Pirelli: Ψάχνει νέο αγοραστή για το μερίδιο στην Telecom Italia

Mετά την αποχώρηση της AT&T των ΗΠΑ
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 10:05

ΠΡΟΣ αναζήτηση αγοραστή για το μερίδιό της στην Telecom Italia SpA, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, πρέπει να προχωρήσει πάλι η Pirelli & C. SpA, καθώς η AT&T Inc. απέσυρε την προσφορά της.

Η AT&T ανακάλεσε αργά χθες την προσφορά για την εξαγορά του 1/3 της Olimpia SpA, της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχεται από την Pirelli και κατέχει το 18% της Telecom Italia. Η America Movil SAB του Carlos Slim, που προσφέρθηκε να αποκτήσει το άλλο 1/3 της Olimpia παράλληλα με την AT&T την 1η Απριλίου, είπε χθες ότι ακόμη ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεριδίου. Μερίδιο 66% στην Olimpia, σημαίνει κοινό έλεγχο της Telecom Italia.

Οι προσφορές της ΑT&T και της America Movil αντιμετώπισαν την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ κάποια από τα μέλη της είπαν ότι δεν θέλουν η Telcom Italia, που εδρεύει στο Μιλάνο, να περάσει στον έλεγχο αλλοδαπών.

Η Mediobanca SpA, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιταλίας και η Assicurazioni Generali SpA, η μεγαλύτερη ασφαλιστική, μπορούν να εμποδίσουν την προσφορά για το μερίδιο της Olimpia, βάσει της συμφωνίας με την Pirelli.

Οι μετοχές της Telecom Italia που έχουν σημειώσει άνοδο 12% από τη στιγμή της προσφοράς, υποχώρησαν χθες 0,35, στα 2,39 ευρώ η μία στο Μιλάνο. Οι μετοχές της Pirelli, σημείωσαν άνοδο 9,1% από την προσφορά και χθες αναρριχήθηκαν 0,1%, φθάνοντας στα 90,2 σεντς του ευρώ η μία.

Η προσφορά από την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, AT&T, και την America Movil, τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής με έδρα το Μεξικό, αξιολόγησε τις μετοχές της Telecom Italia στα 2,82 ευρώ η μία, εκτός του χρέους, 32% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της την ημέρα της προσφοράς στη 1 Απριλίου.

Οι δύο πλειοδότες μπορούν να καταβάλλουν περισσότερο από 1,3 δισ. ευρώ (1,76 δισ. δολ.) για το 1/3 της Olimpia η οποία 80% ανήκει στην Pirelli και 20% στην εταιρεία συμμετοχών Sintonia της οικογένειας Benetton. Το έλλειμμα της Olimpia είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Η AT&T σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την έμμεση επένδυση στην Telecom Italia για να επεκταθεί διεθνώς και να δημιουργήσει κοινά προϊόντα, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Απριλίου, ο Michael Coe, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τα μερίδια στην Olimpia θα δώσουν στον αγοραστή πρόσβαση στην Ιταλία, όπου η Telecom Italia ελέγχει το 72% της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και το 40% των συνδρομητών κινητής. Επίσης θα δώσει περιουσιακά στοιχεία στη Λατινική Αμερική, όπου η Telecom Italia έχει στην κυριότητά της την TIM Participacoes SA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βραζιλίας. Η America Movil σκέφτηκε πέρυσι να κάνει προσφορά για την TIM Participacoes.

Το μήνα που πέρασε η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της στις 5 Απριλίου ανέφερε ότι η France Telecom και η ισπανική Telefonica SA σκέφτηκαν, η κάθε μία ξεχωριστά, να κάνουν προσφορά για την εξαγορά της Olimpia, επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διαπραγματεύθηκαν με ιταλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για τη δημιουργία συνεργασιών σε ένα επενδυτικό όμιλο, ανέφερε το δημοσίευμα της WSJ. Η Telefonica και η France Telecom, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τότε το δημοσίευμα.

Η Pirelli, με επικεφαλής τον Marco Tronchetti Provera, άρχισε πέρυσι να ψάχνει για νέους συνεργάτες για την Olimpia μετά την πίεση που άσκησαν κάποιοι μέτοχοι στην Pirelli να αγοράσει τα μερίδιά τους. Η Pirelli νωρίτερα είχε πει ότι δεν θα δώσει την πλειοψηφία της Olimpia και υποσχέθηκε ότι αυτή θα παραμείνει σε ισχυρά ιταλικά χέρια.

Το μερίδιο στην Telecom Italia προκάλεσε πέρυσι ζημίες στην Pirelli. To Νοέμβριο η Pirelli μείωσε την αξία των μετοχών της Olimpia στα 3 ευρώ από 4 ευρώ ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα