OMX ΑΒ: Στα ύψη οι μετοχές

Μετά την ανακοίνωση ότι διαπραγματεύεται με άλλα Χρηματιστήρια για συνεργασία
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 11:46

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των 4,5 ετών, σημείωσαν οι μετοχές της OMX AB της διαχειρίστριας επτά Σκανδιναβικών και Χρηματιστηρίων και Χρηματιστηρίων της Βαλτικής, μετά την ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με άλλα Χρηματιστήρια για «πιθανές μορφές συνεργασίας».

Η ΟΜΧ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στάδιο διερευνητικών διαπραγματεύσεων με μερικά Χρηματιστήρια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 29 σουηδικές κορώνες, ποσοστό 18%, φθάνοντας στις 188,5 κορώνες η μία στις 9:49 π.μ. στη Στοκχόλμη, τοπική ώρα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 21 δισ. σουηδικές κορώνες (3 δισ. δολ.).

Δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη προσφορά, είπε η ΟΜΧ. Πριν από δύο εβδομάδες το Nasdaq Stock Market Inc., το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο ηλεκτρονικών συναλλαγών στον κόσμο, έκανε προσφορά 23 δισ. κορώνες ή 192 κορώνες ανά μετοχή για την ΟΜΧ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Dagens Industri, το οποίο δεν ανέφερε την πηγή πληροφόρησής του. Η εκπρόσωπος του Nasdaq, Bethany Sherman, διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι το αμερικανικό Χρηματιστήριο δεν έκανε προσφορά.

Τα Χρηματιστήρια ανακοίνωσαν joint ventures και εξαγορές πλέον των 60 δισ. δολ. το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή ήταν η εξαγορά του Euronext NV από την NYSE Group ύψους 14,3 δισ. δολαρίων. Για περίπου ένα έτος το Nasdaq προσπαθούσε να κλείσει συμφωνία με το LSE, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο μετοχών της Ευρώπης, δαπανώντας 854,3 εκατ. λίρες στερλίνες (1,69 δισ. δολ.) για την απόκτηση του 29% του LSE.

H OMX έχει δημιουργήσει συνεργασίες με Χρηματιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς επιδιώκει την ανάπτυξη εκτός της περιφέρειας της Σκανδιναβίας. Ηδη κατέχει Χρηματιστήρια στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και έχει δημιουργήσει συνεργασία για τη δημιουργία νέου ρωσικού Χρηματιστηρίου. Επίσης βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με το Χρηματιστήριο της Σλοβενίας και ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά μεριδίων στα Χρηματιστήρια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπως έχει πει.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει 20 αγορές στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη με τις οποίες θέλει να συνεργαστεί, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, όπου η οικονομία και τα πολιτικά συστήματα έχουν εξελιχθεί πολύ, ενώ στην Αρμενία, το Καζακστάν και την Ουκρανία, δεν υπάρχει ανάλογη ανάπτυξη, σύμφωνα με την εταιρεία. Η ΟΜΧ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με Χρηματιστήρια σε αυτές τις χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα