Freeport: Απεργία σε ορυχείο στην Ινδονησία

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 10:41

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην παραγωγή ενδέχεται να προκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο ορυχείο Grasberg της Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. στην Ινδονησία, καθώς μερικοί από τους εργαζομένους σχεδιάζουν κινητοποιήσεις με οικονομικά αιτήματα, στο δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείου χαλκού στον κόσμο.

Η απεργία θα αρχίσει στις 18 Απριλίου και θα διαρκέσει έως ότου η διοίκηση της εταιρείας ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, ανέφερε ο Frans Pigome, εκπρόσωπος της τοπικής συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η διατάραξη των προμηθειών από το ορυχείο, ενδέχεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες του μετάλλου σε μία περίοδο ανόδου των τιμών και αύξησης της ζήτησης, που οδηγείται από την Κίνα. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), σημείωσαν άνοδο 45% από τις 5 Φεβρουαρίου και χθες.

Τα συμβόλαια του μετάλλου στο Λονδίνο, που πέρυσι σημείωσαν άνοδο 25%, υποχώρησαν 10 δολ., ποσοστό 0,15, φθάνοντας στα 7.680 δολ. ο τόνος στη 1:32 μ.μ., ώρα Τζακάρτας. Τον Μάϊο του 2006 ο χαλκός αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος.

Οι μετοχές της Freeport σημείωσαν πέρυσι άνοδο 9,9% και χθες έκλεισαν στα 69,85 δολ. η μία. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ανέρχεται σε 26,7 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα