Εύσημα από Ε.Ε. για την ενεργειακή πολιτική

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 14:39

Tην ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Α. Πίμπαλγκς, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και φορείς της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πίμπαλγκς αναφέρθηκε στην πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των επιπτώσεών της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον ελληνο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου ανέφερε ότι είναι έργο σημαντικό για την Ευρώπη και «ιστορικό επίτευγμα», ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνιά του, τον προσεχή Ιούλιο.

Για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό αερίου, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, λέγοντας ότι «θα είχε ενδιαφέρον το αέριο να προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας και από νέους προμηθευτές

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας τόνισε ότι η χώρα μας θα πετύχει το στόχο του 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές πριν το 2020. Όπως είπε, τα τρία τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ και στο τέλος του 2007 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 1.100 μεγαβάτ.

Υπογράμμισε επίσης ότι στο διάστημα 2007 - 2010 προγραμματίζονται ενεργειακές επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ και στάθηκε στο ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για συμμετοχή στο διαγωνισμό κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός παρουσίασε εξάλλου τις πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το 2008.

AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα