Στα υψηλότερα επτά εβδομάδων το σιτάρι

Ανοδικά κινείται και το καλαμπόκι
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 13:03

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων αναρριχήθηκαν στα συμβόλαια του σταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις των ΗΠΑ που έδειξαν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών κατά την εσοδεία και καθυστερήσεις σποράς την Ανοιξη, στην μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής στον κόσμο. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και οι τιμές του καλαμποκιού.

Περίπου το 55% της εσοδείας σταριού ήταν σε καλή ή σε εξαιρετική κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 64% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). To 6% του σταριού εσπάρη την άνοιξη έως τις 15 Απριλίου, από 9% την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, κατά μέσον όρο πενταετίας 15%, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση.

Τα συμβόλαια του σταριού για παράδοση τον Ιούλιο, σημείωσαν άνοδο έως 12,75 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 5,01 δολ. ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Φεβρουαρίου και διαπραγματεύθηκε στα 4,9875 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, στις 4:32 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια άγγιξα τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ. το Οκτώβριο, μετά την αύξηση της χειμερινής σποράς από τους αγρότες στις ΗΠΑ κατά 8,7% τον Οκτώβριο. Τα πιο κοντινά συμβόλαια παράδοσης του Μαΐου, σημείωσαν άνοδο 2,1%, φθάνοντας στα 4,85 δολάρια.

Το σιτάρι του χειμώνα αποτέλεσε περίπου το 70% της περυσινής συνολικής εσοδείας των ΗΠΑ, αξίας 7,7 δισ. δολ., σύμφωνα με το USDA. Αυτό το σιτάρι που χρησιμοποιείται για ψωμί και για αλεύρι, σπέρνεται στις ΗΠΑ το φθινόπωρο και αδρανεί τον χειμώνα. Τα φυτά αναπτύσσονται πάλι την άνοιξη και θερίζονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

Τα συμβόλαια του σιταριού στο Σικάγο, στηρίχθηκαν επίσης από την προοπτική της χαμηλότερης παραγωγής του Καναδά, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Kenji Kobayashi, αναλυτή της Kanetsu Asset Management στο Τόκυο.

Η παραγωγή σταριού του Καναδά θα μειωθεί 8,4%, στους 25 μετρικούς τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, καθώς μερικοί αγρότες αλλάζουν καλλιέργειες για πιο κερδοφόρα προϊόντα όπως κριθάρι και καλαμπόκι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του U.S. Foreign Agricultural Service. Η παραγωγή σταριού των ΗΠΑ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μετά το καλαμπόκι, τη σόγια και το σανό.

Στη φυσική αγορά η Ιαπωνία θα αγοράσει 145.00 τόνους σταριού για παράδοση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, μετά από προσφορά τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας Δασών και Αλιείας.

Ανοδικά κινήθηκε και το καλαμπόκι μετά την εκτίμηση του USDA για σπορά 4% στις 18 κυριότερες πολιτείες καλλιέργειάς του έως τις 15 Απριλίου, από 3% την προηγούμενη εβδομάδα και 8% το προηγούμενο έτος. Περίπου 9% καλαμποκιού είχε σπαρεί μέχρι αυτήν την εποχή κατά μέσον όρο τα πέντε τελευταία χρόνια στην χώρα.

Τα συμβόλαια του καλαμποκιού για παράδοση Ιουλίου σημείωσαν άνοδο έως 5,75 σεντς, ποσοστό 1,%, φθάνοντας στα 3,8175 δολ. ανά μπούσελ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και διαπραγματεύθηκε στα 3,7975 δολ. στις 4:31 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Ωστόσο η σόγια διεύρυνε τις απώλειές της μετά την ανακοίνωση της National Oilseed Processors Association ότι τα αποθέματα ελαίου σόγιας στα τέλη Μαρτίου αυξήθηκαν 23%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2,933 δισ. λιβρών, από 2,393 δισ. λίβρες, πριν από ένα έτος και 4% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Τα συμβόλαια της σόγιας για παράδοση Ιουλίου υποχώρησαν 0,75 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 7,5225 δολ. ανά μπούσελ, στις 4:17 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα