Από την έντυπη έκδοση
H μετάλλαξη Δέλτα και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε μεγάλο μέρος του πλανήτη απειλεί να «φρενάρει» την παγκόσμια ανάκαμψη, με το ΔΝΤ να κρούει ευθέως χθες προειδοποιητικό σήμα κινδύνου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για παγκόσμια ανάπτυξη 6% το 2021 διατηρείται και αυτόν τον μήνα αμετάβλητη, προειδοποίησε ωστόσο ότι η πορεία της ανάκαμψης θα ανακοπεί εάν δεν ενισχυθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε όλον τον κόσμο.
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2022, και επανέλαβε ότι η ανάκαμψη είναι άνιση και πολλαπλών ταχυτήτων.
Οι φόβοι, ακριβώς, για απότομο «φρένο» στη δυναμική της ανάκαμψης ωθούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρατείνουν για ικανό διάστημα ακόμη τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Οι αναδυόμενες
Δεν φαίνεται να ισχύει όμως το ίδιο και για τις αναδυόμενες αγορές. Με βάση την τελευταία ανάλυση της JPMorgan, στις 18 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές αναμένονται 73 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των προβλεπόμενων αυξήσεων στις ίδιες χώρες ανεβαίνει στις 100 σε ορίζοντα διετίας:
- Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές του χρόνου. Με τον πληθωρισμό όμως να τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας, οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει αύριο σε μια ακόμη αύξηση, κατά 100 μονάδες βάσης, που θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο 6,5%.
- Η Κίνα βρισκόταν ήδη σε σταθερή τροχιά πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, έως ότου τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης έβαλαν φρένο στα μέτρα σύσφιξης. Κάνοντας στροφή στρατηγικής, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε βήμα αποδέσμευσης ρευστότητας αυτόν τον μήνα χαλαρώνοντας τα όρια των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών.
- Για τη Βραζιλία, το τελευταίο poll που έγινε αυτή την εβδομάδα μεταξύ 100 οικονομικών αναλυτών δίνει το βασικό επιτόκιο στο 6,75% έως το τέλος του χρόνου, από το 4,25% όπου βρίσκεται σήμερα.
- Ο πληθωρισμός της Ινδίας βρίσκεται ήδη στο 6% και το γεγονός ότι η χώρα είναι μια από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως εγείρει προφανή περαιτέρω απειλή στο μέτωπο των τιμών.
- Η Ουγγαρία και η Τσεχία μπήκαν πρώτες στον δρόμο της νομισματικής σύσφιγξης, αυξάνοντας και οι δύο τα επιτόκια τον Ιούνιο