Bain: Εγκριση της προσφοράς 3,5 δισ. δολ. για την Edgars

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 12:12

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ των μετόχων της Edgars Consolidated Stores Ltd. κέρδισε η Bain Capital LLC στην προσφορά 25 δισ. ραντ (3,5 δισ. δολ.) να εξαγοράσει την εταιρεία λιανικής, στη μεγαλύτερη επιθετική προσφορά της Νοτίου Αφρικής.

Οι επενδυτές, που ελέγχουν το 80,6% των μετοχών της Edgars ψήφισαν υπέρ της προσφοράς των 46 ραντ ανά μετοχή, κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανατρέποντας την αντίδραση του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της Ν. Αφρικής και του Mark Mobius της Templeton Asset Management.

Η Bain με έδρα τη Βοστόνη αποκτά τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Αφρικής για να καλύψει τις καταναλωτικές δαπάνες ρεκόρ και την αύξηση της απασχόλησης μεταξύ των μαύρης πλειοψηφίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Η Edgars που διαθέτει περισσότερα από 900 καταστήματα, διπλασίασε τις πωλήσεις της τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Οι μετοχές της Edgars σημείωσαν σήμερα στις 10:21 π.μ. ώρα Γιοχάνεσμπουργκ, άνοδο 1 ραντ, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 45,50 ραντ η μία. Από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με δυνητικούς αγοραστές, οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 51%.

Η εξαγορά απαιτεί τη στήριξη από τους μετόχους που κατέχουν τα 3/4 των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Edgars. Eπίσης χρειάζεται την έγκριση των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού και της Κεντρικής Τράπεζας.

Πριν από την ψήφο, η Templeton, Aberdeen Asset Management και η Columbia Wanger Asset Management, που μαζί ελέγχουν το 6,5% της Edgars, είπαν ότι θα απορρίψουν την προσφορά επειδή είναι πολλή χαμηλή. Η Public Investment Corp. που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια στη Ν. Αφρική και ελέγχει το 3% της Edgars, είπε ότι μπορεί να αρνηθεί την πρόταση της Bain επειδή ήθελε την διατήρηση της ανάμειξή της στην εταιρεία.

Σύμβουλοι της Edgars στην εξαγορά είναι η PricewaterhouseCoopers, η Merrill Lynch και η Caliburn Partnership Ltd., ενώ η Werksmans Inc. με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ ήταν η κύρια σύμβουλός της. Οικονομικός σύμβουλος της Bain ήταν η Citigroup ενώ η Webber Wentzel Bowens και η Kirkland & Ellis International LLP ήταν οι νομικοί σύμβουλοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα