Ιαπωνία: Λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 08:41

ΛΙΓΟΤΕΡΟ απαισιόδοξοι ήταν τον Μάρτιο από τον Δεκέμβριο οι Ιάπωνες καταναλωτές, καθώς η ανεργία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών και οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών που αποτελούνται από δύο και πλέον ανθρώπους, αυξήθηκε στο 46,8 τον περασμένο μήνα από 45,9 που ήταν τον Δεκέμβριο, τον πιο πρόσφατο μήνα για την οποίο υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στο Τόκυο. Ο δείκτης άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών τον Απρίλιο του 2006, φθάνοντας στα 50.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, είπε σήμερα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται σταδιακά και χθες η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την κατανάλωση, για πρώτη φορά σε 20 μήνες. Οι δαπάνες των καταναλωτών, αποτελούν πλέον του ημίσεων της οικονομίας της χώρας και μια ανάκαμψη ενδέχεται να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάπτυξης, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές συρρικνώνεται.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,64 ανά δολάριο στις 2:06 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από 119,65 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Τα σημερινά στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου, επειδή η μέθοδος της έρευνας είναι διαφορετική.

Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 4% για τέταρτο μήνα τον Φεβρουάριο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998. οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας λένε ότι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού σε 15 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Tankan της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο.

Οι τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων μειώθηκαν 4%, στα 129 γιέν το λίτρο (4,08 δολ. το γαλόνι) από την έκθεση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τον Δεκέμβριο.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν για δύο μήνες, η ζήτηση για υπηρεσίες αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο και οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα και οι πωλήσεις τους τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περίπου ένα έτος.

Παρά τις καλύτερες προοπτικές για εργασία, μερικά νοικοκυριά παραμένουν απρόθυμα να ξοδέψουν καθώς η αύξηση των μισθών υστερεί.

Οι μισθοί υποχώρησαν το τρίμηνο από τον Δεκέμβριο μετά την αύξησή τους λιγότερο από 10.000 γιέν, ποσοστό 0,2% το 2006. Ο μέσος ετήσιος μισθός υποχώρησε περίπου 10% από το 1997 έως το 2005.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών με ένα μόνο μέλος, αναρριχήθηκε στο 47,2 τον Μάρτιο από 46,3 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Αυτή η έρευνα είναι διαθέσιμη από το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα