Market Beat: Η ανησυχία για την πανδημία αντισταθμίζεται από τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 09:13
UPD:09:14

Μια μικρή ανοδική ανάσα δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει η αισιοδοξία και η διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά χθες η συνεισφορά πλήθους μετοχών του 25άρη που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο άφησε υποσχέσεις. Ωστόσο η αδυναμία των τραπεζικών blue chip να οδηγήσουν μια πτώση στην οποία πρωταγωνίστησαν υποδηλώνει πως οι ισχυροί θεσμικοί διαπιστώνουν παράταση των προβλημάτων που βασανίζουν τις συστημικές Τράπεζες της χώρας. Αυτά εμποδίζουν την αγορά να παρακολουθήσει τη δυναμική των ευρωπαϊκών αγορών.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το γεγονός πως υπάρχουν πιέσεις ικανές να δώσουν απώλειες σε τραπεζικά blue chip μετά τη βουτιά της Δευτέρας, λέει πολλά για τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν τα κριτήρια των θεσμικών επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν τους αδικούμε, γιατί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της τουριστικής περιόδου. Αν δεν υποχωρήσει πολύ το ΑΕΠ από μια χρονιά που την είχαν υπολογίσει για καλύτερα επίπεδα από τον τουρισμό έναντι αυτών που θα προκύψουν τελικά, υπάρχει χώρος για να ανεβούν οι αποτιμήσεις. Αν όμως η υγειονομική εικόνα δεν βελτιωθεί και ξεσπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέβουν σε επίπεδα πάνω από τις προβλέψεις. Να γιατί οι θεσμικοί επιφυλασσόμενοι κρατούν μικρό καλάθι.

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τρίτο για τον Ιούλιο σχόλιό του με τίτλο Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ… σχολίασε αναλυτικά:

Το lockdown που αποφασίστηκε για τη Μύκονο το Σάββατο το μεσημέρι είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό του νησιού. Επιπλέον, οι λόγοι που το υπαγόρευσαν (ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού στους χώρους διασκέδασης τις μεταμεσονύκτιες ώρες), είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανάλογες αποφάσεις και για άλλα νησιά. Άρκεσε ωστόσο η αναγγελία της Μυκόνου για να πυροδοτηθεί κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο από επενδυτές εξωτερικού στη συνεδρίαση της Δευτέρας.  

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί  αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας. Έστω και αν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν φτάσουν τελικά το 50% του ύψους που ήταν το 2019, δηλαδή περίπου 9 δις. ευρώ. Με τη Fitch να αποδέχεται την Παρασκευή ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ύψους 4,3% για το 2021 και 5,3% για το 2022,  οπότε θα τρέχουν τα πρώτα έργα του  Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα ύψους 26,2 δις. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27, χωρίς ωστόσο τώρα να βελτιώνει τη βαθμολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις από τα σχέδια που πετυχαίνει η Lamda στο Ελληνικό επιβεβαιώνουν τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του έργου, έστω και αν η αμερικανική Mohegan μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στο Καζίνο,  λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για τον κλάδο στις ΗΠΑ όπου κυρίως δραστηριοποιείται. Η Εγνατία Οδός κατακυρώνεται στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τίμημα ρεκόρ, ο Προκοπίου αναφέρεται σε κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας στο Σκαραμαγκά, η Prodea άντλησε 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, η Hines πλειοδότησε για το Capsis Resort στην Κρήτη και ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό στη Μεβγάλ προσβλέποντας στην εξωστρέφειά της, ενώ από το φθινόπωρο 4 νέες εταιρείες θα εισαχθούν στην κύρια  και στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εξελίξεις που σηματοδοτούν την ελπιδοφόρα επάνοδο σημαντικών επιχειρηματικών δράσεων.

Η απότομη λοιπόν οπισθοδρόμηση του Γ.Δ. σε συνέχεια μιας παρατεταμένης συσσώρευσης με συναλλακτική καχεξία και απωλειών για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, είναι πιθανό να αποτελεί μια αρνητική υπερβολή. Με τις 820 μονάδες να συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό οχυρό στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, στο βαθμό που επανέλθει η διάθεση επαναπροσέγγισής τους καθώς το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να τροφοδοτήσει και πάλι με φοβικά σύνδρομα τις αγορές.

Πάλι καλά που τα προβλήματα γύρω από τη βραχυπρόθεσμη τάση, δεν εμπόδισαν τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε ένα ποιοτικού τύπου εκσυγχρονισμό της αγοράς. Αναφερόμαστε στην επιμέτρηση της συνέπειας στο σεβασμού από κάθε εισηγμένη στο περιβάλλον, στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και στην εν γένει “συμπεριφορά” της με κοινωνική υπευθυνότητα. Ο 21ος αιώνας επιβάλλει την αποδοχή του τρίπτυχου “Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση”, δηλαδή τη βαθμολόγηση του “ESG”κάθε εταιρίας που είναι τα αρχικά του Environmental, Social, Governance. Στην αρχή θα φανεί εξωτικό φρούτο, αλλά θα μείνει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αντίδραση σε μια ισχυρή πτωτική αλυσίδα εμφάνισε χθες Τρίτη 20/7 η αμερικανική αγορά μετοχών και οι τρεις βασικοί δείκτες κατάφεραν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της Δευτέρας.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και οι 11 τομείς του S&P 500, με τον χρηματοοικονομικό τομέα να σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο. Έτσι ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,62% στις 34.511,99 μονάδες, η μετοχή της Boeing κατέγραψε άνοδο 4,85% στα 217 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,57% στις 14.498,88  μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,52% υψηλότερα στις 4.323,06 μονάδες.

«Το χθεσινό sell off οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την άνοδο της παραλλαγής Δέλτα και τις ανησυχίες για την οικονομία. Αλλά τώρα η αγορά επανέρχεται. Αυτό δείχνει τη δύναμή της. Ακόμα και με αρνητικά νέα, η αγορά επιδεικνύει εντυπωσιακή δύναμη. Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη κινούνται σταθερά υψηλότερα. Ωστόσο, οι εταιρείες συνεχίζουν να ξεπερνούν αυτές τις προσδοκίες» . Δήλωσε  ο Τιμ Γκρίσκι, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Inverness Counsel στη Νέα Υόρκη. Από τις 56 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου ως τώρα, το 91% έχει υπερβεί τις προβλέψεις των αναλυτών.

Από πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων, ενισχύθηκε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με τον Μάιο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1.643.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα φτάσουν σε 1.590.000.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Η πτώση της απόδοσης σε χαμηλό πέντε μηνών τη Δευτέρα διόγκωσε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και άσκησε καθοδικές πιέσεις στις μετοχές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βούτηξε ως το 1,139% την Τρίτη, αλλά τώρα κινείται και πάλι πάνω από το 1,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,176 δολάρια ανά ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, ανακάμπτοντας  από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,52%, με τον τομέα των πρώτων υλών να σκαρφαλώνει 1,5%, ενώ οι τομείς των ταξιδιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 0,2%. Είναι η πρώτη από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις που ο δείκτης κλείνει σε θετικό έδαφος.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε +0,54% υψηλότερα στις 6.881,13 μονάδες, ο DAX κατέγραψε κέρδη +0,55% στις 15.216,27 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη +0,81% κλείνοντας στις 6.346 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε +0,59% υψηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε άνοδο +0,68%.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων και των νέων, ή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν κατά μέσο όρο 26.000 ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο πριν από έναν μήνα.

Από το μέτωπο των εταιρικών νέων, η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, καταγράφοντας καθαρά κέρδη $2 δις και μετοχή ενισχύθηκε 5,6%. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του Stoxx 600 σημείωσε η Alfa Laval, η οποία πραγματοποίησε άλμα 8% μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Στον αντίποδα, η Electrolux υποχώρησε πάνω από 6,4%.

ΧΑ

Με μια ήπια άνοδο κατά +0,68% απάντησαν στην κατά -3,9% πτώση  οι θεσμικοί

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους και η διάθεση για ρευστοποιήσεις διατηρήθηκε για λιγοστά blue chip. Όμως η άνοδος ήταν μικρή απέναντι στη μεγάλη χθεσινή πτώση. Οι τράπεζες αν και οδήγησαν την κάθοδο τη Δευτέρα, δεν ήταν ο κλάδος που εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο, έτσι έγιναν πυλώνες της ανόδου πολλά από τα blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ.  Η ανησυχία των παραγόντων της αγοράς σήμερα αφορούσε στο να μην περάσει  μέσος όρος χαμηλότερα από τις 831 μονάδες.  Η κεντρική αιτία  για την επανεμφάνιση διάθεσης για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα ήταν η διαπίστωση πως η ανησυχία για την πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερες από όσο ανάγκαζαν τα δεδομένα για την οικονομία απώλειες.

Το μέγεθος της ανόδου στις περισσότερες μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν μεταβαλλόμενο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν στο μέσο της διαπραγμάτευσης απώλειες που εξαφανίστηκαν όταν και στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη κέρδη που μεγάλωναν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, αλλά πέρασε σε οριακές απώλειες στο δεύτερο μέρος ωστόσο η σαφώς  ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη, όσο λειτουργούσε το ΧΑ,  επανέφερε τους δείκτες σε κέρδη, που για τον Eurostoxx600 ήταν της τάξης του +0,7%. 

Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην επιστροφή του ΓΔ ψηλότερα από τις 840 μονάδες με εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Αλλά οι  πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ δεν άφησαν τον κλάδο να παίξει τον συνήθη κεντρικό ρόλο του. Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν επίπεδη. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα από την ήπια ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος (μετά την εγγραφή του πυθμένα στις 13:12 στις 834,51 μονάδες (από 830,07 χθες) ενώ μια υπολογίσιμη αντίδραση του μέσου όρου από το χαμηλό μέρας είχε φέρει τον ΓΔ στα επίπεδα των 839 μονάδων στις 17:00. 

Ήταν μέρα που δεν υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς. Είχαμε διαρκώς ζήτηση για μετοχές που πιέστηκαν χθες όπως των ΛΑΜΔΑ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΕ ΕΕΕ ΟΠΑΠ ΑΔΜΗΕ που μαζί με την άνοδο στην ΕΤΕ έδωσαν το θετικό πρόσημο στη μεταβολή στο κλείσιμο. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 842,80 μονάδες από τις 11:19 ενώ το κατώτερο μέρας σημειώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες παρά 7 λεπτά. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, σε μια απόλυτα ανοδική συνεδρία με θετικό  πρόσημο μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,62% στις 2008,42 από 1995,96 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,95%. Σήμερα οι Τράπεζες (+0,60%) επηρέασαν μεικτά με τις ΑΛΦΑ +0,69%, ΕΤΕ στο +2,62%, ΕΥΡΩΒ -0,50% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% σε μια συνεδρίαση που  συνυπήρξαν πιέσεις και ζήτηση που δεν άλλαξε την εικόνα τους στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΛΑΜΔΑ +3,12%, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ +2,00%, ΕΕΕ +1,76%, ΟΠΑΠ+1,62% ΑΔΜΗΕ +1,40% ΟΤΕ +1,39% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,20%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση από -0,50% και πάνω συναντάμε τις ΜΠΕΛΑ-2,96%, ΕΛΠΕ -1,60%,  ΔΕΗ -0,92% ΑΡΑΙΓ -0,80% ΕΥΡΩΒ -0,50%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 837,39 μονάδες με ανοδικό  χάσμα  (4,23 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (833,16), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 11:19 σε λιγότερο από μια ώρα μετά το άνοιγμα δηλαδή. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 842,8 μονάδες που ξεκίνησε στην αγορά η καθοδική κίνηση ενδοσυνεδριακά, οι κινήσεις των αγοραστών για την απορρόφηση της  προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις εντολές των πωλητών απουσίασαν ως τις 13:12 που ήρθε το χαμηλό των 834,51 μονάδων. Αλλά μετά τις 13:30 το υπόλοιπο διάστημα αφιερώθηκε στην άνοδο προς τις 841 μονάδες.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 47,966 από 85,313 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 3,261 εκατ. ευρώ από 1,002 1,553 εκατ. τη Δευτέρα,  για τις για τις ΕΤΕ (1,100 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (630.352 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (461.864 ευρώ), ΛΑΜΔΑ (421.022 ευρώ), ΠΕΙΡ (206.856 ευρώ), ΜΠΕΛΑ (204.085 ευρώ), ΕΧΑΕ (149.200 ευρώ).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 18,555 από 41,173 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν μετριότατα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,60%).  Η άνοδος προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +0,69% με όγκο 7,344 από 22,281 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,027 από 1,020 ευρώ.

