/05, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου σε απαντητική επιστολή που απέστειλαν προς τους εμπορικούς συλλόγους, υποστηρίζουν ότι τρία σημεία των αλλαγών που επιχειρούνται, έχουν επικριθεί αδίκως από ένα μέρος του εμπορικού κόσμου. Πιο συγκεκριμένα:

- Αναφορικά με την επέκταση των Χριστουγεννιάτικων αγορών από 10 σε 15 ημέρες, το υπουργείο αναφέρει ότι στην πραγματικότητα οι αγορές αυτές ξεκινούν πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και με το σημερινό καθεστώς θα έπρεπε να τελειώνουν πριν από την Πρωτοχρονιά, γεγονός το οποίο καθιστά στην πράξη ανεφάρμοστο το νόμο. Η τροποποίηση έχει στόχο να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η εφαρμογή του νόμου.

- Η τροποποίηση για τη λειτουργία των Κεντρικών Αγορών τις Κυριακές και ημέρες αργίας, με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών, αφορά συγκεκριμένα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης για κρέατα και οπωροκηπευτικά και αποσκοπεί στο να επιλύσει το πρόβλημα αμοιβής των απασχολουμένων σε αυτές, καθώς και να διασφαλίσει τον ομαλό εφοδιασμό των αγορών της χώρας, προς όφελος των καταναλωτών.

- Οι τροποποιήσεις που αφορούν στη λειτουργία Κυριακάτικων Αγορών, τονίζει το υπουργείο, σκοπό έχουν να διαμορφώσουν ένα ρεαλιστικό, για τις τοπικές κοινωνίες, τρόπο λήψης των σχετικών αποφάσεων, όπου θα πρέπει να συμφωνούν ο Δήμος με τη Νομαρχία. Έτσι, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Δήμου, η πρόταση του οποίου περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους λειτουργίας της κυριακάτικης αγοράς (προσδιορισμό χώρου, αριθμό αδειών, πωλούμενα είδη κλπ.), ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση του Δήμου ή να την αποδεχτεί στο σύνολό της.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η επέκταση της δυνατότητας δημιουργίας μιας Κυριακάτικης Αγοράς και σε όμορους μεταξύ τους Δήμους που πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο, στην ουσία αντιμετωπίζει τους Δήμους αυτούς, εφόσον συνεργαστούν και συμφωνήσουν, ως μία γεωγραφική ενότητα.

«Η επιδίωξη της εν λόγω τροποποίησης δεν είναι η ανεξέλεγκτη δημιουργία Κυριακάτικων αγορών, για τις οποίες άλλωστε η παρούσα Κυβέρνηση για πρώτη φορά έθεσε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο και σχεδόν τις κατήργησε, αλλά τροποποιούμε την εν λόγω διάταξη, ώστε, για τη δημιουργία μίας κοινής Κυριακάτικης αγοράς, το αθροιστικό πληθυσμιακό όριο να ανέλθει σε 20.000 αντί 15.000 και να απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον τριών Δήμων του ίδιου Νομού, οι οποίοι να είναι μεταξύ τους όμοροι», αναφέρεται στην επιστολή.

Εκτιμάται παράλληλα ότι με τη λύση αυτή ενισχύεται η αποκέντρωση και μεταφέρονται αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες για θέματα, που αυτές γνωρίζουν καλύτερα από την Κεντρική Διοίκηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη δυνατότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να ασκήσουν ελέγχους κατά τις Κυριακές και Αργίες, το υπουργείο αναφέρει ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και του υπουργού Ανάπτυξης αντιμετωπίζεται η αδυναμία αυτή και τα συνεργεία ελέγχου δύνανται πλέον να λειτουργούν όλες τις ημέρες του χρόνου και όλες τις ώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα