Market Beat: Η αγορά μετά τη δύνη της παγκόσμιας φυγής από το ρίσκο χρειάζεται ανάσες

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 09:04
UPD:09:05

Η περίπτωση των μέτρων στη Μύκονο, που προβλήθηκε στα διεθνή μέσα, δεν ήταν η βάση της φυγής από το ρίσκο από την πλευρά των ξένων θεσμικών. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα της μείωσης της εμπιστοσύνης που είχαν οι επενδυτές παγκόσμια, ότι, αργά ή γρήγορα, η επιστροφή στην κανονικότητα θα ήταν γεγονός.

Ο λόγος για την τάση φυγής είχε παγκόσμιες διαστάσεις, δηλαδή η μια αγορά παρέσυρε την άλλη. Αφορούσε στην επιστροφή των απόψεων που θέλουν, να μην επιτρέψει στην παγκόσμια ανάπτυξη να επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα, η εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων και των κρουσμάτων του Covid-19. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

«Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην κανονικότητα πριν από την πανδημία του Covid-19 τίθεται σε αμφισβήτηση. Μια  σειρά από πρόσφατες ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής καραντίνας για  τον κ. Johnson υποδηλώνει ότι: Ο κόσμος μπορεί να έχει αλλάξει μόνιμα. Εάν η κατανάλωση και η παραγωγή δεν επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως όχι μόνο θα μείνει αδρανές προσωρινά, αλλά θα υποβαθμιστεί σε μόνιμη βάση». Τόνισε ο Ulrich Leuchtmann, της Commerzbank χθες πρωί.

Αν  σήμερα συνεχιστεί η πτώση δεν θα σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά με το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Η αντίδραση των traders στα παράγωγα έδειξε πως ήταν αρκετά εκτός των στοιχημάτων τους η πτώση στην υποκείμενη αγορά χθες. Οι εγχώριοι αναλυτές πάντως επιμένουν στο να κρατούν μικρό καλάθι και δικαίως με βάση τη βραχυπρόθεσμη τάση.  Η Beta Sec. παρατήρησε: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και οι τοπικοί περιορισμοί, αυξάνουν τις ανησυχίες και την επιφυλακτικότητα, λόγω μίας ενδεχόμενης πτωτικής αναθεώρησης για την πορεία του Τουρισμού”.

Ήρθε η ώρα να καταλάβουν άπαντες πως όταν κυριαρχεί η προσφορά μετοχών, το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών έχουν οι αγοραστές. Αυτοί λοιπόν χθες δεν αποφάσιζαν να απορροφήσουν την προσφορά που διαρκώς μεγάλωνε, καθώς οι αγοραστές προσέφεραν όλο και λιγότερα ευρώ για να μαζέψουν τις μετοχές που κάποιοι ήθελαν να πουλήσουν με κάθε κόστος. Απέναντι στο φόβο πως έρχονται τα χειρότερα για τις μετοχικές αξίες της αθηναϊκής αγοράς, υψώθηκε η απληστία των επενδυτών που είχαν κεφάλαια για να τις αγοράσουν, μόνο που τις ήθελαν… φθηνότερα. Ο φόβος που κατέλαβε αρκετούς δεν ήταν φαινόμενο που ίσχυσε στην Αθήνα μόνο. Επικρατούσε στις ασιατικές συναλλαγές, κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές και κατέκλυσε επίσης τις αμερικάνικες.

Μια παρατήρηση προς ενίσχυση του φρονήματος όσων απογοητεύθηκαν από την απότομη πτώση αφορά στη δυνατότητα που έχει και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως κάθε αγορά μετοχών να προσφέρει ανώτερες του μέσου όρου αποδόσεις μετά από επιλεκτικές τοποθετήσεις. Κάτι που τονίζουν οι εγχώριοι αναλυτές συχνά στα σχόλιά τους. Λοιπόν όσοι τόλμησαν να τοποθετηθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου πέρυσι, επιλέγοντας τις κατάλληλες αξίες, απέναντι  στα κέρδη +37,2% του ΓΔ με βάση το χθεσινό πτωτικό του κλείσιμο, έχουν απόδοση από τη ΔΕΗ +234%, από την ΒΙΟ +113%, από την ΜΥΤΙΛ +111,2%, και από την ΕΥΡΩΒ +89,2%.

Από τη Merit Sec. επισήμαναν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 886 μονάδες. Επόμενα σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες. Η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή μικτού ποσού €0,47/μετοχή. Οι ομολογίες της Lamda Development διαπραγματεύονται από σήμερα χωρίς το 2ο τοκομερίδιο. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων ανέρχεται στο ποσό των €5.470.222,22, ή €17.09444444/ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 3,40% ετησίως (προ φόρων). Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους Δικαιούχους των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. Η Prodea Investments άντλησε €300 εκατ., αντί του αρχικού στόχου των €250 εκατ., με επιτόκιο 2,30% ετησίως. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από Επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε €554,2 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,85x.”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αμερικανικές αγορές μετοχών καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή για τα κεφάλαιά τους καταφύγια. O. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,59% στις 4.258,49 μονάδες, τις μεγαλύτερες από τον Μάιο, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,06% χαμηλότερα στις 14.274,98 μονάδες.  Ο δείκτης VIX ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα, σημείωσε άλμα 6 μονάδων φθάνοντας στις 24,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο για να κλείσει στις 22,50.

«Υπάρχουν δύο ανησυχίες αυτή τη στιγμή, αυτές που αφορούν στα τεχνικά στοιχεία και ανησυχίες για την ανάπτυξη σύμφωνα με όσα τεκμαίρονται από όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού», τόνισε στο CNBC ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην CEO της Pimco.

«Η αγορά φαίνεται έτοιμη να πάρει έναν πιο αμυντικό χαρακτήρα καθώς βλέπουμε μια σημαντική επιβράδυνση στα κέρδη και την ανάπτυξη» ανέφερε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο επικεφαλής επί της στρατηγικής της Morgan Stanley για τις μετοχές.

Παρά την πτώση της Δευτέρας, η συνολική ζημιά για την αγορά παραμένει περιορισμένη προς το παρόν. Ο S&P 500 βρίσκεται μόλις 3,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου συνέχισε την υποχώρησή της πέφτοντας 10 μονάδες βάσης στο 1,19%. Το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Βουτιά 12 μονάδων βάσης κατέγραψε η απόδοση του 30ετούς τίτλου στο 1,811%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν ενισχύθηκε σε υψηλό 1,5 μήνα έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε και το ελβετικό φράγκο.

Στα εμπορεύματα, βαριές απώλειες κατέγραψε το αργό πετρέλαιο. Η τιμή του συμβολαίου της του αργού των ΗΠΑ έχασε 7,5% πέφτοντας στα 66,42 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Ήταν  η μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Σεπτεμβρίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Η εκτίναξη του πλήθους των νέων κρουσμάτων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, με πολλές χώρες να αναγκάζονται να επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Έτσι οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν συντονισμένη πτώση χθες αφού τα στοιχεία έδειξαν άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, με βασικό πρωταγωνιστή την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε -2,3% στις 444,29 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 2,34% στις 6.844,39 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση -2,54% στις 6.295,97 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -2,64% στις 15.133,20 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB βούλιαξε -3,34%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε -2,4%.

ΧΑ

Με μοχλό το -6,53% Τραπεζών, απώλειες -3,88% σφράγισαν την έναρξη της εβδομάδας

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σφραγίστηκε από σχετικά μεγάλους όγκους και διάθεση για ρευστοποιήσεις σε όλα τα blue chip, με την πτώση να μεγαλώνει η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος που αφορούσε το 100% εκ  των  μετοχών του FTSE25. Ωστόσο την πτώση χαμηλότερα από το -4% διαμόρφωσε το γεγονός ότι  στις μετοχές των τρασπεζών, υπερίσχυσε η ζήτηση στις δημοπρασίες. Ήταν κεντρική αιτία για την επανεμφάνιση της τάσης φυγής από το ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα η διαπίστωση πως η πανδημία απειλεί να διακόψει την ανακαμψηκαι την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα των οικονομιών. Το μέγεθος της πτώσης στις περισσότερες μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποδίδεται στην ανησυχία από τα κρούσματα της νόσου Covid-19 λόγω του στελέχους Delta. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά αλλά πέρασε σε απώλειες άνω του -3% στο δεύτερο μέρος καθώς σαφώς  πτωτική κατεύθυνση είχαν επίσης  τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη όσο λειτουργούσε το ΧΑ.

Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά πιέσεις ασκήθηκαν στις περισσότερες μετοχές του ταμπλό. Ήταν μέρα που συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, άλλαξαν το αποτέλεσμα από την πτωτική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος (μετά την εγγραφή του πυθμένα στις 16:20 στις 830,07 μονάδες) που με μια υπολογίσιμη αντίδραση του μέσου όρου από το χαμηλό μέρας είχε φέρει τον ΓΔ στα επίπεδα των 832,88 μονάδων. 

Ήταν μέρα που δεν υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς. Είχαμε διαρκώς αναζήτηση αγοραστών από την πλευρά των  πωλητών που ήθελαν να ξεφορτωθούν τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους όπως - όπως. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 864,78 μονάδες από τις 10:30 ενώ το κατώτερο μέρας σημειώθηκε μετά από περίπου έξη ώρες παρά 10 λεπτά. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, σε μια απόλυτα πτωτική συνεδρία με αρνητικό πρόσημο μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -4,10% στις 1995,96 από 2081,33 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -4,16%. Σήμερα οι Τράπεζες (-6,53%) οδήγησαν  καθοδικά με τις ΑΛΦΑ -5,99%, ΕΤΕ στο -7,40%, ΕΥΡΩΒ 7,37% και την ΠΕΙΡ στο -4,62% σε μια συνεδρίαση που  συνυπήρξαν πιέσεις και η μείωση του αρνητικού αποτελέσματός τους εγινε με επιτυχία στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν λιγότερο πτωτικά ανέλαβαν οι TITC -1,79%, ΟΤΕ -1,67%, ΜΠΕΛΑ -1,46% και ΣΑΡ -0,23% αφού όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης γκρεμίστηκαν. Στον αντίποδα με μεγάλη ημερήσια πτώση εκτός τραπεζών συναντάμε τις ΒΙΟ-6,85%, ΤΕΝΕΡΓ -5,97%,  ΛΑΜΔΑ -4,82% ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,61% ΕΧΑΕ -4,50%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 864,78 μονάδες με πτωτικό  χάσμα  (2,03 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (866,81), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 10:30 στο άνοιγμα δηλαδή. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 865 μονάδες που ξεκίνησε η πτώση στην αγορά οι κινήσεις των αγοραστών για την απορρόφηση της  προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις εντολές των πωλητών απουσίασαν ως τις 16:20 που ήρθε το χαμηλό των 830,07 μονάδων. Αλλά μετά τις 16:21 το υπόλοιπο διάστημα αφιερώθηκε στην άνοδο προς τις 833 μονάδες.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 85,313 από 37,796 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 1,002 από 1,553 εκατ. ευρώ την Παρασκευή,  για τις ΜΠΕΛΑ (399.600 ευρώ), ΔΕΗ (253.681 ευρώ), ΜΟΗ (231.046 ευρώ), ΕΠΣΙΛ (117.450).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 41,173 από 10,922 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν σημαντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,53%).  Η πτώση προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ -5,99% με όγκο 22,281 από 5,278 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,200 από 1,085 ευρώ.

ΕΤΕ -7,40% με όγκο 2,683 από 0,685 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,139 από 2,310 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -7,37% με όγκο 9,094 από 1,237 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7568 από 0,8170 ευρώ.

ΠΕΙΡ -4,62% με όγκο 4,414 από 1,674 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,320 από 1,384 ευρώ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,674% από 0,673% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,707%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 13) έναντι των καθοδικών (25 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -3,88% οδηγήθηκε στις 833,16 από 866,81 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1995,66 από 2081,33 μονάδες με μεταβολή -4,10%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 5 από 68, των καθοδικών 109 από 35 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 10 από 15 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Αυξήθηκε στις 13 μονάδες η απόσταση των ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,46 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 85,37 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:21 και ήταν οι 1985,94 μονάδες. Το ανώτερο οι 2076,87 μονάδες εμφανίστηκε στις 10:30. Το κλείσιμο στις 1995,96 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -4,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,860 από 7,482 εκατ. ευρώ την Παρασκευή ενώ συνήθως υποχωρεί σημαντικά στην έναρξη της κυριαρχίας της νέας σειράς που στην περίπτωσή μας είναι η σειρά Αυγούστου.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 922 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2057,25 μονάδες κατώτερο τις 1974,00 και τελευταίες πράξεις στις 1980,50 από 2079,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 1981,75 από 2078,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4858 από 4622 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 17 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2030,00 μονάδες κατώτερο τις 1973,75 και τελευταίες πράξεις στις 1973,75 με τιμή κλεισίματος στις 1980,25 από 2077,50 και δημιουργήθηκαν 119 από 109 0 ανοικτές θέσεις.

Στην υποκείμενη αγορά επηρέασαν σημαντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,53%).

Η πτώση του ΔΤΡ προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ -5,99% με όγκο 22,281 από 5,278 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,200 από 1,085 ευρώ.

ΕΤΕ -7,40% με όγκο 2,683 από 0,685 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,139 από 2,310 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -7,37% με όγκο 9,094 από 1,237 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7568 από 0,8170 ευρώ.

ΠΕΙΡ -4,62% με όγκο 4,414 από 1,674 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,320 από 1,384 ευρώ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 8 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 502,50 από 537,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 11 από 6.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 279 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 60 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2100 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν  102 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 120 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν επίσης κυρίως  στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΑΛΦΑ με όγκο 11.093 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,01 ευρώ και 33.889 από 35.037 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 10.880 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,31 ευρώ και 316.604 από 319.787 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8.539 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,14 ευρώ και 32.008 από 33.899 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 5.516 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,750 ευρώ με 33.276 από 33.899 ανοικτά ΣΜΕ. Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1085 ΣΜΕ για ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 760 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΥΤΙΛ και τα 661 ΣΜΕ για ΛΑΜΔΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 32.383 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, και στα 6.533 για ΔΕΗ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Αν σκεφτεί κάποιος πόσα χρήματα έχει σηκώσει και σηκώνει η Αγορά από το Επενδυτικό Κοινό, Ελληνικό και Ξένο, το τελευταίο διάστημα, μπορεί να καταλάβει γιατί έχει αυτή την εικόνα,.

Οι δύο Τράπεζες σήκωσαν 2,1 δισ., ενώ θυμίζουμε τις Α.Μ.Κ. της AEGEAN, του ΕΛλάκτωρα που θα τελειώσει τέλος του μήνα, αλλά και τα ομολογιακά της ΔΕΗ της PRODEA, της ΜΟΗ, της Πειραιώς κ.α. Από την στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον, είναι λογικό η Ενδιαφερόμενοι, με business plan, να σπεύδουν να σηκώσουν φτηνό χρήμα. Οι Ξένοι φαίνεται να διψάνε για αποδόσεις, αναλαμβάνοντας ρίσκα που στην περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας έχουν μικρύνει.

Η βιαστική είσοδος τη ΑΛΦΑ στον MSCI, αλλά και η πρόσφατη έκθεση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία, δείχνει για ακόμα μια φορά ότι είμαστε στο μικροσκόπιό τους.

Η τελευταία μπορεί να μην άλλαξε το rating, όμως ανέβασε σημαντική τον πήχη της ανάπτυξης για 2021 και 2022 σε 4,3% και 5,3% αντίστοιχα.

Το Ταμείο Ανάπτυξης έχει δώσει έκρηξη στα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ το ΕΣΠΑ θα κάνει επιθετικά την εμφάνισή του από το Φθινόπωρο.

Τα NPL έχουν μειωθεί στο 30%, από το 40% του 2020, ενώ η πρόσβαση στις Αγορές από την Ελληνική Οικονομία συνεχίζεται.

Οι Ξένοι πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην Αγορά, δίνοντας παράλληλα ρευστότητα σε Επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κινείται και η Περιφέρεια, με κάποιους Εισηγμένους να αποφασίζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν και σε Α.Μ.Κ., με τελευταία παραδείγματα τον Τζιρακιάν και την Ελγέκα.

Η περίοδος που βιώνουμε είναι η κατάλληλη για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου και να ρίξουμε βάρος σε αυτές τις Εταιρείες που περιμένουμε να πάνε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Αν κάποιος δεν δει το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης και κοιτάξει πιο μεσοπρόθεσμα, μόνο καλές αποδόσεις μπορεί να έχει.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση από νωρίς σήμερα Τρίτη 20/7, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του coronavirus θα βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη προκάλεσε στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, απότομη ολίσθηση.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 0,29%, αλλά στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,95% και ήταν στις 667,91 μονάδες, με τον S & P / ASX 200 της Αυστραλίας να πέφτει αρχικά -0,39% και στις 35 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,41%.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έφτασε στο χαμηλό έξι μηνών στις αρχές των συναλλαγών  και διεύρυνε τις απώλειες του στο -1,05%. Αλλά στις 8:35 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,62%

Ο δείκτης Hang Seng άνοιξε -0,3% χαμηλότερα ενώ στις 8:35 έχανε -1,16% και ο δείκτης αναφοράς CSI300 της Κίνας υποχώρησε -0,7% στην αρχή αλλά στις 8:35 ήταν στις 5084,75 μονάδες με απώλειες -0,58%.

Στο Πεκίνο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού για εταιρικά και οικιακά δάνεια κατά τη συνάντηση για τον καθορισμό του τον Ιούλιο σήμερα, παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες για περικοπή μετά από μια μείωση, έκπληξη, των τραπεζικών αποθεματικών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα