Υποχώρηση του χαλκού στη Σαγκάη

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 12:09

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, οι οποίες νωρίτερα αναρριχήθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι προμήθειες ενδέχεται να υστερήσουν της ζήτησης, πριν από τις σημερινές διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτροπή της απεργίας στο δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της χώρας.

Τα αποθέματα του μετάλλου που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιανουαρίου. Οι τιμές του χαλκού στο London Metal Exchange (LME) ανέκαμψαν 47% από τις αρχές Φεβρουαρίου και βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα 8.000 δολ. ο μετρικός τόνος, επίπεδο στήριξης όπου τοποθετούνται εντολές πώλησης.

Ο χαλκός για παράδοση τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, έκλεισε 0,3% χαμηλότερα, στα 72.900 γιουάν ο τόνος (9.427 δολ.). Τα συμβόλαια άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών χθες, φθάνοντας στα 73.750 γιουάν ο τόνος.

Η Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. και οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Grasberg της εταιρείας στην Ινδονησία, θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν εν όψει της αυριανής κινητοποίησης με αίτημα την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκαής, σημείωσε άνοδο έως 1.050 γιουάν, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας σήμερα στα 72.500 γιουάν ο τόνος. Κατά μέσον όρο η τιμή μετρητοίς του χαλκού, έχει σημειώσει άνοδο 36% από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, διαπραγματεύθηκε 0,8% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 7.670 δολ. ο τόνος στις 4:32 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Η Κίνα ενδέχεται να καταναλώσει 4,3 εκατ. τόνους χαλκού, για την αντιμετώπιση της ζήτησης από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενεργείας, έναντι 3,9 εκατ. τόνου πέρυσι, σύμφωνα με την Mary Chi, αναλύτρια της CRU στο Πεκίνο, μιας ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Οι εισαγωγές χαλκού και προϊόντων χαλκού της Κίνας αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο στους 776.589 τόνους, 58% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού και κραμάτων στην Κίνα, υπερδιπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, φθάνοντας στους 219.000 τόνους, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Standard Bank.

Στη Σαγκάη ο ψευδάργυρος για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 0,4% για να κλείσει στα 32.300 γιουάν σήμερα ο τόνος. Το αλουμίνιο για παράδοση Ιουλίου έκλεισε 0,2% υψηλότερα στη Σαγκάη, φθάνοντας στα 19.920 γιουάν ο τόνος.

Στο Λονδίνο ο ψευδάργυρος παρέμενε αμετάβλητος στα 3.500 δολ. ο τόνος στις 4:42 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Το αλουμίνιο για παράδοση σε τρεις μήνες διαπραγματεύθηκε 0,4% χαμηλότερα, στα 2.810 δολ. ο τόνος, στις 4:42 μ.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα