γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η αναγνώριση της κόπωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα blue chip από την πλευρά των θεσμικών της ελληνικής αγοράς έφερε τις κινήσεις στο τέλος της συνεδρίασης και με την ανατροπή της εικόνας του τραπεζικού κλάδου ήρθε το έβδομο στις επτά συνεδριάσεις ανοδικό κλείσιμο. Η ενίσχυση των αποτιμήσεων με υπέρβαση των 876 μονάδων, μετά από μια σειρά 6 ανοδικών κλεισιμάτων, έχει, με βάση το κλείσιμο της Τρίτης, επιτελεστεί ουσιαστικά χωρίς τη βοήθεια των τραπεζικών blue chip. Η ΜΥΤΙΛ είχε άνοδο +9,4% στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κέρδιζε +9,66% παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και η ΕΥΔΑΠ είχε άνοδο +7,6%. Η ΛΑΜΔΑ λόγω των ανακοινώσεων για τις προπωλήσεις στο Ελληνικό είχε προσθέσει +7,4% στο εξαήμερο, ο ΟΠΑΠ+ 7,03%, η ΕΕΕ +7% και η Motor Oil +6%. ΤΙΤC και ΕΛΧΑ είχαν άνοδο λίγο κάτω από +6% και ακολουθούσε ο ΟΤΕ με άνοδο +5,4%. Όλα τα τραπεζικά blue chip με απόδοση χαμηλότερη του γενικού δείκτη θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφεδρείες.
Αυτό σκέφτηκαν πιθανά οι επαγγελματίες όταν είδαν τις πιέσεις σε μερικές από τις μετοχές που μνημονεύσαμε. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσουν το σχέδιο ανατροπής της εικόνας που εμφάνιζαν οι μετοχές του κλάδου. Κινηθήκαν μετά τις 16:30, με κορύφωση της ζήτησης στις δημοπρασίες. Έτσι ο ΔΤΡ από το -0,3% λίγο πριν τις 17:00, έκλεισε στο +0,71%, ωθώντας τον ΓΔ στο 7ο ανοδικό του κλείσιμο.
Δεν ήταν πολύ καθησυχαστικό το ότι χθες χρειάστηκε η πονηριά και το σωστό timing για να συμβεί αυτή η επιτυχία καθώς πλέον χρειάζονται δυο ακόμα ανοδικά κλεισίματα για να επαναλάβει το ρεκόρ για φέτος των 9 ανοδικών συνεδριάσεων στη σειρά, που εμφανίστηκαν από την 1 Απριλίου ως τις 15.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε: Η τεχνική αντίδραση της αγοράς από τις 830 μονάδες, έφερε τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 880 - 885 μονάδων, όπου και εντοπίζονται πρόσφατες τοπικές κορυφές και η συμβολή των ΚΜΟ 30 και ΕΚΜΟ 55 ημερών, κρίνοντας την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση αντίστοιχα.
Υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στις 900 μονάδες, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 920 μονάδες. Νέα απώλεια των 870 μονάδων θα επαναφέρει τις 830 μονάδες στο προσκήνιο, με το σενάριο των 800 μονάδων να είναι ακόμη υπαρκτό.
Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης Τραπεζών διατηρεί το σήμα πώλησης, παραμένοντας “παγωμένος”, μετά την έντονη πτώση της περασμένης Δευτέρας. Αδυνατώντας να ακολουθήσει την πορεία του ΓΔ, όπου θα τον έφερνε στην περιοχή των 545 - 550 μονάδων, κατάφερε μετά βίας να καλύψει το 50% της προαναφερθείσας πτώσης. Οι 500 μονάδες παραμένουν το πρώτο σημείο στήριξης του κλαδικού δείκτη, με αυτό των 480 μονάδων να αποτελεί και το ισχυρότερο “ανάχωμα”, σε περίπτωση διατήρησης της πτωτικής τάσης.
Οι ξένοι επενδυτικοί Οίκοι σε αυτή την συγκυρία επιχειρούν να στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στον Κλάδο των Τραπεζών με πολύ χειροπιαστά επιχειρήματα. Η JP Morgan δίνει το σύνθημα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης για τις εγχώριες τράπεζες και προβλέπει υπεραπόδοση για τρεις από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές-στόχοι που προτείνει η επενδυτική τράπεζα για τις μετοχές των τραπεζών είναι: ΑΛΦΑ 1,50 ευρώ, ΕΥΡΩΒ στα 1,10 ευρώ, ΕΤΕ στα 3,30 ευρώ. Για την ΠΕΙΡ, η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή-στόχος στα 1,90 ευρώ.
Οι εγχώριες τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 40% discount σε σχέση με τις ομόλογές τους στην Ευρωζώνη, που η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τη χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρόμοιες επιδόσεις, προφίλ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος προβλέψεων.
Από την HSBC αισιοδοξούν για τις ελληνικές μετοχές. Είμαστε θετικοί στην περίπτωση των ελληνικών μετοχών, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων. Οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στη θέση μας. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, παρά τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από την έλλειψη τουρισμού». Αναπτύσσοντας τη στρατηγική του τρίτου τριμήνου για τις αναδυόμενες αγορές. Η HSBC έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, από 2,2% σε 4,5%. Περιμένουν δε, το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στον τουρισμό πιθανότατα να πραγματοποιηθεί το επόμενο και όχι το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι ακόμη ταχύτερη το 2022, στο 5,5% από 6%, σημείωνε ο Simon Wells.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να καταγράφει οριακές απώλειες μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να ξεκινήσει η μείωση, το «tapering», στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,36% στις 34.930,93 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε ψηλότερα +0,7% στις 14.762,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε οριακή πτώση -0,02% στις 4.400,64 μονάδες.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έστειλαν σήμα ότι κινούνται πιο κοντά προς την έναρξη της περιστολής των μηνιαίων αγορών ομολόγων, αλλά ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι εκείνη την ώρα. Προειδοποίησε επίσης ότι όσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί και υπάρχει χρόνος και χώρος για την εξέλιξη νέων στελεχών του ιού, κανείς δεν είναι οριστικά ασφαλής.
Από το μακροοικονομικό πεδίο, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε τον Ιούνιο καθώς οι εισαγωγές συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα. Οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 1,5% στα $236,7 δισ. Οι εξαγωγές αγαθών κινήθηκαν 0,3% υψηλότερα στα $145,5 δισ.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 1,24%. Το δολάριο κινούνταν υψηλότερα έναντι του ευρώ, αλλά διέγραψε τα κέρδη μετά την ομιλία του Πάουελ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,184 δολάρια ανά ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών την Τετάρτη με τους επενδυτές να κινούνται με βάση τις εντυπώσεις τους από μια μεγάλη ομάδα ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα τριμήνου. Οι επενδυτές αύξησαν τη διάθεση για ρίσκο από την είδηση ότι η Αγγλία θα εξαιρεί από την καραντίνα τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο +0,66%, με τις τεχνολογικές μετοχές να σκαρφαλώνουν 2,3%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε +0,29% υψηλότερα στις 7.016,63 μονάδες, ο DAX κατέγραψε άνοδο +0,33% στις 15.570,36 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε +1,18% υψηλότερα στις 6.609,31 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε +0,7% υψηλότερα στις 25.261,67 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε κέρδη +0,4% στις 8.733,70 μονάδες.
Αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου δημοσιοποίησαν τα στοιχεία τους οι BAT, GlaxoSmithKline, Rio Tinto, BASF, Santander, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε κέρδη πολύ ψηλότερα από τις εκτιμήσεις και τα προ φόρων κέρδη της Barclays υπερ-τριπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
ΧΑ
Το +0,19% απαίτησε των ώθηση των τραπεζών και ήρθε το 7ο ανοδικό κλείσιμο στις 7
Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους. Η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε 7 blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν μικρών διαστάσεων ενώ στηρίχθηκε στα μέτρια κέρδη πολλών μετοχών με διαφορετική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες έγιναν πρωταγωνίστριες ήταν ο κλάδος που είχε ελαφρά θετική συνεισφορά, όταν ακριβώς χρειάστηκε. Για δεύτερη μέρα στη σειρά πυλώνες της ανόδου ήταν εκτός των blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ και η ΑΛΦΑ. Η ανεπιτυχής προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να περάσει μέσος όρος ψηλότερα από τις 880 μονάδες.
Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας ανόδου για τις μετοχές στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν σε αναντιστοιχία με την με αρνητικό πρόσημο μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς στο μεγαλύτερο διάστημα. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή ανοδική κίνηση, που δεν εμφάνισε μεγάλες μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη απώλειες που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,3% ως +1,00% η μεταβλητότητα της κατεύθυνσης στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν άλλαξε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,50%.
Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν το αποτέλεσμα από την ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο τέταρτο η ζήτηση πέρασε τον ΓΔ πάνω και από τις 876 μονάδες.
Ήταν επίσης σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 881,52 μονάδες στις 11:20 ενώ το κατώτερο μέρας στις 872,24 σημειώθηκε στις 13:30, ήταν συνεπώς χαμηλότερα κατά -0,47% από το κλείσιμο της Τρίτης. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, αλλά από τις 12:56 ως τις 16:59 είχε σταθερά αρνητικό πρόσημο.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 2101,47 από 2095,74 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,05%. Σήμερα οι Τράπεζες (+0,71%) επηρέασαν θετικά με τις ΑΛΦΑ +1,12%, ΕΤΕ στο +0,22%, ΕΥΡΩΒ +0,78% και την ΠΕΙΡ στο +0,15%.
Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΒΙΟ +2,52%, ΕΧΑΕ +1,56%, ΑΛΦΑ +1,12%, ΕΛΠΕ +1,04%, ΟΤΕ +0,99%, ΛΑΜΔΑ +0,97%, TITC +0,86%, ΕΥΡΩΒ +0,78%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,5% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,48%, ΜΠΕΛΑ -1,10%, ΕΕΕ -0,76%, ΕΛΧΑ -0,62%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο βάσει της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,7 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 43,345 από 45,980 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 6,689 από 5,211 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο για τις ΟΠΑΠ (1,791 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (1,570 εκατ. ευρώ), ΠΕΙΡ (938.000 ευρώ), ΕΥΡΩΒ (765.529 ευρώ), ΛΑΜΔΑ (729.059), ΤΖΚΑ (337.500).
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 12,253 από 12,883 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,71%). Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων
ΑΛΦΑ +1,12% με όγκο 3,956 από 4,329 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,080 από 1,068 ευρώ.
ΕΤΕ +0,22% με όγκο 0,948 από 1,768 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,231 από 2,226 ευρώ.
ΕΥΡΩΒ +0,78% με όγκο 1,679 από 2,442 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7798 από 0,7738 ευρώ.
ΠΕΙΡ +0,15% με όγκο 1,516 από 1,306 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,358 από 1,356 ευρώ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,614% από 0,621% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,636%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 14) έναντι των καθοδικών (7 από 10) και δυο ΑΡΑΙΓ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,19% οδηγήθηκε στις 877,99 από 876,35 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2101,47 από 2095,74 μονάδες με μεταβολή +0,27%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 52 από 66 των καθοδικών 53 από 36 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 21 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Μικρό καλάθι στις προσδοκίες χαμηλό και το συναλλακτικό ενδιαφέρον
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,59 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,73 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2110,53 μονάδες, ήρθε στις 11:20. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:30 και ήταν οι 2085,7. Το κλείσιμο στις 2101,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,27% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,108 από 6,126 εκατ. ευρώ την Τρίτη 27/7.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 409 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2099,75 μονάδες κατώτερο τις 2064,00 και τελευταίες πράξεις στις 2090,00, ενώ το κλείσιμο ορίστηκε στις 2087,50 από 2083,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5281 από 5279 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 124 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2097,50 μονάδες κατώτερο τις 2080,00 και τελευταίες πράξεις στις 2086,00 με τιμή κλεισίματος στις 2083,00 από 2081,50 και ανήλθαν στις 227 από 176 οι ανοικτές θέσεις.
Στην υποκείμενη αγορά οΤζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 12,253 από 12,883 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,71%). Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων
ΑΛΦΑ +1,12% με όγκο 3,956 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,080 ε ευρώ.
ΕΤΕ +0,22% με όγκο 0,948 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,231 ε ευρώ.
ΕΥΡΩΒ +0,78% με όγκο 1,679 ε εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7798 ε ευρώ.
ΠΕΙΡ +0,15% με όγκο 1,516 ε εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,358 ε ευρώ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 5 από 3 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 524,00 από 520,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 12 από 16.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι τιμές εξάσκησης υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 27 από 42 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 10 από 35 συμβόλαια την Τρίτη, για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 100 συμβολαίων από 20 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΕΥΡΩΒ με 2750 από 1465 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,769 ευρώ με 33.956 από 33.956 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΑΛΦΑ με όγκο 2335 από 2525 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,08 ευρώ και 38.427 από 37.255 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1295 από 2762 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,22 ευρώ και 34.357 από 35.272 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 1545 από 2006 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,35 ευρώ και 322.860 από 322.934 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 231 από 719 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΥΤΙΛ, ακολούθησαν τα 200 από 405 για ΔΕΗ και τα 194 ΣΜΕ για ΑΔΜΗΕ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1.100 συμβόλαια για ΕΛΧΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Ουσιαστικά, υπάρχει μία ομάδα μετοχών που παραμένει σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών και άλλες οι οποίες έχουν ήδη δώσει, αλλά και συνεχίζουν να δίνουν αποδόσεις. Φυσικά κύριος υπαίτιος της άσχημης εικόνας είναι ο Τραπεζικός κλάδος.
Αυτό μαρτυρά πως η Αγορά από τη μία κοιτάει τα fundamentals και βραβεύει πλουσιοπάροχα τις Εταιρείες που αναπτύσσονται, από την άλλη δεν δίνει σημασία σε Εταιρείες οι οποίες παραμένουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στάσιμες. Οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν προσέξει ιδιαίτερα την εικόνα του ΓΔ και να αλλάξει ο τρόπος στάθμισής του, μιας και οι συνεχείς Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο, χαλάνε την εικόνα του συνόλου της Αγοράς.
Η Οικονομία πάντως έχει πάρει ήδη μπροστά, μετά από πολλά χρόνια. Μπορεί η πανδημία από τη μία να μας καθυστέρησε, αλλά από την άλλη έδωσε σημαντική ρευστότητα, κάτι που αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα.
Ο Τραπεζικός κλάδος, σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από το Κράτος (Ευρώπη) – “Πατερούλη”, που με αφορμή την κρίση μοίρασε και θα μοιράσει, σε κάποιες περιπτώσεις, πλουσιοπάροχα χρήματα, σε Εταιρείες και Εργαζομένους.
Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ήδη σε μία φάση σημαντικής ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα στο ξεκίνημα και με χαμηλή ρευστότητα.
Ένα άλλο “Σχέδιο Μάρσαλ” έπεσε σαν “μάννα εξ ουρανού” και για μία Χώρα που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης Ξένων επενδύσεων, μιας και έχει μείνει σημαντικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αρκετό για να δούμε καταστάσεις που έχουμε να βιώσουμε πολύ καιρό.
Η Χώρα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που την κάνουν από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς Παγκοσμίως, όχι μόνο στον Τουρισμό, αλλά και σε άλλους Βραχίονες της Οικονομίας.
Χρειάστηκε ένας Πιερρακάκης, για να μας αποδείξει ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μιας και αυτό που πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα το πετυχαίναμε ούτε σε 20 χρόνια.
Κανονικά θα έπρεπε να προσληφθεί με όρους Ιδιωτικής Οικονομίας, για να μην περάσει καν από το μυαλό του να αποχωρήσει από το Ελληνικό Δημόσιο.
Παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους Αιρετούς, μιας και έδειξε ότι τα πάντα είναι δυνατά να γίνουν, εφόσον κάποιος το θέλει και ξέρει το αντικείμενο. Κέρδος πολλών εκατομμυρίων ωρών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα.
Μέχρι στιγμής η Χώρα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της. Μπροστά μας έχουμε επιδοτήσεις και δανεισμό, που μπορούν να υποστηρίξουν πολλά business plan, καθώς και πολλές Υποδομές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, στην εικόνα της Χώρας και της Οικονομίας.
Στους πρώτους ωφελημένους, όπως καιρό έχουμε σημειώσει, βρίσκεται ο κλάδος της Πληροφορικής που ήδη πετάει σε αποδόσεις, χωρίς να κοιτάει καθόλου τον Γενικό Δείκτη και χωρίς να περιμένει κάποιο σημαντικό πακέτο στήριξης. Οι Εισηγμένες είναι λίγες και χωρίς μεγάλη ρευστότητα και “πακέτα” σε Θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις αποδόσεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Ακολουθεί ο Κατασκευαστικός κλάδος και η Βιομηχανία που θα φανούν καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Ενέργεια είναι σαφώς “κουρασμένη”, μιας και ήταν και ο μόνος κλάδος που είχε εύκολη χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια. Εξαίρεση η ΔΕΗ που δείχνει πως ότι δεν έκανε τα τελευταία χρόνια, θέλει να το κάνει τα επόμενα τρία.
Όσο ο καιρός περνάει φαίνεται ότι σταδιακά και άλλες Εταιρείες βελτιώνουν τα μεγέθη τους και μειώνουν το κόστος δανεισμού τους, με την Αγορά να τις παρακολουθεί και να τις επιβραβεύει. Η ψυχολογία ακόμα είναι χαμηλά, ή να το πούμε καλύτερα πολύ εύκολα χαλάει, μιας και έχει βιώσει αρκετές μικρές ανακάμψεις χωρίς νόημα, τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν είμαστε στην ίδια φάση, αλλά έχει ξεκινήσει μία πιο σταθερή και μακρόχρονη αναπτυξιακή πορεία που όσο καλύτερα την εκμεταλλευτούμε, τόσο πιο μακροχρόνια και μεγάλη θα είναι.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Υποτονικά κινήθηκε σήμερα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, διατηρώντας τους χαμηλούς τζίρους καταγράφοντας, παρόλα αυτά, επτά σερί ανοδικές συνεδριάσεις.
Το ευνοϊκό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, επέτρεψε στην Αγορά να ολοκληρώσει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά τριμήνου, πλέον όμως θα χρειαστούν περεταίρω “καύσιμα” για την διατήρηση αυτής της πορείας.
Η τεχνική αντίδραση της αγοράς από τις 830 μονάδες, έφερε τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 880 - 885 μονάδων, όπου και εντοπίζονται πρόσφατες τοπικές κορυφές και η συμβολή των ΚΜΟ 30 και ΕΚΜΟ 55 ημερών, κρίνοντας την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση αντίστοιχα.
Υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στις 900 μονάδες, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 920 μονάδες. Νέα απώλεια των 870 μονάδων θα επαναφέρει τις 830 μονάδες στο προσκήνιο, με το σενάριο των 800 μονάδων να είναι ακόμη υπαρκτό.
Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης Τραπεζών διατηρεί το σήμα πώλησης, παραμένοντας “παγωμένος”, μετά την έντονη πτώση της περασμένης Δευτέρας. Αδυνατώντας να ακολουθήσει την πορεία του ΓΔ, όπου θα τον έφερνε στην περιοχή των 545 - 550 μονάδων, κατάφερε μετά βίας να καλύψει το 50% της προαναφερθείσας πτώσης. Οι 500 μονάδες παραμένουν το πρώτο σημείο στήριξης του κλαδικού δείκτη, με αυτό των 480 μονάδων να αποτελεί και το ισχυρότερο “ανάχωμα”, σε περίπτωση διατήρησης της πτωτικής τάσης.
Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατάνε οι Επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες, με την συναλλακτικότητα να περιορίζεται ακόμη περισσότερο, όπως και συνηθίζεται τον μήνα Αύγουστο. Η ειδησεογραφία αναμένεται φτωχή και η πορεία της Ελληνικής Αγοράς θα είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτή των Διεθνών Χρηματιστηρίων, ακολουθώντας την τάση που αυτά θα δίνουν.
Σήμερα
Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας ανέκαμψαν απότομα σήμερα Πέμπτη 29/7 με οδηγό τον τομέα της τεχνολογίας, αφού το Πεκίνο έκανε κινήσεις για να καταπραΰνει τον πανικό των επενδυτών λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από την επιβολή ρυθμίσεων στον τεχνολογικό κλάδο.
Αυτό άλλαξε το κλίμα στο σύνολο των ασιατικών συναλλαγών. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κερδίζει +1,92% στις 8:30. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 8:35 κέρδιζε +0,77%, τα κινεζικά blue chips στις 8:45 ο δείκτης τους κέρδιζαν +1,98%. Οι μετοχές της Αυστραλίας στις 8:35 κέρδιζαν +0,50%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ στις 8:35 ωστόσο κέρδιζε +3,33%.
Οι επενδυτές παγκόσμια ρευστοποίησαν τις μετοχές σε κινεζικές εταιρείες αφού το Πεκίνο δημοσίευσε κανόνες το Σαββατοκύριακο που απαγορεύουν τα κερδοσκοπικά φροντιστήρια σε βασικά σχολικά μαθήματα. Η Κίνα ξεκίνησε επίσης μια αντιμονοπωλιακή εκστρατεία κατά των τεχνολογικών κολοσσών.
Το βράδυ της Τετάρτης, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη κορυφαίων παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τον εκνευρισμό που απλώθηκε στις συναλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσαν στο Reuters άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Φαίνεται να ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Xinhua, της China Securities Journal και της China Daily, όλα δημοσίευσαν σχόλια που υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένουν ελκυστικές για τους επενδυτές και ότι η χώρα ήταν ακόμη πιστή στη δέσμευση να ανοίξει. Επίσης, βοηθώντας το επενδυτικό φρόνημα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδωσε περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα από ό, τι στις καθημερινές δραστηριότητες του περασμένου μήνα μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς την Πέμπτη.
«Ο φόβος είναι υπερβολικός», ανέφερε η Citi σε σημείωμά της την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη ενίσχυση των ρυθμίσεων έναντι των φροντιστηρίων μετά το σχολείο και των εταιρειών διαδικτύου θα οδηγήσει σε πιο υγιή, ορθολογική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Οι μετοχές τεχνολογίας και εκπαίδευσης, οι οποίες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της πώλησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημείωσαν απότομη ανάκαμψη.