ΕΤΕ +2,62% με όγκο 1,866 από 2,683 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,195 από 2,139 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -0,50% με όγκο 4,008 από 9,094 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7530 από 0,7568 ευρώ.

ΠΕΙΡ 0,00% με όγκο 1,926 από 4,414 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,320 από 1,320 ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,673% από 0,673% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,708%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 0) έναντι των καθοδικών (6 από 25) και δυο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΠΕΙΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,68% οδηγήθηκε στις 838,83 από 833,16 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2008,42 από 1995,66 μονάδες με μεταβολή +0,62%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 70 από 5, των καθοδικών 41 από 109 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 10 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μείωσαν την απόσταση του ΣΜΕ από το κλείσιμο του FTSE25

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,46 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:12 και ήταν οι 1998,18 μονάδες. Το ανώτερο οι 2020,65 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:19. Το κλείσιμο στις 2008,42 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,62% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,555 από 14,860 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 1059 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2014,00 μονάδες κατώτερο τις 1990,25 και τελευταίες πράξεις στις 2005,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2002,75 από 1981,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4987 από 4858 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 67 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2005,00 μονάδες κατώτερο τις 1995,50 και τελευταίες πράξεις στις 2003,75 με τιμή κλεισίματος στις 2002,75 από 1980,25 και δημιουργήθηκαν 126 από 119 ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 4 από 8 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 505,50 από 502,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 13 από 11.

Ο ΔΤΡ όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 508 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) ενώ θα συναντήσει αντίσταση στις 510 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) ως την ώρα που θα φθάσει και θα περάσει τις 526 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), και τότε τα στοιχήματα long θα ενισχυθούν. Για την κυριαρχία ωστόσο των  long θέσεων, η βελτίωση της τεχνικής εικόνας που απαιτείται θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 564 μονάδων. Αν χαθεί η ζώνη 480 – 490, ο δείκτης θα αναζητήσει στήριξη στις 460 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό σχετικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 142 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2150 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 31 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 21 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν κυρίως  στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΕΥΡΩΒ με 5516 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,750 ευρώ με 33.036 από 33.899 ανοικτά ΣΜΕ.  Της ΑΛΦΑ με όγκο 3.928 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,02 ευρώ και 33.358 από 33.889 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3712 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,20 ευρώ και 32.008 από 32.008 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 2261 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,32 ευρώ και 315.995 από 316.604 ανοικτά ΣΜΕ. Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 738 από 1085 ΣΜΕ για ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 354 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΟΤΕ και τα 324 από 661 ΣΜΕ για ΛΑΜΔΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 23.617 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 10.000 για ΕΧΑΕ, στα 2000 για ΕΛΧΑ, στα 1500 για ΤΙΤC, στα 1227 για ΔΕΗ, στα 800 για ΒΙΟ και στα 30 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης

Ήταν θέμα χρόνου το Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει το επόμενο βήμα και να βάλει την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα, στη λογική της σύγχρονης επενδυτικής σκέψης. Η επιλογή πλέον μιας επένδυσης δεν έχει μόνο ποσοτικά κριτήρια, τα οποία βασίζονται στις προοπτικές και το επιχειρηματικό πλάνο μιας Εταιρείας αλλά και ποιοτικά.

Πόσο συνεπής είναι η Εταιρεία με τις δεσμεύσεις της για το περιβάλλον, πώς εκπροσωπούνται οι Μέτοχοι στη Διοίκηση, ποια είναι η ποσόστωση των Στελεχών, η πολιτική αμοιβών, ποια είναι η επιστροφή του πλούτου που δημιουργεί η Εταιρεία στην Κοινωνία κ.α..

Όλα αυτά απαντώνται μέσα από το τρίπτυχο “Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση”, ή κατά το... Ελληνικότερον “ESG” που είναι τα αρχικά του Environmental, Social, Governance.

Τα ανωτέρω και άλλα πολλά σχετικά ερωτήματα τυποποιήθηκαν, μπήκαν σε φόρμες διαδικασιών και πήραν ένα σκορ. Βάσει αυτού του σκορ, οι Εταιρείες κατατάσσονται σε μια λίστα που με άριστα το 1, ή το 100, ανάλογα με την κλίμακα αξιολόγησης δείχνει πόσο κοντά, ή μακριά είναι στην εφαρμογή και την τήρηση αυτών των προτύπων.

Η αξιολόγηση υλοποιείται από Ανεξάρτητους Πιστοποιημένους Οργανισμούς, συνήθως μια φορά το χρόνο και δημιουργεί ένα συντελεστή που συνοδεύει την Εταιρεία έως την επόμενη αξιολόγησή της.

Ο δείκτης που σήμερα εγκαινιάζει το Χρηματιστήριο είναι προς αυτή την κατεύθυνση και όπως κάθε τι που ξεκινάει, θα χρειαστεί χρόνο για να εμπεδωθεί από την Αγορά και τις Εταιρείες. Ο δείκτης σχεδιάστηκε να περιλαμβάνει 60 Εταιρείες, όσες και οι Εταιρείες που συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη.

Μέχρι τη συμπλήρωσή του, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα υπολογίζεται με μικρότερο αριθμό Συμμετεχόντων.

Όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητικός βαθμός κινητοποίησης, θα εξεταστεί στα κριτήρια επιλογής των Εταιρειών του Γενικού Δείκτη να προστεθεί και το ESG Rating, ώστε ο Γενικός Δείκτης να είναι πλέον δείκτης ESG.

Στην παρούσα φάση θα συμμετέχουν όσες εταιρείες παρουσιάζουν ESG Rating μεγαλύτερο από το minimum 0,30. Τα σκορ θα υπολογίζονται με βάση τη μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), θα λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της διασποράς (15%) και θα αναθεωρείται μια φορά το χρόνο: Ήδη η επόμενη αναθεώρηση έχει τοποθετηθεί για τον Οκτώβριο, όπου θα ενσωματωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2020.

Ήδη υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός Εταιρειών που έχουν υλοποιήσει την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια του ESG, για τη χρήση του 2019: Στην Κύρια Αγορά από τις 124 Εταιρείες, οι 101 έχουν αξιολογηθεί, στην Εναλλακτική 6 από τις 9, από την Επιτήρηση 6 από τις 20 και από όσες είναι σε αναστολή 1 από τις 9.

Το σκορ στο σύνολο είναι αναμενόμενα χαμηλό, αφού η αξιολόγηση έρχεται σε περίοδο που οι Εταιρείες δεν έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των σχετικών δράσεων.

Οι 102 Εταιρείες έχουν μέσο σκορ 0,24 με καλύτερη την Τράπεζα Πειραιώς (0,8) και στην τελευταία θέση την Έλαστρον (0,02). Ο μέσος όρος του FTSE25 είναι στο 0,53, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο 0,24 και του Γενικού Δείκτη στο 0,35.

Τα σκορ είναι μεν χαμηλά, ωστόσο οι Εταιρείες έχουν πλέον ένα κίνητρο να βελτιώσουν τις δράσεις και τις διαδικασίες τους, ώστε να ανέβουν κατηγορία. Το σκορ κάθε Εταιρείας θα της δίνει και μεγαλύτερη στάθμιση στη διαμόρφωση του δείκτη, άρα και μεγαλύτερες δυνητικές ροές εφόσον καταστεί δείκτης αναφοράς (benchmark) στο μέλλον, για Επενδυτικά Κεφάλαια που παρακολουθούν σχετικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τις τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς, τα Επενδυτικά Κεφάλαια βάζουν πλέον αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας στα χαρτοφυλάκιά τους, ξεκινώντας από την ύπαρξη αξιολόγησης που φτάνει έως υψηλά σκορ για να τοποθετηθούν, ή να παραμείνουν επενδυμένα. Εκτιμάται ότι η αξία του ενεργητικού που είναι επενδεδυμένη σε ESG ETF, μετοχές και άλλα συναφή αξιόγραφα ξεπερνάει τα $45 τρισ.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, η ‘υπεύθυνη επένδυση’ να έρθει σε μεγαλύτερη κλίμακα και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής σε θεσμικό επίπεδο έχουν πάρει πρωτοβουλίες οι ΑΕΔΑΚ των Eurobank, Πειραιώς, Interamerican, Optima και Alpha Bank, με τη σύσταση Αμοιβαίων με βασικό χαρακτηριστικό τον προσανατολισμό στο εν λόγω τρίπτυχο. Το πεδίο παρουσιάζει ακόμα εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα, αναπληρώνοντας μερικές από τις απώλειες της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την δυναμική της οικονομίας, αλλά το δολάριο ισχυροποιήθηκε από  τις επιφυλάξεις  για τον αντίκτυπο μιας ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής κοροναϊού.

Οι αυξανόμενες μολύνσεις από COVID-19 έχουν συγκλονίσει τις αγορές παγκόσμια αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές ξεπούλησαν περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, αναζητώντας σταθερότητα σε περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως τα ομόλογα. Αυτό προκάλεσε την  πτώση των μετοχών και ώθησε την απόδοση 10 ετών στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των πέντε μηνών την Τρίτη. Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη 21/7, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά 0,17%, μειώνοντας τις απώλειές του για την εβδομάδα σε περίπου -2%. Αλλά στις 8:25 δική μας ώρα εμφάνισε πτώση -0,13% καθώς ήταν στις 669,45 μονάδες.  Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά +0,90% μετά την προσέγγιση των χαμηλών σε βάθος έξι μηνών μια μέρα νωρίτερα. Αλλά στις 8:25 δική μας ώρα εμφάνισε μικρότερη άνοδο στο +0,46% καθώς ήταν στις 27514,11 μονάδες.

Το επενδυτικό φρόνημα στην Ιαπωνία υποστηρίχθηκε από την άνοδο των εξαγωγών τον Ιούνιο, με επικεφαλής τη ζήτηση των ΗΠΑ για αυτοκίνητα και τις αποστολές εξοπλισμού παραγωγής τσιπ προς την Κίνα, ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη που οδηγείται από τις εξαγωγές.

Οι μετοχές της Αυστραλίας  σημείωσαν άνοδο 1,21%, ενώ στις 8:30 κέρδιζαν +0,88% τα κινέζικα blue-chips αυξήθηκαν 0,76% και στις 8:30 κέρδιζαν +0,80%.

Ο KOSPI της Σεούλ υποχώρησε -0,14% καθώς η Νότια Κορέα ανέφερε καθημερινά ρεκόρ νέων κρουσμάτων κοροναϊού και στις 8:30 έπεφτε -0,29%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα