Από την έντυπη έκδοση
Ανοδική πορεία ακολουθεί ο ελληνικός τουρισμός τον Ιούλιο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» που προκαλεί η πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης «μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Επισημαίνει επίσης ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2020, όταν ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 75% των διεθνών αφίξεων και εσόδων, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τον φετινό Ιούνιο με ανοικτά ξενοδοχεία η πληρότητα έφτασε στο 45%, ενώ πέρυσι τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60% με 85% σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά τις επιδόσεις, τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα πάει πολύ καλά, αλλά τα νησιά του Ιουνίου υπολείπονται.
«Η γενική εικόνα τής μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι στην περίοδο που διανύουμε όλα είναι ρευστά. Και αυτό διότι έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου, όπως τόνισε, στο «κίτρινο» και ελπίζουν όλοι να μην υπάρξουν «κόκκινα», όπως στην περίπτωση της Μυκόνου. Αναφορικά με τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο πηγαίνει καλά, για το δεύτερο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά δωμάτια και δεν ξέρουμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο». Όσον αφορά τον στόχο που έχει τεθεί, να πιάσουμε φέτος το 50% των επιδόσεων του 2019, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το ποσοστό αν το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου πάει πολύ καλά».
Τα στατιστικά
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα μέσα Ιουλίου η μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία ήταν στο 58,7%, ενώ στο σύνολο των ξενοδοχείων ήταν στο 55,7%. Στατιστικό στοιχείο που δείχνει ότι η πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων είναι ανοικτά. Μάλιστα, οι αριθμοί δείχνουν ότι σε εβδομαδιαία βάση η ελληνική ξενοδοχία ανεβαίνει. Στην εβδομάδα από 5 μέχρι 11/7 η μέση πληρότητα των ανοικτών ξενοδοχείων ήταν στο 50,8%, μία εβδομάδα πριν στο 40,5% και στα μέσα Ιουνίου στο 33,3%.
Ανάλογη ανοδική πορεία έχουν και οι τιμές των δωματίων. Για την εβδομάδα 12 μέχρι 18/7 ήταν στα 103 ευρώ το δίκλινο, ενώ στις αρχές Ιουλίου στα 93 ευρώ. Μέσα στον Ιούλιο έχουν αυξηθεί οι τιμές στα εποχικά ξενοδοχεία, από 102 ευρώ στα τέλη Ιουνίου έχουν φτάσει τα 113 ευρώ, ενώ στα συνεχούς λειτουργίας οι αυξήσεις είναι μικρότερες, από 71 ευρώ στα τέλη Ιουνίου έφτασαν τα 73 στα μέσα Ιουλίου κατά μέσο όρο.
Ο εγχώριος τουρισμός
Φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίζεται και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε αντίδοτο στην οικονομική κρίση της χώρας, συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την περσινή χρονιά όμως, το 2020, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι Έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις 21,9% σε σχέση με το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το έτος 2020 τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1,822 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019.