Νέο ρεκόρ τα blue chips

Δύο ταχυτήτων οι αγορές της Ευρώπης
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 00:01

ΝEO ΙΣΤΟΡΙΚΟ υψηλό κατέρριψε ενδοσυνεδριακά το βαρόμετρο των blue chips στη Wall Street, με πρωταγωνιστές δεικτοβαρείς μετοχές, στον απόηχο της ανακοίνωσης ενθαρρυντικών κερδοφοριών εταιρειών κολοσσών, όπως η Coca-Cola, ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν δύο ταχυτήτων με τις βρετανικές μετοχές να υστερούν σε επίδοση εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones έσπασε προσωρινά το «φράγμα» των 12.786 μονάδων που είχε αγγίξει στις 20 Φεβρουαρίου, στο μέσον συναλλαγών, διευρύνοντας το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, κατά την οποία οι δείκτες «απογειώθηκαν» με αφορμή τη σούπερ deal της SLM, γνωστής και ως Sallie Mae, που αποδέχθηκε προσφορά εξαγοράς ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επεκράτησαν μεικτές τάσεις, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την έναρξης της συνεδρίασης της Wall. Θετικό αντίκτυπο στις αγορές της Ευρώπης είχε η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες ενισχύθηκαν λιγότερο του αναμενόμενου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.497,80 μονάδες, με πτώση 0,28%, ο CAC 40 κέρδισε 0,06% στις 5.858,14 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.348,83 μονάδες.

Οι ανησυχίες ότι οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα ωθήσουν τη Fed σε αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου οδήγησαν νωρίτερα τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 κάτω από το υψηλό ρεκόρ εξαετίας που είχε αγγίξει τη Δευτέρα.

Η Vodafone και η SAP ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών που βασίζονται περισσότερο στις εμπορικές τους συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Κέρδη και για την Tesco, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Βρετανία, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σε θετικό έδαφος και η πετρελαϊκή Total που συμπαρέσυρε στην άνοδο και τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, μετά και την ενίσχυση του αργού στα 64,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,57% στις 17.527,45 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα