γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Πόσο ανατρεπτική έναντι του βασικού σεναρίου που είχαν σχεδιάσει οι επαγγελματίες διαχειριστές ήταν η πτώση στην αρχή της εβδομάδας; Είναι ένα εκ των ερωτημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της Αθήνας. Αν και τα αίτια της πτώσης είναι γνωστά και αποδεκτά από όλους, η βάση του πρόσφατου αγοραστικό ενδιαφέροντος που επανέφερε τη συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 61 δις ευρώ ενώ τη Δευτέρα κατέληξε κάτω από τα 60 δεν είναι για όλους τους παράγοντες ίδια. Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ πρόσφατα για το πρώτο ζήτημα ανέφερε: Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας. Έστω και αν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν φτάσουν τελικά το 50% του ύψους που ήταν το 2019, δηλαδή περίπου 9 δις. ευρώ. Με τη Fitch να αποδέχεται την Παρασκευή ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ύψους 4,3% για το 2021 και 5,3% για το 2022, οπότε θα τρέχουν τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα ύψους 26,2 δις. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27, χωρίς ωστόσο τώρα να βελτιώνει τη βαθμολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο.
Το δεύτερο ζήτημα σχετικά με την κίνηση των αποτιμήσεων ψηλότερα μέρα τη μέρα οι τοποθετήσεις σχετίζονται με την οπτική βάσει τις οποίας τοποθετούν τα κεφάλαιά τους οι επενδυτές. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ανέφερε προσφάτως: Η βιαστική είσοδος τη ΑΛΦΑ στον MSCI, αλλά και η πρόσφατη έκθεση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία, δείχνει για ακόμα μια φορά ότι είμαστε στο μικροσκόπιό τους. Η τελευταία μπορεί να μην άλλαξε το rating, όμως ανέβασε σημαντική τον πήχη της ανάπτυξης για 2021 και 2022 σε 4,3% και 5,3% αντίστοιχα. Το Ταμείο Ανάπτυξης έχει δώσει έκρηξη στα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ το ΕΣΠΑ θα κάνει επιθετικά την εμφάνισή του από το Φθινόπωρο. Τα NPL έχουν μειωθεί στο 30%, από το 40% του 2020, ενώ η πρόσβαση στις Αγορές από την Ελληνική Οικονομία συνεχίζεται. Οι Ξένοι πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην Αγορά, δίνοντας παράλληλα ρευστότητα σε Επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ όμως σχολίασε χθες: Η διήμερη αντίδραση που εκτελεί ο Γενικός Δείκτης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια αντίδραση στην πτώση, με τις τεχνικές ενδείξεις να τείνουν κατηγορηματικά προς αυτό το σενάριο. Η Αγορά παραμένει σταθερά κάτω από τον ΕΚΜΟ (εκθετικός κινητός μέσος όρος) των 9 ημερών, αδυνατώντας να τον ξεπεράσει παραπάνω από ένα μήνα. Στην περιοχή των 860 μονάδων όπου και βρίσκεται ο ΕΚΜΟ 9 ημερών, σε συμβολή με το πρόσφατο χαμηλό, κρίνεται και η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Αν και η στήριξη των 830 μονάδων λειτούργησε υποδειγματικά, αδυναμία υπέρβασης των 860 μονάδων θα οδηγήσει την Αγορά στην ζώνη των 800 μονάδων, όπου και εντοπίζεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών.
Με διαφορετική προσέγγιση για τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης: Ξεκινώντας από τις Εταιρείες που δίνουν σταθερά και καλά μερίσματα, το χτίσιμο των θέσεων δικαιολογεί και με το παραπάνω, το κόστος ευκαιρίας, ακόμα και αν η κατάσταση παραμείνει δύσκολη. Τα Ρ/Ε έχουν “ξεφουσκώσει”, το κόστος δανεισμού για τις Εισηγμένες έχει μειωθεί και ο εταιρικός φόρος το 2021 θα είναι χαμηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μπροστά, τα μεγάλα Έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ κάθε μέρα ακούμε για επιχειρηματικές συμφωνίες, σχεδόν σε όλο το εύρος της Οικονομίας. Οι Τράπεζες έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις κεφαλαίου, νέα σημαντικά NPEs δεν έχει δημιουργήσει η πανδημία, τα Τραπεζικά επιχειρηματικά πλάνα δίνουν προσδοκώμενες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10%, σε βάθος χρόνου δύο χρήσεων. Τέλος, υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για φέτος και το 2022 και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις η ανάπτυξη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,6% και το 2022 στο 6,2% του ΑΕΠ. Μοιάζει με ευκαιρία. Το θέμα είναι να το πιστέψουν και άλλοι.
Σήμερα λοιπόν που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα στρέψει την προσοχή της στην ΕΚΤ και στις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ίσως δώσει το ταμπλό μια σαφέστερη απάντηση για τα αίτια της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα να επαναφέρουν την επενδυτική αισιοδοξία για την κατάσταση της αμερικανικής οι αμερικανικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη. O Dow Jones ενισχύθηκε +0,83% ή 286,01 μονάδες στις 34.798,00 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε +0,92% υψηλότερα στις 14.631,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,82% στις 4.358,69 μονάδες.
Οκτώ από τους 11 τομείς του S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των βιομηχανικών και ενεργειακών εταιρειών.
Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν άλμα 75% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις ανακοινώσεις των εταιρειών ζυγίζοντας αν δικαιολογούν τις ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Netflix βούτηξε 3,8%. Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποίησε άλμα 4,6% στα 70,3 δολάρια το βαρέλι.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 1,29%. Έτσι το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν.
ΕΥΡΩΠΗ
Καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα οι ευρωπαϊκές αγορές χθες κινήθηκαν δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση ανοδικά. Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,65%, με τον τομέα των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας να ενισχύονται 3,7%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε +1,7% υψηλότερα στις 6.998,28 μονάδες, ο DAX κατέγραψε κέρδη +1,36% στις 15.422,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη +1,85% στις 6.464,48 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε +2,36% υψηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε άνοδο +2,5%.
Τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές του Stoxx 600 κατέγραψε η ολλανδική εταιρεία Corbion, η οποία υποχώρησε 8,4% μετά την υποβάθμιση από τη Barclays σε «underweight». Άλμα 12,2% πραγματοποίησε η σουηδική Thule Group, μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών. Ράλι 7,5% σημείωσε η βρετανική Next. Από το εταιρικό μέτωπο, ανακοίνωσαν αποτελέσματα χθες οι Daimler, SAP, Julius Baer και η Novartis.
ΧΑ
Σημαντική άνοδος +1,83% που την προκάλεσε το ευρύτατο αγοραστικό ενδιαφέρον
Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους αλλά η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε ένα μόνο blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν υπολογίσιμων διαστάσεων καθώς ενίσχυσε τη συνολική κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 1 δις ευρώ. Οι τράπεζες για άλλη μια συνεδρίαση , δεν ήταν ο κλάδος που οδήγησε την άνοδο, έτσι έγιναν πυλώνες της ανόδου πολλά και διαφορετικά από την Τρίτη blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς σήμερα αφορούσε στο να περάσει μέσος όρος ψηλότερα από τις 850 μονάδες. Η κεντρική αιτία για την επανεμφάνιση διάθεσης για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα ήταν η ίδια με της προηγούμενης συνόδου, ήτοι η παραδοχή πως η ανησυχία για την πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερες απώλειες από όσο ανάγκαζαν τα δεδομένα για την οικονομία.
Το μέγεθος της ανόδου στις περισσότερες μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν μεταβαλλόμενο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν στο μέσο της διαπραγμάτευσης μείωση των κερδών που επανήλθαν, όταν και στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη κέρδη που μεγάλωναν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, αλλά πέρασε σταθερή άνοδο στο δεύτερο μέρος όταν η σαφώς ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη ανέβασε παντού την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, τα κέρδη για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +1,7%.
Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην επιστροφή του ΓΔ ψηλότερα από τις 850 μονάδες με εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Αλλά το χαμηλό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών μετά την κορύφωση του ΔΤΡ στις 12:40 περίπου, δεν άφησαν τον κλάδο να παίξει τον συνήθη κεντρικό ρόλο του. Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν σχεδόν επίπεδη. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα από την σταθερή ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος (μετά από πλάγια κίνηση του ΓΔ επί πέντε ώρες μετά τις 11:00 ανάμεσα στις 850 και τις 852,8 μονάδες) ενώ στο τελευταίο ημίωρο η ζήτηση πέρασε τον ΓΔ πάνω και από τις 854 στις 17:00.
Ήταν μέρα που υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 854,4 μονάδες στις 17:00 ενώ το κατώτερο μέρας σημειώθηκε στο άνοιγμα. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, σε μια απόλυτα ανοδική συνεδρία με θετικό πρόσημο μόνιμα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,85% στις 2045,55 από 2008,42 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +1,95%. Σήμερα οι Τράπεζες (+1,51%) επηρέασαν θετικά με τις ΑΛΦΑ +2,14%, ΕΤΕ στο +1,50%, ΕΥΡΩΒ +0,50% και την ΠΕΙΡ στο +2,27% σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η ζήτηση επιλεκτικά και κορυφώθηκε στο πρώτο μέρος ενώ δεν άλλαξαν την εικόνα τους μετά τις 16:00 οι κινήσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος . Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΒΙΟ +4,93%, TITC +4,41%, ΕΛΧΑ +4,37%, ΜΠΕΛΑ +3,97%, ΟΠΑΠ++2,57%, ΑΔΜΗΕ +2,56% ΕΕΕ +2,49%, ΕΛΠΕ +2,34%, ΠΕΙΡ +2,27%, ΑΛΦΑ +2,14%, ΜΥΤΙΛ +2,10% και ΔΕΗ +2,02%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση μόνο η ΣΑΡ -0,35%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 840,82 μονάδες με ανοδικό χάσμα (1,99 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (838,83), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 17:00 δηλαδή αναζητώντας το διαρκώς μετά το άνοιγμα. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 840,8 2μονάδες που ξεκίνησε η αγορά οι κινήσεις των επενδυτών δεν έφεραν ουδέποτε την υπεροχή της προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις εντολές των πωλητών μετά τις 11:00 και την απορροφούσαν σταθερά οι διαχειριστές που αυξάνανε τις θέσεις τους σε μετοχές κάθε κλάδου και κάθε κεφαλαιοποίησης. Αλλά μετά τις 16:24 το υπόλοιπο διάστημα αφιερώθηκε στην άνοδο προς τις 855 μονάδες.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 42,920 από 47,966 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 5,865 εκατ. ευρώ, από 3,261 εκατ. χθες, για τις ΕΥΡΩΒ (1,571 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (1,502 ευρώ), ΟΤΕ (800.898 ευρώ), ΦΡΛΚ (421.000 ευρώ), ΛΑΜΔΑ (400.750 ευρώ).
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 13,154 από 18,555 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,51%). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,678% από 0,682% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,687%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 17) έναντι των καθοδικών (1 από 6) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,83% οδηγήθηκε στις 854,22 από 838,83 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2045,55 από 2008,42 μονάδες με μεταβολή +1,85%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 90 από 70, των καθοδικών 17 από 41 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 21 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Με δέκα μονάδες απόσταση το ΣΜΕ του FTSE25 έναντι του υποκείμενου δείκτη
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,17 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 37,13 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2014,59 μονάδες. Το ανώτερο οι 2046,59 ήταν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό στις 2091,74 μονάδες τη Δευτέρα (45 μονάδες περίπου) εμφανίστηκε στις 17:00. Το κλείσιμο στις 2045,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,85% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,652 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 570 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2043,00 μονάδες κατώτερο τις 2012,25 και τελευταίες πράξεις στις 2039,50 ενώ το κλείσιμο ορίστηκε στις 2035,00 από 2002,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5083 από 4987 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 76 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2032,00 μονάδες κατώτερο τις 2016,00 και τελευταίες πράξεις στις 2032,00 με τιμή κλεισίματος στις 2031,75 από 2002,75 και δημιουργήθηκαν 148 από 126 ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 2 από 4 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 513,25 από 505,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 14 από 13.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που σημείωσε υψηλό ημέρας στις 517,37 μονάδες (+2,22%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 512,66 (+1,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 513,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%.
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 13,154 από 18,555 εκατ. ευρώ την Τρίτη. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,51%). Η άνοδος προέκυψε ως ακολούθως: ΑΛΦΑ +2,14% με όγκο 4,181 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,049 από 1,027 ευρώ. ΕΤΕ +1,50% με όγκο 0,890 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,228 από 2,195 ευρώ. ΕΥΡΩΒ +0,50% με όγκο 2,621 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7568 από 0,7530 ευρώ. ΠΕΙΡ +2,27% με όγκο 1,330 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,35 από 1,320 ευρώ.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ πρόσφατα αναφέρθηκε στα δεδομένα του ΔΤΡ. Έντονη διόρθωση υπήρξε και στον Τραπεζικό δείκτη, όπου και αυτός κατάφερε να κρατήσει την πρώτη στήριξη των 500 μονάδων. Η αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, με την τάση να είναι έντονα πτωτική όσο παραμένει χαμηλότερα των 525 μονάδων. Ενδεχόμενη συνέχιση της διόρθωσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΔΤΡ στην περιοχή των 480 μονάδων, όπου αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη (συμβολή ΚΜΟ 200 ημερών, κάτω Bollinger, χαμηλό 21/5, Fibo 38,2%).
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 30 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 40 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 28 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1975 και τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 42 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 1975 και τις 2000 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν ακόμα και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 4842 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,35 ευρώ και 316.423 από 315.995 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΑΛΦΑ με όγκο 2300 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,05 ευρώ και 33.347 από 33.358 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 2032 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,752 ευρώ με 34.953 από 33.036 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1902 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,21 ευρώ και 32.080 από 32.008 ανοικτά ΣΜΕ. Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 378 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΕΛΛΑΚΤ ΩΡ, ακολούθησαν τα 364 από 738 ΣΜΕ για ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, και τα 192 ΣΜΕ για ΑΔΜΗΕ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 3.500 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 500 για ΒΙΟ και στα 50 για ΟΛΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης
Όταν γράφαμε για “θερμό χρηματιστηριακό Καλοκαίρι”, δεν εννοούσαμε ακριβώς αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Η Ελληνική Αγορά δεν λειτουργεί μέσα σε μια γυάλα, αποκομμένη από τον έξω Κόσμο, απλά θυμάται να συγχρονιστεί με τις Ξένες Αγορές, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Και αυτό όσο να ‘ναι δημιουργεί μια κόπωση ενδιαφέροντος, έως εκνευρισμό στους Συμμετέχοντες.
Η κακοδαιμονία της Ελληνικής Αγοράς και η “μερική κώφωση” που εμφανίζει κατά καιρούς δεν είναι ούτε σπάνιο φαινόμενο, ούτε μια πρωτοφανής περίπτωση ειδικής εσωστρέφειας. Μια πιθανή εξήγηση που υπάρχει πίσω από αυτή τη συμπεριφορά της Αγοράς, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι βασικοί Παίκτες και οι… λιγότεροι βασικοί Παίκτες είναι οι ίδιοι σε μέγεθος και αριθμό.
Ο περιφερειακός χαρακτήρας και τα ώριμα χαρακτηριστικά του Χ.Α., δίνουν τη “μάχη” τους για το ποιος θα επικρατήσει. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά περιέχει πολύ μεγάλο βαθμό αλήθειας: Όταν ένας συγκεκριμένος μεγαλο-brokerάς πάει διακοπές, η Αγορά “σέρνεται”. Αν η Αγορά είχε βάθος, δεν θα μιλάγαμε για “εποχικότητες συναλλαγών από τις αρχές Ιουνίου”, ούτε ότι “οι Ξένοι κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου”.
Έτσι, η Αγορά γίνεται ευάλωτη στις πιέσεις και η διόγκωση των πιέσεων σε μια πτωτική μέρα, λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους νέους Επενδυτές επιθυμούν να πάρουν κάποιες θέσεις. Αφορμή για την πρόσφατη καθοδική εκτόνωση, ήταν η επιστροφή της αβεβαιότητας μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του ιού.
Ο Τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την Οικονομία της Χώρας, έχει επενδυθεί πολύ χρήμα και προσπάθεια ώστε οι αφίξεις να φθάσουν σε αλλεπάλληλα ρεκόρ και σημαντικές πληρότητες. Ένα πισωγύρισμα σε μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας, βάζει ένα θέμα αναθεώρησης των εκτιμήσεων στο τραπέζι. Το οποίο ερμηνεύεται ως αστοχία στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξηση των καθυστερήσεων σε πληρωμές και δάνεια και διατήρηση της ανεργίας. Αυτά όλα θα συμβούν αν τα μέτρα αποκτήσουν διάρκεια και διάχυση, αν τελικά χαθεί το κρίσιμο δίμηνο που απομένει για την ολοκλήρωση της βασικής Τουριστικής σεζόν. Ακραίο σενάριο, αλλά εδώ που φθάσαμε τα έχουμε δει όλα. Παρόλα αυτά το πτωτικό ράλι δίνει πλέον ωραίες τιμές τοποθετήσεων, για όσους έχασαν το “πάρτι” του Απριλίου και είχαν την υπομονή να περιμένουν.
Ξεκινώντας από τις Εταιρείες που δίνουν σταθερά και καλά μερίσματα, το χτίσιμο των θέσεων δικαιολογεί και με το παραπάνω, το κόστος ευκαιρίας, ακόμα και αν η κατάσταση παραμείνει δύσκολη. Τα Ρ/Ε έχουν “ξεφουσκώσει”, το κόστος δανεισμού για τις Εισηγμένες έχει μειωθεί και ο εταιρικός φόρος το 2021 θα είναι χαμηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μπροστά, τα μεγάλα Έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ κάθε μέρα ακούμε για επιχειρηματικές συμφωνίες, σχεδόν σε όλο το εύρος της Οικονομίας. Οι Τράπεζες έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις κεφαλαίου, νέα σημαντικά NPEs δεν έχει δημιουργήσει η πανδημία, τα Τραπεζικά επιχειρηματικά πλάνα δίνουν προσδοκώμενες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10%, σε βάθος χρόνου δύο χρήσεων. Τέλος, υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για φέτος και το 2022 και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις η ανάπτυξη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,6% και το 2022 στο 6,2% του ΑΕΠ.
Μοιάζει με ευκαιρία. Το θέμα είναι να το πιστέψουν και άλλοι.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Ως ετεροχρονισμένη αφορμή λειτούργησε η μετάλλαξη Δέλτα για τις Διεθνείς Αγορές, οδηγώντας τες σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι δικαιολογημένες ανησυχίες για την επίπτωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης στον Ελληνικό Τουρισμό, επιβεβαιώθηκαν από τα μέτρα της Κυβέρνησης στην “ναυαρχίδα” του Τουριστικού Προϊόντος, την Μύκονο. Ο συνδυασμός του αρνητικού κλίματος στο διεθνές περιβάλλον, με τους φόβους για αντίστοιχα μέτρα και σε άλλα Νησιά όπου παρουσιάζεται έξαρση του ιού, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα για το Χ.Α. με το ξεκίνημα της εβδομάδας.
Η διήμερη αντίδραση που εκτελεί ο Γενικός Δείκτης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια αντίδραση στην πτώση, με τις τεχνικές ενδείξεις να τείνουν κατηγορηματικά προς αυτό το σενάριο. Η Αγορά παραμένει σταθερά κάτω από τον ΕΚΜΟ των 9 ημερών, αδυνατώντας να τον ξεπεράσει παραπάνω από ένα μήνα. Στην περιοχή των 860 μονάδων όπου και βρίσκεται ο ΕΚΜΟ 9 ημερών, σε συμβολή με το πρόσφατο χαμηλό, κρίνεται και η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Αν και η στήριξη των 830 μονάδων λειτούργησε υποδειγματικά, αδυναμία υπέρβασης των 860 μονάδων θα οδηγήσει την Αγορά στην ζώνη των 800 μονάδων, όπου και εντοπίζεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών.
Έντονη διόρθωση υπήρξε και στον Τραπεζικό δείκτη, όπου και αυτός κατάφερε να κρατήσει την πρώτη στήριξη των 500 μονάδων. Η αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, με την τάση να είναι έντονα πτωτική όσο παραμένει χαμηλότερα των 525 μονάδων. Ενδεχόμενη συνέχιση της διόρθωσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΔΤΡ στην περιοχή των 480 μονάδων, όπου αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη (συμβολή ΚΜΟ 200 ημερών, κάτω Bollinger, χαμηλό 21/5, Fibo 38,2%).
Το αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, θα αποτελέσει τον κύριο καταλύτη για την πορεία των Αγορών τις επόμενες ημέρες. Πρωτίστως, η επίδραση που θα έχει στις Διεθνείς Αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Χ.Α. και δευτερευόντως μια ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας αρνητικές συνέπειες για την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 22/7, τα ομόλογα εμφάνισαν απώλειες και το πετρέλαιο διατηρησε τα απότομα από χθες κέρδη του καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως αναιρούν τις ανησυχίες τους για την πανδημία για την ώρα και προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μια σαφή διαβεβαίωση ότι η υποστηρικτική της πολιτική θα συνεχιστεί για αρκετό ακόμα χρόνο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ακολούθησε την Wall Street υψηλότερα και αυξήθηκε 1% με σημαντικά κέρδη στα χρηματιστήρια από το Σίδνεϊ τη Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ. Οι ιαπωνικές αγορές μετοχών είναι κλειστές μέχρι τη Δευτέρα.
Δεν υπήρχε προφανής καταλύτης για την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετοχές, ή την πτώση την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αν και μια μελέτη την Τετάρτη έδειξε ότι τόσο τα εμβόλια Pfizer όσο και τα AstraZeneca ήταν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής κοραναϊού Delta.
"Κάθε τόσο οι επενδυτές αναζητούν λόγους για να ενθυλακώσουν κέρδη και αυτό είδαμε. Η αγορά ξαφνικά ανησυχούσε για την παραλλαγή δέλτα και για το πώς μπορεί να επηρεάσει την πορεία προς την ανάκαμψη. Αλλά αυτό που προκύπτει αν συγκρίνουμε με 12 μήνες πριν είναι ότι έχουν υπάρξει είναι αρκετά βιώσιμα εμβόλια. Τελικά, θα βγούμε από αυτό και είμαστε πολύ πιο κοντά στο τέλος από ό, τι πριν από 12 μήνες". Δήλωσε ο Jun Bei Liu, της Tribeca Investment Partners στο Σίδνεϊ.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Wall Street, οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες αγωνίστηκαν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς η Ασία αντιμετωπίζει τις αυξήσεις των κρουσμάτων σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς ενώ παράλληλα είναι ακόμα τεντωμένα τα νεύρα γύρω από την κανονιστική καταστολή της Κίνας σε εταιρείες τεχνολογίας.