Orica: Aπέρριψε την προσφορά 8,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 09:31

ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προσφορά 9,95 δισ. δολ. Αυστραλίας (8,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της η Orica Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών στον κόσμο, από εταιρείες με επικεφαλής την Bain Capital Partners και την Blackstone Group LP, λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή.

Οι εταιρείες επενδύσεων των ΗΠΑ προσέφεραν σε μετρητά 32 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, 15% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της Orica, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και στα 34,86 δολ. Αυστραλίας η μία, καθώς εικάζετο ότι ο όμιλος μπορεί να αυξήσει την προσφορά του.

Η Orica, προμηθεύτρια των ορυχείων στην Αυστραλία από την αιφνίδια αύξηση του χρυσού τον 19ο αιώνα, δαπάνησε 1,3 δισ. δο.. ΗΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες σε εξαγορές για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης από τις μεταλλουργίες σε παγκόσμιο επίπεδα. Οι προτεινόμενες εξαγορές στην Αυστραλία υπερτριπλασιάστηκαν φέτος, αναγκάζοντας τη διοίκηση και τους μετόχους της Rinker Group Ltd. και της Coles Group Ltd. να περιμένουν υψηλότερες προσφορές.

Οι μετοχές της Orica αναρριχήθηκαν 5,78 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 21%, φθάνοντας στα 33,67 δολ. Αυστραλίας η μία σήμερα στις 2:53 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να έχουν φέτος τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 100 Index. Οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της Dyno Nobel Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας εκρηκτικών στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 20 σεντς, ποσοστό 8,7%, φθάνοντας στα 2,51 δολ. Αυστραλίας η μία.

Στην ομάδα εταιρειών που προσέγγισαν την Orica για εξαγορά, μετέχει η Morgan Stanley Principal Investments και η Pacific Equity Partners.

Η Orica απασχολεί 14.000 ανθρώπους σε 50 χώρες και παράγει επίσης προϊόντα καθαρισμού για κατοικίες και αυτοκίνητα. Κατέβαλε 685 εκατ. δολ. ΗΠΑ το 2005 για τα σκέλη εκρηκτικών της Dyno Nobel εκτός των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Επίσης η Orica αγόρασε τις υπηρεσίες του τομέα ορυχείων της Minova προς 857 εκατ. δολ. και σκέφτεται να κατασκευάσει εργοστάσιο την Ινδονησία γι ατην παραγωγή νιτρικού αμμωνίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκρηκτικών.

Σύμβουλος της Orica είναι η UBS AG και η Mallesons Stephen Jaques, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα