Dow Chemical: Στόχος εξαγοράς από εταιρείες επενδύσεων

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 12:00

ΣΤΟΧΟΣ εξαγοράς ενδέχεται να καταστεί η Dow Chemical Co., μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Andrew Liveris, ότι δεν ενδιαφέρεται για την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών των ΗΠΑ.

Ο Liveris απέλυσε χθες τα στελέχη της εταιρείας, Pedro Reinhard και Romeo Kreinberg, για αναρμόδιες διαπραγματεύσεις με εταιρείες για πιθανή εξαγορά. Οι μετοχές της Dow αναρριχήθηκαν 2% χθες, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 44,1 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται 10,8 φορές των ετήσιων κερδών της, τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των 13 μετοχών των εταιρειών του δείκτη, έναντι των μετοχών της DuPont Co. που διαπραγματεύονται 17 φορές των κερδών της και της Monsanto Co., 37 φορές των κερδών της. Τα κέρδη της Dow, εξαιρουμένων κάποιων εκτάκτων κερδών, που ήταν πέρυσι 3,82 δολ. ανά μετοχή, ενδέχεται να μειωθούν στα 2 δολ. έως 3 δολ. ανά μετοχή έως το 2010, σύμφωνα με τον Liveris αυτήν την εβδομάδα. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν πέρυσι στα 49,1 δισ. δολάρια.

Αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Kohlberg Kravis Roberts & Co., μαζί με επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, ετοιμάζονται να κάνουν προσφορά εξαγοράς τουλάχιστον 50 δισ. δολ., σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Express. Ο Liveris, 52 ετών, διέψευσε τότε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι η Dow δεν είχε συνομιλίες συγχώνευσης και το διοικητικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι στηρίζει τη στρατηγική του CEO. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 4,9%.

Στις 19 Ιανουαρίου σε δημοσίευμά της η Financial Times ανέφεραν ότι όμιλος εταιρειών επενδύσεων ενδέχεται να κάνει προσφορά για την απόκτηση σκελών της εταιρείας. Οι μετοχές της Dow σημείωσαν άνοδο 5,6% στις 15 Μαρτίου καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία θα συνδυάσει τα περιουσιακά της στοιχεία με αυτά της ινδικής Reliance Industries Ltd. Η εφημερίδα Times of India έγραψε στις 26 Φεβρουαρίου, ότι η Reliance ενδέχεται να κάνει προσφορά για την Dow.

Xθες οι μετοχές της Dow σημείωσαν άνοδο 91 σεντς, φθάνοντας στα 46 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα