Essar Steel: Στα ύψη οι μετοχές

Μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Algoma
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 13:13

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Essar Steel Ltd., της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ινδίας, μετά την συμφωνία της μητρικής της να αγοράσει την Algoma Steel Inc. αντί ποσού 1,63 δισ. δολ., με στόχο την πρόσβαση σε μονάδες που προμηθεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες στη Βόρειο Αμερική.

Η Essar Global, που έχει στην κυριότητά της το 88% της Essar Steel, προσέφερε χθες 56 δολ. Καναδά ανά μετοχή σε μετρητά για την καναδέζικη εταιρεία. Η τιμή είναι 48% υψηλότερη από τον μέσον όρο της τιμής 20 ημερών, που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν η Algoma είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξαγορά.

Οι ινδικές εταιρείες, που τροφοδοτούνται από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αγοράζουν ανταγωνίστριές τους στο εξωτερικό για να αυξήσουν την δυναμικότητά τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ώριμες αγορές. Τον Ιανουάριο, η Tata Steel Ltd., αγόρασε την Corus Group Plc προς 12 δισ. δολ. για να καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, ενώ η Hindalco Industries Ltd. κατέβαλε 6 δισ. δολ. για την εταιρεία κατασκευής φύλλων αλουμινίου, Novelis Inc.

Οι μετοχές της Essar Steel, αναρριχήθηκαν έως 5%, φθάνοντας στις 42,5 ρουπίες η μία στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και διαπραγματεύθηκαν στις 41,55 ρουπίες η μία στις 12:10 π.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 17%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Algoma σημείωσαν άνοδο 26 σεντς, φθάνοντας στα 54,12 δολ. Καναδά η μία στις 13 Απριλίου στο Τορόντο. Το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν άνοδο 63%, καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία θα εξαγοραστεί.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Brenda Stenta, εκπρόσωπο της καναδέζικης εταιρείας.

Η εξαγορά γίνεται σε μία περίοδο που ανακάμπτουν οι τιμές του ατσαλιού παγκοσμίως.

Σύμβουλος της Essar Global ήταν η UBS, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ελβετίας, ενώ τον διακανονισμό της πώλησης της Algoma, ανέλαβε η Genuity Capital Markets, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ινδικής εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα