BigTech: Περίσκεψη μετά το τρίμηνο-ρεκόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 09:37
UPD:09:39
REUTERS/DADO RUVIC

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Apple, η Microsoft και η Alphabet, ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 57 δισ. δολαρίων σε ένα τρίμηνο-ρεκόρ, οδηγώντας σε μια «αναζωπύρωση» των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών.

Οι αγορέςμ ωστόσο, είχαν μια χλιαρή αντίδραση. Και αυτό γιατί οι επενδυτές είναι αρκετά δύσπιστοι ότι αυτές οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν διψήφια ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα.

Οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί κόσμου έχουν μεγαλώσει με τρομερό ρυθμό. Οι εκτιμήσεις της αγοράς τους αυξήθηκαν φέτος καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με την Apple και τη Microsoft να ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια σε αξία αγοράς, κάτι που αυξάνει την πίεση για να διατηρήσουν αυτό τον ρυθμό.

 «Και οι τρεις από αυτές τις εταιρείες  (Apple, Microsoft, Google) φαινομενικά αποδίδουν απλώς», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Gradient Investments, Τζέρεμι Μπράιαν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.  

Παρόλο που όλες οι εταιρείες ήταν αισιόδοξες για τις προοπτικές τους, η αισιοδοξία των επενδυτών μετριάστηκε από σημάδια ότι η δυναμική του περασμένου έτους μπορεί να υποχωρήσει.

Πρώτη δημοσίευσε αποτελέσματα η Microsoft, αναφέροντας έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το 10ο συνεχές τρίμηνο. «Οι επιχειρηματικές δαπάνες τεχνολογίας είναι ισχυρές, και θα μπορούσαν να διατηρήσουν διψήφια ανάπτυξη το 2022», δήλωσε ο αναλυτής Ανουράγκ Ράνα στο Bloomberg Intelligence. «Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία να ξεπεράσει αυτούς τους αριθμούς το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 3,4% στη διαπραγμάτευση παρατεταμένων ωρών, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την ανάπτυξη του cloud computing, προτού η Microsoft δώσει μια αισιόδοξη πρόβλεψη που ηρέμησε την αγορά.

Η Apple ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 36%, τροφοδοτούμενα από μια αύξηση 50% των πωλήσεων του iPhone, του κεντρικού προϊόντος της εταιρείας. Ωστόσο, το υλικό της Apple θα περιοριστεί από τις ελλείψεις ορισμένων μαρκών και η προσοδοφόρα επιχείρηση υπηρεσιών της επιστρέφει σε χαμηλότερο, πιο τυπικό ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Οικονομικής Υπηρεσίας Λούκα Μαέστρι.

«Αναμένουμε πολύ ισχυρή διψήφια αύξηση των εσόδων σε ετήσια βάση κατά το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μαέστρι, αν και «αναμένουμε ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση του τριμήνου του Ιουνίου σε ετήσια βάση».

Τέτοιου είδους προσοχή, εν μέσω αναφορών για αυξανόμενες λοιμώξεις από νεότερες παραλλαγές του ιού, μπορεί να κάνει τους επενδυτές να σταματήσουν. Έχουν ήδη ρίξει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας. Η Apple κέρδισε 11% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, ενώ η τιμή της μετοχής της Alphabet έφτασε το 51% και η Microsoft ανέβηκε 29%.

Το Alphabet, μητρική της Google, δημοσίευσε επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία εμφανίζουν μια ανάκαμψη κυρίως στην δραστηριότητα των διαφημίσεων της Google η οποία αυξήθηκε κατά 69% ετησίως. Η ανάκαμψη αυτή ήρθε μετά από μια αναποδιά του δεύτερου τριμήνου το 2020, όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού έκλεισε την οικονομία και σφυροκόπησε τους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς. Φέτος, η Google επωφελήθηκε από τις νέες αυξήσεις στις δαπάνες λιανικής και ταξιδιού, ανέφεραν τα στελέχη της.

«Με μια τεράστια αυξημένη ζήτηση για καταναλωτικές δαπάνες που εξέρχονται από την πανδημία, οι διαδικτυακές διαφημιστικές εταιρείες συνεχίζουν να ωφελούνται», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της J Stern & Co., Κρίστοφερ Ροσμπαχ.  

Παρόλα αυτά, η Alphabet μετριάζει την αισιοδοξία της μετά το επικερδές τρίμηνο. Οι δαπάνες των καταναλωτών έχουν σίγουρα βελτιωθεί, δήλωσε η chief financial officer της Alphabet Ρουθ Πόρατ, αλλά «πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις καθώς οι αγορές ανοίγουν ξανά, ειδικά δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των υποθέσεων Covid παγκοσμίως».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα