Paladin: 20% υψηλότερη προσφορά για την Summit

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 09:59

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ προσφορά για την Summit Resources Ltd. κατά 20% κατέθεσε η Paladin Resources Ltd., η αυστραλιανή εταιρεία εξερεύνησης ουρανίου, στο 1,23 δισ. δολ. Αυστραλίας (1 δισ. δολ.), ανάλογη της τιμής που συμφώνησε η Areva SA για μερίδιο μειοψηφίας.

Oι μέτοχοι της Summit θα λάβουν 6,22 δολ. Αυστραλίας σε μετοχές της Paladin, 7,2% περισσότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της εταιρείας που εδρεύει στο Περθ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Paladin είπε ότι στηρίζει τη σχεδιαζόμενη πώληση της Summit που ανακοινώθηκε χθες για μερίδιο 9% στην Areva, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στον κόσμο.

Η Summit ελέγχει τη μεγαλύτερη πηγή ουρανίου από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Αυστραλία. Οι τιμές του ουρανίου υπερδιπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης από τις εταιρείες κοινής ωφελείας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Summit, που ψάχνει για ουράνιο και δεν έχει παραγωγή, συμβούλεψε του μετόχους να μείνουν αμέτοχοι στην αναθεωρημένη προσφορά της Paladin. Το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει μία επίσημη εισήγηση μετά τη μελέτη της προσφοράς, όπως αναφέρεται σε διαφορετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι μετοχές της Summit αναρριχήθηκαν έως 30 σεντς, ποσοστό 5,2%, φθάνοντας στα 6,10 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Στις 3:22 μ.μ., τοπική ώρα οι μετοχές διαπραγματεύθηκαν στα 5,95 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Paladin υποχώρησαν έως 5,5%, φθάνοντας στα 9,81 δολ. Αυστραλίας η μία. Την ίδια ώρα διαπραγματεύθηκαν στα 9,96 δολ. Αυστραλίας η μία, 4,1% χαμηλότερα, περιορίζοντας την αξία της προσφοράς μετοχών της Paladin.

H Areva, επίσης η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο, αρχικά θα αγοράσει μερίδιο 9% στην Summit, στα 6,20 δολ. Αυστραλίας η μία. Ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στο 18% αγοράζοντας και άλλες μετοχές στα 7,20 δολ. Αυστραλίας η μία.

Οι μετοχές της Paladin είχαν την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στον δείκτη Morgan Stanley Capital International World Index τα πέντε τελευταία χρόνια. Οι μετοχές είχαν απόδοση 35.826% αυτήν την περίοδο, 10 φορές από τις μετοχές με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, της Lundin Petroleum AB.

Τον μήνα που πέρασε αρχικά η Summit απέρριψε την προηγούμενη προσφορά της Paladin, μία μετοχή για κάθε 2,04 μετοχές της Summit. Η Paladin δεν θα αυξήσει την τελευταία προσφορά της μιας μετοχής για κάθε 1,67 μετοχές της Summit, καθώς δεν υπήρχε άλλη ανταγωνιστική προσφορά.

Σύμβουλος της Paladin είναι η Azure Capital Partners, σύμβουλος της Summit είναι η Gresham Advisory Partners και σύμβουλος της Areva, είναι η NM Rothschild & Sons Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα