Eρώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Μακρυπίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Τάσος Χωρέμης, Γιώργος Ανωμερίτης, Γρηγόρης Νιώτης) για «παιχνίδια υψηλού ρίσκου με δομημένα ομόλογα και από αναμφισβήτητα έμπειρες Διοικήσεις, διορισμένες από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας».
«Στο πρόσωπο του Παύλου Περράτη, πρώην Προέδρου της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών και νυν Προέδρου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), δημόσιας υπηρεσίας εποπτευόμενης από τον Υπουργό Οικονομίας, συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν τη θεωρία του Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη περί "ανίδεων διοικήσεων" στα Ταμεία, οι οποίες δήθεν εξέθεσαν από άγνοια σε κινδύνους τα αποθεματικά των ασφαλισμένων.
Ο κ. Περράτης έχει διατελέσει επί σειρά ετών διαχειριστής των αμοιβαίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας, ενώ θήτευσε και ως Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και θεωρείται από τους πλέον έμπειρους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της ελληνικής αγοράς. Τοποθετήθηκε δε στη θέση του Προέδρου του ΜΤΠΥ με την από 5.8.2005 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη (ΦΕΚ 1151 Β΄/17.8.2005).
Υπό τη διοίκηση του έμπειρου και κάθε άλλο παρά ανίδεου κ. Περράτη, το ΜΤΠΥ προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του, με πωλήσεις μετοχών και παλαιών ομολόγων υψηλής απόδοσης και σταθερού επιτοκίου. Μέρος των κεφαλαιακών κερδών από τις συναλλαγές αυτές (10 εκατ. ευρώ) τοποθετήθηκε από τον κ. Περράτη σε 15ετές δομημένο ομόλογο του Δημοσίου, που εκδόθηκε στις 19.4.2006, με αναδόχους τις Alpha Bank και Morgan Stanley και πουλήθηκε στο ΜΤΠΥ από την Alpha Bank. Τιμή του ομολόγου δεν εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του Bloomberg, καθώς πρόκειται για τίτλο μηδενικής εμπορευσιμότητας, ενώ είναι γνωστό ότι άλλοι αντίστοιχοι τίτλοι του Δημοσίου και άλλων εκδοτών αποτιμώνται σήμερα ακόμη και 25% χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων του ευρώ. Σημειώνεται ότι το ομόλογο αγοράσθηκε από το Ταμείο στο άρτιο (100), δηλαδή στην ονομαστική του αξία.
Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο ομόλογο έχει ήδη χάσει περίπου 15% της αξίας του και το ΜΤΠΥ υφίσταται ζημίες αποτίμησης 1,5 εκατ. ευρώ».
Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτούν «Μήπως η επενδυτική συμπεριφορά του καθ’ όλα έμπειρου και ικανού διαχειριστή κ. Περράτη αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις από Ταμεία σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου δεν έγιναν από άγνοια, αλλά έγιναν στη βάση ευρύτερου σχεδιασμού, που στόχο είχε να μειωθεί τεχνητά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και να δημιουργηθούν τεράστια κέρδη για τράπεζες και άλλους χρηματιστηριακούς οίκους;
Τελικά, γεννάται το εύλογο ερώτημα: η "απογραφή" έφερε την λεηλασία των Ταμείων, ή η πρόθεση λεηλασίας έφερε την "απογραφή"»