Απογείωση μέσω... εξαγορών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6,5 ετών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 00:01

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ εξαγορών και συγχωνεύσεων απογείωσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6,5 ετών, με αιχμή του δόρατος τη σημαντική άνοδο της μετοχής της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, η οποία αποτελεί στόχο εξαγοράς, ενώ ένα νέο κύμα συμφωνιών σέρνει το ράλι ανόδου στη Wall Street.

Τα ευρωπαϊκά blue chips έκλεισαν με κέρδη πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, υποστηριζόμενα από το νέο κύμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων και την υψηλότερη του αναμενομένου κερδοφορία μιας σειράς εταιρειών.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η Wall «έτρεξε» με πρωταγωνίστρια τη Sallie Mae, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ, η οποία αποδέχθηκε προσφορά 25 δισ. δολαρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα κατά 1,11% υψηλότερα, στις 1.570,75 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τη 13η Δεκεμβρίου του 2000.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με μοναδική εξαίρεση αυτή την Ισλανδίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.516,20 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,83%, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στις 5.861,97μονάδες, με άνοδο 1,25%, και στη Φραγκφούρτη ο Dax βρέθηκε στις 7.338,06 μονάδες, με κέρδη 1,75%.

Το κύμα των εξαγορών έχει βοηθήσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο 2000 και, σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πυρετός αυτός θα υποχωρήσει.

Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 621 δισ. δολαρίων. Οι συμφωνίες ανήλθαν στο ύψος-ρεκόρ του 1,6 τρισ. δολαρίων το 2006.

Οι μετοχές της ABN Amro κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ μετά την ανακοίνωση ότι όμιλος τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Royal Bank, θα διεκδικήσει την ολλανδική εταιρεία.

Σε υψηλό πενταετίας ανήλθε η μετοχή της Philips, η οποία ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη πρώτου τριμήνου, ενώ κέρδη αποκόμισαν και οι εταιρείες αερομεταφορών, με τις Alitalia και Iberia Lineas Aereas de Espana να προΐστανται της ανόδου. Θετική επίδραση ασκεί στην αγορά και η σημαντική άνοδος των λιανικών πωλήσεων το Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,5%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα