YΠΟΙΟ: Tι αλλάζει στην επιλογή των διοικήσεων στα Ταμεία

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 15:09
UPD:15:29

Ο νέος τρόπος επιλογής των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται με διάταξη που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες, των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις».

Με άλλη διάταξη, που κατατίθεται στο ίδιο Νομοσχέδιο, ενισχύεται η λειτουργία της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθούν οι σχετικές διατάξεις:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με τις παρ. 1 έως 9 καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και γίνεται ανασυγκρότηση των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Λόγω της πολυπλοκότητας και της βαρύνουσας σημασίας των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Πρόεδροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η αποδεδειγμένη εμπειρία τους σε θέματα Διοίκησης καθώς και η εμπειρία τους σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή Κοινωνικής Πολιτικής.

Με την παρ. 2 θεσπίζεται για πρώτη φορά, επιτροπή επιλογής των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά τρόπο αντικειμενικό και αξιοκρατικό η καταλληλότητα των προσώπων αυτών. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Πρόεδρο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, τον Πρόεδρο της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και από τους κοινωνικoύς εταίρους.

Με την παρ. 5 ο διορισμός του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, όπως ισχύει στους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ.

Με την παρ. 6 ο διορισμός των Προέδρων ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΔΥ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από την απόφαση της Επιτροπής της παραγράφου 2 και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, για την επιβεβαίωση της καταλληλότητας τους .

Με την κατάργηση της συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια των διευρυμένων μελών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, επιτυγχάνεται ευελιξία στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και ενισχύεται άμεσα η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Με την παράγραφο 10, επεκτείνεται η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή τους στην δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων καθώς και στην αποτίμηση των χρηματοοικονομικών τους μέσων από 1ης Ιανουαρίου 2008.

ΑΡΘΡΟ

1. Οι πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με εξαίρεση αυτών που υποδεικνύονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή διορίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις λόγω αξιώματος ή θέσης, πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

α. να είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ

β. να έχουν αποδεδειγμένη 5ετή εμπειρία σε θέματα Διοίκησης και

γ. να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης ή κοινωνικής πολιτικής.

2. Η διαδικασία επιλογής Προέδρου για κάθε ένα από τους ως άνω φορείς, ορίζεται ως εξής:

α. Πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που ορίζεται από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και δημοσιεύεται σε 2 τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

β. Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταλόγου υποψηφίων που περιλαμβάνει όσους εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και διαπιστώνεται από τα υποβαλλόμενα από αυτούς δικαιολογητικά ότι πληρούν τα προσόντα της παραγράφου 1.

γ. Επιλογή, από τον κατάλογο υποψηφίων της παρ.2β, του Προέδρου του ΔΣ από επιτροπή αποτελούμενη από τους κατωτέρω με τους αναπληρωτές τους :

αα. Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως πρόεδρο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ββ. Τον Πρόεδρο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων που έχουν σχέση με τον ασφαλιστικό φορέα, ελλείπουσας δε τέτοιας οργάνωσης από τον Πρόεδρο της δευτεροβάθμιας που έχει τα περισσότερα μέλη.

γγ. Τον Πρόεδρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργοδοτών που έχουν σχέση με τον ασφαλιστικό φορέα.. Για φορείς που ασφαλίζουν υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημοσίων επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας εκπρόσωπος των εργοδοτών υποδεικνύεται από τους φορείς αυτούς.

δδ. Τον Πρόεδρο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των συνταξιούχων που έχουν σχέση με το φορέα, ελλείπουσας δε τέτοιας οργάνωσης από τον Πρόεδρο της δευτεροβάθμιας και εν ελλείψει της πρωτοβάθμιας .

εε. Από τον Πρόεδρο της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

στστ. Από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

δ. Ο υποψήφιος πρόεδρος επιλέγεται με πλειοψηφία των μελών της επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος και του εκπροσώπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

3. Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της ανωτέρω επιτροπής καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

4. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διορίζονται για τριετή θητεία και δεν επιτρέπεται η εκλογή ή ο διορισμός τους για περισσότερες από δύο θητείες .

5.α.Ο Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), διορίζεται με τετραετή θητεία με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

β. Προσόντα διορισμού του στη θέση αυτή είναι τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 1.

γ. Τα υπό στοιχείο β της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Ν.2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α) μέλη υποδεικνύονται από τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

6.Ο Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από την απόφαση επιλογής της Επιτροπής της παραγράφου 2 και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

7.α. Από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η θητεία όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Απασχόλησης.

β. Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας γίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ανασυγκρότηση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Απασχόλησης και καταργείται η συμμετοχή των μελών, που διορίζονται στα Διοικητικά Συμβούλια κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. Α4 του άρθρου 40 του ν.1884/90 (ΦΕΚ 81Α), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 87 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101Α), καθώς και η συμμετοχή ως μελών των υπαλλήλων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

γ. Με όμοια απόφαση ανακαθορίζεται ο αριθμός των μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος δε μπορεί να υπερβαίνει να εννέα μέλη ή να είναι μικρότερος των πέντε.

8. Τα Διοικητικά Συμβούλια συνεχίζουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη σύνθεση μέχρι τη ανασυγκρότησή και ανασύνθεσή τους.

9.Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:

α. επανακρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων όλα τα πρόσωπα των παραγράφων 1, 5 και 6.

β. καταργούνται οι διατάξεις της παρ. Α4 του άρθρου 40 του ν.1884/90 (ΦΕΚ 81Α), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 87 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101Α) και κάθε αντίθετη διάταξη.

10. Στο ¶ρθρο 2 του Π.Δ. 80/1997 (ΦΕΚ 68 Α΄), προστίθεται τρίτη παράγραφος ως εξής:

«3. Το κλαδικό λογιστικό σχέδιο του άρθρου 1, όπως συμπληρώνεται με το άρθρο 2, του παρόντος Π.Δ., εφαρμόζεται από όλους τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2008. Οι ανωτέρω Οργανισμοί παράλληλα με την υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος υποχρεούνται στη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.). Η αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων των Οργανισμών Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης θα πρέπει να είναι σύμφωνη και με τις διατάξεις του ν. 3460/2006 (ΦΕΚ 105 Α΄).»

Διάταξη για αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων

Αιτιολογική έκθεση επί της Τροπολογίας στο σχέδιο νόμου

«Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις»

1. Αντιμετωπίζονται ορισμένες δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της νέας Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μετά την ψήφιση του ν. 3424/2005 (ΦΕΚ Α΄ 305) και ειδικώς του άρθρου 7 αυτού. Οι δυσλειτουργίες αυτές αντιμετωπίζονται με τις ακόλουθες συμπληρώσεις, τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου 7. Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 8 του άρθρου 7 με σκοπό την αποσαφήνιση της δυνατότητας απόσπασης υπαλλήλων από όλους τους αναφερόμενους στο άρθρο 7 του ν. 3424/2005 φορείς, εκπρόσωποι των οποίων μετέχουν ως Μέλη στη λειτουργία της Αρχής, ως και τη διευκρίνιση των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και λοιπών απολαβών των υπηρετούντων με απόσπαση στην Αρχή υπαλλήλων.

2. Αντικαθίσταται η παράγραφος 12 του άρθρου 7 του ανωτέρω νόμου με σκοπό τη συμπλήρωση θεμάτων που αφορούν τις αποδοχές του Προέδρου, τις αποζημιώσεις των Μελών της Αρχής, των εντεταλμένων σε Διευθύνσεις και στο Γραφείο Ερευνών Μελών και τις πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού, που υπηρετεί με απόσπαση, προς αποφυγή παρερμηνείας των προβλέψεων της διάταξης αυτής.

3. Η παράγραφος 3 προβλέπει ότι μπορεί να καταρτίζεται κανονισμός οικονομικής διαχείρισης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμίζονται σαφώς οι διαδικασίες και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την διαχείριση των πόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι προβλέπονται στο άρθρο 26 του ν. 3371/2005 (ΦΕΚ Α΄ 178).

4. Η αντικατάσταση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α΄ 38) κρίνεται απαραίτητη προς άρση των αντιφάσεων που υπάρχουν μεταξύ των διατάξεων του ιδίου άρθρου ενώ συγχρόνως δίνεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τον καθορισμό των αμοιβών του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών.

¶ρθρο

1. Η παράγραφος 8 του άρθρου 7 του Νόμου 3424/2005 (ΦΕΚ 305 Α/13-12-05) αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Η Αρχή υποστηρίζεται από επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο αποσπάται από τα Υπουργεία και τους φορείς που αναφέρονται στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου, εκπρόσωποι των οποίων μετέχουν ως Μέλη στην Αρχή. Για τον σκοπό αυτό, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, συνιστώνται και κατανέμονται στις υπηρεσίες της Αρχής έως πενήντα (50) συνολικά θέσεις, οι οποίες πληρούνται με απόσπαση.

Ειδικότερα σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού αποσπώνται υπάλληλοι με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και καταπολέμησης σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων.

Οι αποσπάσεις του προσωπικού που αναφέρεται στα προηγούμενα εδάφια γίνονται, μετά από πρόταση του Προέδρου της Αρχής, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων είτε:

i. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, αν ο αποσπώμενος προέρχεται από Υπουργείο.

ii. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή των Προέδρων των άλλων κατά περίπτωση φορέων, αν ο αποσπώμενος προέρχεται από φορείς εκ των αναφερομένων στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου.

Οι υπηρετούντες με απόσπαση στην Αρχή λαμβάνουν το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και λοιπών αμοιβών, από την υπηρεσία από την οποία έχουν αποσπασθεί, όπως εκάστοτε διαμορφώνονται, καθώς και τις πρόσθετες αμοιβές που καθορίζονται, κατά την παρ. 12 του αυτού άρθρου».

2. Η παράγραφος 12 του άρθρου 7 του ν. 3424/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι αποδοχές του Προέδρου, η αποζημίωση των Μελών, των εντεταλμένων σε Δ/νσεις και στο Γραφείο Ερευνών Μελών και οι πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού που υπηρετεί με απόσπαση.

Οι ανωτέρω αποδοχές, αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών».

3. Η παρ. 7 του άρθρου 31 ν. 2324/1995 (ΦΕΚ Α΄146) αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζεται Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης. Με τον Κανονισμό αυτό προσδιορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η διαδικασία έγκρισής τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Από την δημοσίευση του παραπάνω Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται κάθε άλλη σχετική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του Κανονισμού αυτού.»

4. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α΄38) αντικαθίσταται ως εξής: «Η αμοιβή των μελών της Επιτροπής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα