Tesco: 20% υψηλότερα τα κέρδη κατά τη χρήση

Μετά την επέκταση των καταστημάτων της
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 09:40

ΑΥΞΗΣΗ 20%, μετά την επέκταση των καταστημάτων της και τη πώληση περισσοτέρων οργανικών τροφών και ενδυμάτων, σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Tesco Plc, της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης.

Τα καθαρά κέρδη τη χρήση που έληξε στις 24 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν στο 1,89 δισ. λίρες στερλίνες (3,8 δισ. δολ.) ή 23,54 πένες ανά μετοχή από 1,57 δισ. λίλρες ή 19,79 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα αυξηθούν στο 1,79 δισ. λίρες. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8,1%, φθάνοντας στα 42,6 δισ. λίρες.

Η Tesco αύξησε το μερίδιό της στην αγορά μπακαλικής της Βρετανίας στο 31,1% φέτος, περίπου όσο κατέχουν μαζί η J Sainsbury Plc και τα Asda της Wal- Mart Stores Inc., σύμφωνα με την Taylor Nelson Sofres Plc, εταιρεία ερευνών αγοράς με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία λιανικής επέκτεινε κατά 2 εκατ. τετραγωνικά πόδια τα καταστήματά της στη Βρετανία και αύξησε τα έσοδα από τις τηλεοράσεις, τα βιβλία και τα DVD.

Η εταιρεία αύξησε την αγορά ιδίων μετοχών στα 3 δισ. λίρες από 1,5 δισ. λίρες στερλίνες.

Η Tesco δραστηριοποιείται στη Βρετανία και σε άλλες 12 χώρες, από την Κίνα έως την Ουγγαρία και έχει προγραμματίσει να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα φέτος στις ΗΠΑ. Ο Warren Buffett, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ, αγόρασε μετοχές της Tesco μετά την ανακοίνωση της επέκτασής της και τον περασμένο μήνα η εταιρεία του Berkshire Hathaway Inc., ανακοίνωσε ότι κατέχει μερίδιο 2,9%.

Οι μετοχές της Tesco υποχώρησαν χθες 1,5 πένα, φθάνοντας στις 454,75 πένες η μία στο Λονδίνο. Η Tesco της οποίας οι μετοχές πέρυσι αναρριχήθηκαν 38%, έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για τα κέρδη της τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Οι πωλήσεις οργανικών τροφών αυξήθηκαν 39% κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Τα έσοδα από την πώληση κρέατος και πουλερικών, αναρριχήθηκαν 55%. Οι συνολικές πωλήσεις – εξαιρουμένης της βενζίνης – σημείωσαν άνοδο 9,9% τις εβδομάδες πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Οπως αναφέρεται στο Web site της εταιρείας οι πωλήσεις – εκτός των τροφίμων – αυξάνονται το διπλάσιο των εσόδων από τα τρόφιμα. Προϊόντα, όπως βιβλία και ψηστιέρες, αποτελούν πλέον του 20% των πωλήσεων στη Βρετανία. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Terry Leahy, παρουσίασε πέρυσι έναν καταναλωτικό οδηγό για την online παραγγελία επίπλων και ενδυμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα