Στις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, στην ανεπάρκεια επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων και επιχειρηματικών και οργανωτικών γνώσεων του επιχειρηματία και στην έλλειψη εξωστρέφειας όσον αφορά την πρόσβασή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού οφείλονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στη Στουτγάρδη, εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Τάσσο Νεράντζη.
Αφού συνεχάρη τη γερμανική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία τους αυτή, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως και στην Ε.Ε., αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Συμφώνησε με το σχέδιο Συμπερασμάτων αυτού του Συνεδρίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Χειροτεχνίας και των Μικρών Επιχειρήσεων. Θεώρησε χρήσιμο, ωστόσο, να περιληφθούν στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και οι ακόλουθες προτάσεις :
- Παροχή διευκολύνσεων για την οργανωμένη εγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, βιοτεχνικές περιοχές, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, κ.α.
- Ενθάρρυνση διεθνοποίησης των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων μέσω της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων και των Πολυεθνικών επιχειρήσεων, που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Επίσης την ενθάρρυνση συμμετοχής των μικρών επιχειρήσεων στην Παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα δε το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζουν μια ολοκληρωμένη σειρά μέτρων όπως πχ :
- Τη βελτίωση της πρόσβαση των Μικρών επιχειρήσεων στη δανειοδότηση, μέσω της χορήγησης εγγυήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
- Την επιχορήγηση του επιτοκίου δανεισμού των Μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 20 άτομα, για δάνεια από τράπεζες που καλύπτονται με εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυυδοσίας που σας ανέφερα πριν.
- Την ενίσχυση εφαρμογής ολοκληρωμένων επιχειρηματικών Σχεδίων Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 50 άτομα.
Υπογράμμισε τέλος ότι το κυρίαρχο πρόβλημα των Πολύ Μικρών και των Μικρών επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι η άνετη πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσα από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, καλύτερη αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και άλλες δράσεις».