Τι αλλάζει στις διοικήσεις των Ταμείων και πότε

Στη Βουλή η σχετική τροπολογία
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 16:38

ΘΕΣΜΙΚΕΣ αλλαγές στα ασφαλιστικά Ταμεία, στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση των ομολόγων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες, των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις», και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 18/4.

Θεσπίζεται για πρώτη φορά, επιτροπή επιλογής των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Πρόεδρο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και από τους κοινωνικoύς εταίρους.

Ο διορισμός του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Απασχόλησης, ενώ ο διορισμός των Προέδρων ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΔΥ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από την απόφαση της Επιτροπής επιλογής.

Καταργείται η συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των διευρυμένων μελών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Απασχόλησης και καθίσταται υποχρεωτική από 1/1/2008 η δημοσίευση ισολογισμών με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Οι πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων πρέπει να είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ, να έχουν αποδεδειγμένη 5ετή εμπειρία σε θέματα Διοίκησης και αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης ή κοινωνικής πολιτικής.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Ταμείου, μετά από πρόσκληση υποβολής υποψηφιότητας από τον Υπουργό Απασχόλησης που δημοσιεύεται σε 2 τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, επιλέγεται με πλειοψηφία των μελών της επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος και του εκπροσώπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ταμείων διορίζονται για τριετή θητεία και δεν επιτρέπεται η εκλογή ή ο διορισμός τους για περισσότερες από δύο θητείες. Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ διορίζεται με τετραετή θητεία. Από τη δημοσίευση του νόμου λήγει η θητεία όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και εντός τεσσάρων μηνών ανασυγκρότηση.

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια ειδικού ελέγχου σε όλους τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Aπασχόλησης ασφαλιστικούς φορείς, με αντικείμενο την εκτίμηση της εύλογης αξίας αγοράς σύνθετων ομολόγων, διέταξε ο υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323382.htm , ο οποίος άφησε αιχμές για πολιτικό χρήμα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ από τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323349.htm . Για πρωτοφανή πολιτική χυδαιότητα έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323392.htm .

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ ξεκαθάρισε «Δεν έχει ευθύνη ο Αλογοσκούφης στο θέμα των ομολόγων. Αν υπάρχουν ευθύνες, οι ευθύνες αυτές βρίσκονται στο Υπoυργείο Εργασίας» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323401.htm , ενώ ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης αποκάλυψε ότι δέχεται πιέσεις «να μην πω την αλήθεια. Σε αυτή τη φάση θα το αφήσω έτσι. Αν χρειαστεί θα κάνω συνέντευξη Τύπου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323398.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα