Το λιγότερο προβεβλημένο μήνυμα από τις συναλλαγές παγκόσμια, τη βδομάδα που πέρασε, είναι πως τα στατιστικά για την υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα μετρήσουν περισσότερο από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Άρα η διάθεση για ρίσκο θα παραμείνει έρμαιο της καταστροφικής ικανότητας ενός άκρως φυσικού φαινομένου.
Οι άνθρωποι, στα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στον 21ο αιώνα, πιστεύουν πως έχουν επιβληθεί στο φυσικό περιβάλλον και ελέγχουν τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε αυτό. Αλλά η πραγματικότητα, με τις βροχοπτώσεις και τους καύσωνες ως τον Covid-19, υπογραμμίζει ότι αυτό είναι μια θανατηφόρα ψευδαίσθηση. Στο εξής τα κέρδη από τις επενδύσεις δυσκολεύουν. Οι μετοχές στην Ασία σήμερα διαπραγματεύονται σε… κόκκινα πελάγη.
Η Fitch δεν προέβη σε αξιολόγηση που θα προσέδιδε ώθηση στη διάθεση για ρίσκο, οι όγκοι υποχωρούν σταδιακά με τον τζίρο της Παρασκευής να είναι ο χαμηλότερος των 9 τελευταίων συνεδριάσεων. Οι Τράπεζες κρατήθηκαν σε επίπεδα που διατήρησαν τον ΔΤΡ ψηλότερα από τις 522 μονάδες που αν ξεπεραστεί καθοδικά θα ξεσπάσει νέος γύρος πιέσεων, οι συναλλασσόμενοι έδειξαν πως είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε κάθε θετική είδηση ή εξέλιξη που αφορά συγκεκριμένη εταιρία, αλλά το ΧΑ αναζητά τάση.
Η συνεισφορά της στήλης σε αυτή την προσπάθεια σχετίζεται με την στατιστική προϊστορία και δεν αποτελεί προτροπή ή πρόταση επενδυτικού περιεχομένου καθώς η αγορά κάνει συνήθως άλλα από όσα προβλέπουν οι παράγοντες της.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 ο μέσος όρος, που είχε περάσει κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών από τις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, δέχθηκε ένα χτύπημα με κύμα ρευστοποιήσεων και από τις 1035, στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, κατέληξε στις 902,84. Από τότε, εκτός από τρεις μετρημένες στα δάκτυλα συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο του 2015, αξιώθηκε να κλείσει πάνω από τις 903 μονάδες μετά τη σύνοδο στις 18 Δεκεμβρίου του 2019. Έχοντας περάσει πάνω από τους ΚΜΟ 200 από τον Φεβρουάριο του 2019 (26/2/19). Αυτή η υπέρβαση ήταν αποτέλεσμα της προεξόφλησης από τους αγοραίους της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στη κανονικότητα και έφερε τον ΓΔ σε κορύφωση στις 24/1 του 2020 (στις 948,64 μονάδες).
Η αγορά κρατήθηκε ανάμεσα στις 903 και 949 μονάδες μόνο 40 συνεδριάσεις και μετά, η κρίση από την πανδημία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 οδήγησε πάλι κάτω από τους ΚΜΟ200 ημερών. Άρα, οι 1000 μονάδες που αρκετοί έβλεπαν να εμφανίζονται φέτος, έχουν να φανούν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη του 2014. Γιατί εξακολουθούν οι αισιόδοξοι να τις αναμένουν έστω και με μια καθυστέρηση; Μα γιατί ο ΓΔ πέρασε πάνω από τους ΚΜΟ 200 ημερών από το μέσο του Νοεμβρίου του 2020 και μετά από τη δεύτερη κορύφωση ψηλότερα των 903 μονάδων (στις 927,29 στις 14 Ιουνίου του 2021) ακόμα και σήμερα με κλείσιμο τις 866,8, βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ200 που είναι στις 784,5 μονάδες με τον εκθετικό και περισσότερο ευαίσθητο στις 816. Για αυτό πολλές προβλέψεις από επαγγελματίες αναλυτές αναφέρονται στα επίπεδα στήριξης στις 820 μονάδες.
Η απουσία γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά συνολικά, αναγκάζει, να σχετίζονται οι προσδοκίες για άνοδο αποκλειστικά, με πιθανές θετικές εξελίξεις που θα αφορούν μεμονωμένες μετοχές του ταμπλό. Οι ελπίδες για αλλαγή του κλίματος εντοπίζονται στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που για την Αθήνα ξεκινά από τις 27 Ιουλίου και μετά, με πρώτη τη ΜΥΤΙΛ. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “ Η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν προϊδεάζει για βελτίωση των προοπτικών του Χ.Α., ενόσω συνεχίζονται οι εκροές από τις Αναδυόμενες Αγορές, όπου κατατάσσεται και η Ελλάδα”. Από τη Leon Depolas Sec. υπογράμμισαν: “Οι πιθανοί θετικοί καταλύτες, πλέον, θα έχουν να κάνουν με τις Εισηγμένες κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να δίνεται περισσότερο αυξημένη βαρύτητα στις επιλογές τίτλων. Δεν αποκλείουμε περαιτέρω διολίσθηση του ΓΔΧΑ, η οποία όμως θα προσφέρει, σταδιακά, βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες σε ορισμένους τίτλους. Πιθανό επίπεδο η περιοχή των 820 μονάδων”.
Στη δεύτερη φορά από το 2014 που ο ΓΔ ξεπέρασε τις 900, έκλεισε πάνω από τις 902 μονάδες στις 24 από τις 48 συνεδριάσεις (από τις 15/4/21 ως τις 28/6/21). Την πρώτη φορά που ξεπεράστηκαν οι 900 μονάδες χονδρικά, το φρένο σε μια διαφαινόμενη άνοδο διαρκείας έβαλε η πανδημία, με την εμφάνιση σε παγκόσμια κλίμακα του στελέχους Α. Τη δεύτερη φορά που πάλι σταμάτησε η άνοδος από την προεξόφληση της πιθανότητας να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας δυνατή, γιατί θα δούλευε η τουριστική βιομηχανία της χώρας πολύ καλύτερα από το 2020, είχαμε την έκρηξη των κρουσμάτων πάλι σε παγκόσμια κλίμακα από τη δράση του στελέχους Δ. Το ερώτημα που προκύπτει αφορά στην ερμηνεία του μηνύματος που προκύπτει από την απόσταση του μέσου όρου από τους ΚΜΟ200 ημερών. Θεωρούμε πως είναι απλή. Οι αγοραίοι δίνουν ένα περιθώριο στην πιθανότητα να είναι, παρά την επιστροφή της πανδημίας ως κεντρικής απειλής, αισθητά καλύτερες οι επιδόσεις της οικονομίας το τρέχον έτος από το 2020.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η ανάκαμψη από την πανδημία, στην ανάπαυλα πριν το δεύτερο ημίχρονο
Οι αγορές γίνονται λιγότερο ανεκτικές στις αρνητικές ειδήσεις και στο ταμπλό πιο σκληρές έναντι όσων εταιριών ανακοινώνουν κερδοφορία κατώτερη των προσδοκιών των συναλλασσόμενων.
Κάτι άλλαξε
Τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς φόβοι κατέλαβαν τους επενδυτές μετά από την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που επιβεβαίωσαν πως η οικονομία είναι σε κατάσταση ισχυρής ανάκαμψης. Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούνιο, σε αντίθεση με μια αναμενόμενη πτώση, προσθέτοντας βαρύτητα στις παρατηρήσεις όσων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα τρέξει γρηγορότερα από τις προβλέψεις της Fed και θα την αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι δείχνουν οι προβολές των μελών της για το μέλλον των επιτοκίων. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα αρχικά κέρδη τους, με την απόδοση για το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ να διαπραγματεύεται στο 1,2987% ή ελάχιστα υψηλότερα στην ημέρα. Η υπέρ διατήρησης της νομισματικής χαλάρωσης προοπτική της Fed ανέτρεψε τους φόβους των επενδυτών για παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού.
Τα βάσανα του καλοκαιριού
Η αλλαγή στο κλίμα των αγορών έκανε του αναλυτές της Barclays να σημειώνουν στο σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία: Οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν την αύξηση του πληθωρισμού στις αναπτυγμένες αγορές, και δίνουν προσοχή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δείχνουν τη συνεχιζόμενη προσήλωσή τους στην πολιτική της προσφοράς χρήματος για την ενίσχυση της οικονομίας. Η σταδιακή αδυναμία των δεδομένων και τα αυξανόμενα κρούσματα της παραλλαγής Delta επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις της αγοράς.
Μετά από μια άνοιξη διαρκείας, μέσω θετικών δεδομένων εκπλήξεων και ανησυχιών για τον αυξανόμενο ρυθμό του πληθωρισμού, οι αγορές αποφάσισαν μια αλλαγή στον τρόπο που αντιδρούν, κατόπιν των αλλαγών στο σκηνικό για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνονται. Αλλά τα δεδομένα που σχετίζονται με την ανάπτυξη δεν προκαλούν έκπληξη και οι καμπύλες απόδοσης έχουν γίνει επίπεδες στις βασικές αγορές, παρά τον υψηλό πληθωρισμό που διατηρείται σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ . Η αλλαγή σε αυτήν τη δυναμική προέκυψε από την εν εξελίξει ρητορική της Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να παρέχει νομισματική χαλάρωση υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σκαρφαλώσει για ένα περιορισμένο χρονικά διάστημα καθώς οφείλεται σε παροδικά αίτια.
Οι αγορές έχουν αποδεχθεί κάποιες ενδείξεις για συγκράτηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην Κίνα, όπου, παρά την έντονη αύξηση του εξωτερικού εμπορίου, η αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε στο 7,9% το 2ο τρίμηνο του 2021, με συνοδευτική αδυναμία που αφορούσε στην άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η μέτρια αρνητική έκπληξη επιβεβαιώνει την άποψή ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται σε στάδια μετά την κορύφωσή της, και παρόλο που τα δεδομένα για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις εξαγωγές εξέπληξαν όλα προς τα πάνω, δύσκολα θα ξεπεράσει το 8,4% η αύξηση του ΑΕΠ του 2021.
Σαν αποτέλεσμα ενός προαισθήματος για αυτή την επιβράδυνση προέκυψε η μείωση στις απαιτήσεις επί των αποθεματικών (Reserve Requirement Ratio) για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες κατά 50bp από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, διευρύνοντας το φάσμα μιας αλλαγής στην κατεύθυνση της πολιτικής της. Αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθήσουν περαιτέρω αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι η PBoC θα διατηρήσει άθικτα τα μέτρα στήριξης και θα προσφέρει επιπλέον 50bp περικοπές στο Reserve Requirement Ratio στο Q4. Σημείωναν από την Barclays.
Η παραλλαγή Delta
Η επανέναρξη των δραστηριοτήτων βοηθά στη στήριξη της οικονομίας, αλλά η παραλλαγή Delta συνεχίζει να καλπάζει. Η προοπτική για μέτρια ανάπτυξη στην Κίνα θα εξακολουθήσει να αντικαθίσταται εν μέρει από την αύξησή της στην Ευρώπη. Στηρίζοντας την άποψη για μια εναλλαγή των πρωταγωνιστών στην δυναμική της ανάπτυξης παγκόσμια. Η ΕΕ έχει εμβολιάσει πλέον περισσότερο από το 54% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση. Η θετική ώθηση της ζήτησης που ακολουθεί έναν εμβολιασμένο πληθυσμό, ειδικά με το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, είναι πιθανό να αντισταθμίσει την πτώση κατά -1% από μήνα σε μήνα στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο. Πράγματι, η ραγδαία ανάκαμψη στις υπηρεσίες λιανικής, στις εταιρίες αναψυχής και φιλοξενίας έως τον Μάιο-Ιούνιο στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις για την πρόβλεψη μιας ανάπτυξης +1,1% σε τριμηνιαία βάση για το 2ο τρίμηνο. Την επόμενη εβδομάδα, τα PMI του Ιουλίου στη ζώνη του ευρώ θα δείξουν μέτρια βελτίωση στις υπηρεσίες, διατηρώντας την πολύ ισχυρή δυναμική από τον Ιούνιο, σαν επακόλουθο του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στις ΗΠΑ, επίσης, ενώ τα επίπεδα δραστηριότητας συνεχίζουν να αυξάνονται, εμφανίστηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη βραχυπρόθεσμα μερικών κινδύνων.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές αυξήθηκαν, με τις εταιρίες στην Ακίνητη Περιουσία, τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και Υγειονομικής περίθαλψης να αυξάνονται μεταξύ 0,5% και 1% καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κοραναϊό. Η κρίση του κοροναϊού στην Αγγλία θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά εκπληκτικά γρήγορα, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, προτού άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν στην πανδημία σήμερα, παρά την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19. Βέβαια με το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό σε καραντίνα από χθες όλα είναι ρευστά. Στην Καλιφόρνια, η κομητεία του Λος Άντζελες θα θέσει εκ νέου σε εφαρμογή την εντολή για την υποχρεωτική χρήση μάσκας αυτό το Σαββατοκύριακο, σαν τελευταίο σημάδι της προσπάθειας των αρμοδίων επί της δημόσιας υγείας να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta. Η πτώση στην Wall Street είναι έκπληξη δεδομένου ότι τα κέρδη από τις εταιρείες που έχουν αναφέρει αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις κατά 22,1%, δήλωσε η Credit Suisse σε σημείωμα.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, για τρίτη βδομάδα στη σειρά πάνω από το 60% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες, και το 77,78% υποχώρησε τον Ιούλιο, αλλά δεν προέκυψε κάποιος με αρνητική απόδοση έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -0,97%, τον Ιούλιο κέρδισε +0,69% και στο 2021 αποδίδει +15,11%. Ο Dow, είχε πτώση -0,52% στη βδομάδα, τον Ιούλιο κέρδισε +0,54%, με επίδοση +13,33% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -3,31%, τον Ιούλιο χάνει -2,94% ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +13,45%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία πτώση -5,12% τον Ιούλιο χάνει -6,38% και στο 2021 εμφάνισε κέρδη +9,54%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή -1,87%, τον Ιούλιο πέφτει -0,53% ενώ στο 2021 αποδίδει +11,94%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,60% στη βδομάδα, τον Ιούλιο υποχωρεί -0,42% και στο έτος αποδίδει +8,48%. Ο DAX έχασε -0,94%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,06% και στο έτος αποδίδει +13,28%, ο CAC είχε μεταβολή -1,06%, τον Ιούλιο χάνει -0,73% και στο 2021 κερδίζει +16,37%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -3,08%, τον Ιούλιο υποχώρησε -3,57% και στο έτος έχει επίδοση +5,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,03%, τον Ιούλιο υποχωρεί -1,23% με ετήσια επίδοση +11,51%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -0,64%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,42% με ετήσια μεταβολή +13,96%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,42%, διαμορφώνοντας επίδοση έτους +5,83%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,76%, και στο 2021 αποδίδει +13,80%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,22%, βρέθηκε στα 1812,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -4,69%. Υποχώρησε κατά -4,26%, το πετρέλαιο Crude για δεύτερη εβδομάδα από τον Μάιο, αφού έκλεισε στα 71,45 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +47,56%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,22%, έχει απόδοση στο 2021 +2,04%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +1,83%, και η απόδοση στο 2021 είναι +14,04%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,44% και στο έτος κερδίζει +11,01%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +2,41%, και στο έτος αποδίδει +2,84%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,43%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης και κατέληξε με κέρδη +1,91% στο 2021.
Συμπερασματικά
Οι αναλυτές που ανήκουν στο στρατόπεδο των αισιόδοξων θεωρούν περαστική αυτή τη στροφή των διαθέσεων της επενδυτικής κοινότητας παγκόσμια. Ο Mark Haefele, διευθύνων σύμβουλος της UBS Global Wealth Management, σύμβουλος πολλών από τους πιο πλούσιους του κόσμου, δήλωσε ότι αναμένει τα επιτόκια να κινηθούν υψηλότερα καθώς η ανάκαμψη θα κυριαρχήσει πλήρως.
"Πιστεύουμε ότι η πτωτική τάση των αποδόσεων θα αντιστραφεί καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, βλέπουμε μια ανάκαμψη στις αποδόσεις των 10 ετών στο 2% έως το τέλος του έτους, όπως θα συμβεί με την συνεχιζόμενη άνοδο των μετοχών."
Στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας έπεσε στο νέο χαμηλό σε βάθος τριών μηνών σε συναλλαγές που κυριάρχησε η επιφύλαξη πριν από τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδας. Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ υπονοεί ότι η αναθεωρημένη καθοδήγηση για το μέλλον θα είναι «χαλαρή για περισσότερο διάστημα». Η μετατροπή της νέας στρατηγικής σε δράση θα είναι το επίκεντρο της συνάντησης του ΔΣ του Ιουλίου. Επιπλέον, ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο με ανοχή σε μέτρια και προσωρινή υπέρβαση των στόχων επί του πληθωρισμού επιτρέπει στην ΕΚΤ να είναι επίμονη και υπομονετική.
ΧΑ
Μικρή εβδομαδιαία πτώση μεγάλες απώλειες σε επιμέρους τίτλους
Σε εβδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα, μέσα σε καλοκαίρι που ο καύσωνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του πολλές φορές ήδη, μια απώλεια του ΓΔ της τάξης του -0,85% δεν είναι γεγονός που θα προκαλούσε απογοήτευση στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Ωστόσο οι τοποθετήσεις από το σύνολο των εγχώριων παραγόντων, στο τέλος της, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Γιατί το βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν, η αποκλιμάκωση των όγκων και του τζίρου μετά την Τρίτη, με ταυτόχρονη πίεση σε επιμέρους τίτλους κυκλικά. Έτσι, ενώ μόνο μια συνεδρίαση έφερε απώλειες του ΓΔ πάνω από -0,50% και οι υπόλοιπες τέσσερις αλληλοεξουδετέρωσαν το αποτέλεσμά τους, από τα blue chip, τις μετοχές των θεσμικών επενδυτών δηλαδή, μόνο πέντε εμφάνισαν κέρδη και από τα 20 πτωτικά τα 17 έχασαν περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη.
Η δυναμική διαμορφώθηκε από την εισαγωγή των μετοχών της ΑΛΦΑ από την πρόσφατη ΑΚΜ, από την αποκοπή δικαιωμάτων στο μέρισμα για δεικτοβαρείς μετοχές και από την προσμονή της αξιολόγησης της FITCH την Παρασκευή το βράδυ. Παράλληλα επανήλθε η ανησυχία για την μείωση του ΑΕΠ λόγω της μετάδοσης του covid-19 στην Ελλάδα και παγκόσμια.
Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι συναλλαγές ευνόησαν τις Τραπεζικές μετοχές (+1,16%) με τον τζίρο για αυτές πάνω από τα 81 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός ανήλθε στα 109,538 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 6,538 εκατ. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ΕΛΠΕ -2,5%, ΕΥΔΑΠ -2,35%, ΒΙΟ -1,98%, ΣΑΡ -1,79%, και έτσι ο ΓΔ, με μεταβολή -0,04% οδηγήθηκε στις 873,87 από 874,25 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2114,97 από 2110,76 μονάδες με μεταβολή +0,20%.
Ήταν η συνεδρίαση που προετοίμασε την αγορά για την υποδοχή των νέων μετοχών της ΑΛΦΑ που προέκυψαν από την ΑΜΚ της ύψους 800 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη αυτό ήταν το γεγονός, που εκτίναξε τον τζίρο στα 315,767 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 1,027. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 265,071 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,78%) αλλά σημαντικές απώλειες άνω του -2% εμφάνισαν οι ΟΠΑΠ -6,15%, ΑΡΑΙΓ -3,55%, ΕΧΑΕ -2,57%, ΜΠΕΛΑ -2,29%, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ -2,08%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,07%. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή -0,47% οδηγήθηκε στις 869,72 μονάδες, και ο 25άρης έκλεισε στις 2098,93 με πτώση -0,76%.
Την Τετάρτη, με την κυκλικότητα στην εμφάνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σταμάτησε η πτώση με την άνοδο μετοχών που πιέστηκαν στις προηγούμενες δυο και ξεκίνησε πτώση στον ΔΤΡ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,25%). Ανοδικά ώθησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,14%, ΑΔΜΗΕ +2,55%, ΟΤΕ +2,05%, ΟΛΠ +1,52%, ΕΥΔΑΠ +1,41% και ΕΕΕ +1,09%. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 84,701 εκατ. ευρώ με τον συνολικό στα 114,700 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 10,309 εκατ. Ο ΓΔ με άνοδο +0,16% οδηγήθηκε στις 871,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2098,71 με μεταβολή -0,01%. Την Πέμπτη είχαμε τη συνεδρίαση που σφράγισε τη μεταβολή της εβδομάδας, με τις Τράπεζες (-2,32%) να λυγίζουν κάτω από πιέσεις, που απλώθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μετοχών της αγοράς. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον μειώθηκε σημαντικά με τον τζίρο στα 46,700 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,110 εκατ. Ο ΓΔ με πτώση -0,84% οδηγήθηκε στις 863,78 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2076,13 με απώλειες -1,08%.
Ακολούθησε η σύνοδος της Παρασκευής, στην οποία η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από την καθοδική δυναμική που εγκαταστάθηκε στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που αποτύπωσαν την ανησυχία των επενδυτών από την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 μέσω του στελέχους Δέλτα. Οι Τράπεζες (+0,50%) ώθησαν ανοδικά, αλλά ξεχώρισαν για τα κέρδη τους και την ώθηση που έδωσαν στους δείκτες οι ΛΑΜΔΑ +6,38%, ΕΛΠΕ +2,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,34%, ΑΡΑΙΓ +1,96%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,35% και ΟΤΕ +1,14%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,35% οδηγήθηκε στις 866,81 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2081,33 με άνοδο +0,25%. Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον στη βδομάδα, με τζίρο 37,796 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 6,538 εκατ.
Τελικά η υπερ-δραστηριότητα γύρω από την ΑΛΦΑ και τις μετοχές που απέκοψαν δικαίωμα για το μέρισμά τους διαμόρφωσε μέσο τζίρο 124,9 εκατ. ευρώ, ενώ των πακέτων περιορίστηκε στα 5,3 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,082 από 61,469 δις ευρώ την Παρασκευή 9/7 λόγω της αύξησης του πλήθους των μετοχών της ΑΛΦΑ. Η απόδοση του 10ετούς αναφοράς σταμάτησε στο 0,671%, έχοντας τιμή στις 9/7, 0,740%.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -0,85%, ενώ στον Ιούλιο η επίδοση διαμορφώθηκε στο -2,04%, με επίδοση για το έτος +7,15%, ο FTSE25 έπεσε -1,39%, στον μήνα αποδίδει -2,75% και στο 2021 +7,59%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,53%, στον μήνα κερδίζει +0,68% και αποδίδει στο 2021 +27,68%.
Η εικόνα των blue chip
Για τα κέρδη τους στη βδομάδα ξεχώρισαν ΛΑΜΔΑ +6,94%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,67%, ΕΕΕ +1,97%, ΔΕΗ +0,74% και ΟΤΕ +0,17%. Μικρότερη των δεικτών πτώση είχαν οι ΑΛΦΑ -0,9%, ΟΛΠ -0,10% και ΕΤΕ -0,56% και περίπου ίση οι ΕΥΡΩΒ -0,95% και ΑΔΜΗΕ -1,15%. Ακολουθούν οκτώ με πτώση από -1,8% ως -3% ήτοι ΤΕΝΕΡΓ -1,84%, ΒΙΟ -1,87%, ΕΧΑΕ -1,89%, ΑΡΑΙΓ -2,07%, ΜΥΤΙΛ -2,18%, ΕΛΠΕ -2,51%, ΤΙΤC -2,74%, και ΣΑΡ -2,80%. Με πτώση υπερτριπλάσια της αγοράς εμφανίστηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -12,09%, ΟΠΑΠ -7,54%, ΕΥΔΑΠ -4,82%, ΕΛΧΑ -3,92%, ΜΠΕΛΑ -3,52%, ΠΕΙΡ -3,22% και ΜΟΗ -3,16%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η σειρά Αυγούστου ξεκινά με το ΣΜΕ να απέχει 3,33 μονάδες μόνο από τον FTSE25
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,76 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,20 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:59 και ήταν οι 2075,21 μονάδες. Το ανώτερο οι 2091,74 μονάδες εμφανίστηκε στις 12:15. Το κλείσιμο στις 2081,33 από 2076,13 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,25% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,482 από 13,562 εκατ. ευρώ την Πέμπτη.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 502 ΣΜΕ, με τελευταίες πράξεις στις 2083,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 599 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου που από σήμερα είναι κυρίαρχη με ανώτερο μέρας τις 2084,25 μονάδες κατώτερο τις 2071,00 και τελευταίες πράξεις στις 2079,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2078,00 από 2062,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4622 από 4365 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 75 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2079,00 μονάδες κατώτερο τις 2073,25 και τελευταίες πράξεις στις 2075,50 με τιμή κλεισίματος στις 2077,50 από 2059,00 μονάδες και δημιουργήθηκαν 109 από 70 ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 537,50 από 534,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 6 από 5.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 4 από 64 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου επίσης εμφανίστηκε όγκος 1 συμβολαίου από 2 για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν κυρίως στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΑΛΦΑ με όγκο 3.150 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,08 ευρώ και 35.037 από 34.406 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 1.575 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,38 ευρώ και 319.787 από 320.114 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1270 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,32 ευρώ και 33.899 από 35.182 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 525 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,809 ευρώ με 33.899 από 33.950 ανοικτά ΣΜΕ.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -0,85%, ενώ στον Ιούλιο η επίδοση διαμορφώθηκε στο -2,04%, με επίδοση για το έτος +7,15%, ο FTSE25 έπεσε -1,39%, στον μήνα αποδίδει -2,75% και στο 2021 +7,59%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,53%, στον μήνα κερδίζει +0,68% και αποδίδει στο 2021 +27,68%.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 737 ΣΜΕ για ΛΑΜΔΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 330 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΙΓ και τα 270 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η εικόνα των blue chip μετά την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου
Για τα κέρδη τους στη βδομάδα ξεχώρισαν ΛΑΜΔΑ +6,94% και (+7,58% στο μήνα), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,67% και (+2,99%), ΕΕΕ +1,97% και (-0,85%), ΔΕΗ +0,74% και (-1,67%) και ΟΤΕ +0,17% και (+3,60%).
Μικρότερη των δεικτών πτώση είχαν οι ΑΛΦΑ -0,9% και (+0,65%), ΟΛΠ -0,10% και (+0,71%) και ΕΤΕ -0,56% και (-3,75%) και περίπου ίση οι ΕΥΡΩΒ -0,95% και (-3,88%) και ΑΔΜΗΕ -1,15% και (-1,34%).
Ακολουθούν οκτώ με πτώση από -1,8% ως -3% ήτοι ΤΕΝΕΡΓ -1,84% και (-1,51%), ΒΙΟ -1,87% και (+0,34%), ΕΧΑΕ -1,89% και (-5,12%), ΑΡΑΙΓ -2,07% και (-1,70%), ΜΥΤΙΛ -2,18% και (-6,52%), ΕΛΠΕ -2,51% και (-5,21%), ΤΙΤC -2,74% και (-4,52%), και ΣΑΡ -2,80% και (-2,36%).
Με πτώση υπερτριπλάσια της αγοράς εμφανίστηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -12,09% και (-15,23%), ΟΠΑΠ -7,54% και (-9,36%), ΕΥΔΑΠ -4,82% και (-6,89%), ΕΛΧΑ -3,92% και (-5,71%), ΜΠΕΛΑ -3,52% και (-3,45%), ΠΕΙΡ -3,22% και (-7,11%) και ΜΟΗ -3,16% και (-5,80%).
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
“Τι θα γινόταν αν το Χρηματιστήριο επανεξέταζε αύριο όλους τους φακέλους των Εταιρειών για την είσοδο τους σε αυτό; Από τις 157 Εταιρείες πόσες θα περνούσαν το κατώφλι της Κύριας Αγοράς, με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το Χρηματιστήριο. Συχνά πυκνά κάνουμε αυτόν τον έλεγχο, ο οποίος μας δίνει μια γρήγορη πληροφόρηση για την ποιότητα των Εισηγμένων. Πρακτικά μιλάμε για την πλήρωση των βασικών προϋποθέσεων εισαγωγής που αφορούν τρεις κλεισμένες χρήσεις, την καθαρή θέση, τη λειτουργική κερδοφορία και την ελεύθερη διασπορά.
Θεωρούμε, αλλά δεν ορκιζόμαστε κιόλας, ότι όλες οι εξεταζόμενες Εταιρείες έχουν διατυπωμένο και ψηφισμένο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, τον οποίο και εφαρμόζουν ευλαβικά.
Ξεκινάμε από τα… εύκολα: Το πρώτο κριτήριο για την είσοδο στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. είναι τα 3 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια. Από τις 157 Εταιρείες που εξετάστηκαν, το 2019 (τελευταία χρονιά κανονικότητας) πληρούσαν το κριτήριο οι 124. Επιπλέον 4 Εταιρείες της Εναλλακτικής είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά, έχοντας κεφάλαια άνω των 3 εκατ. ευρώ. Από τις 30 Εταιρείες που αποκλείστηκαν, οι 18 είχαν αρνητικά ίδια. Ο αριθμός των υποψήφιων Εταιριών το 2020 μειώνεται κατά μία Εταιρεία.
Η απουσία τριών κλεισμένων οικονομικών χρήσεων πετάει έξω την Εισηγμένη το 2020 στην Εναλλακτική Αγορά, Cairo Mezz, από την Κύρια Αγορά. Οι Εισηγμένες που έχουν λειτουργικά κέρδη αθροιστικά άνω των 3 εκατ. ευρώ και θετικά λειτουργικά αποτελέσματα τις δύο τελευταίες χρήσεις, κατεβάζουν τον αριθμό των Εταιρειών στις 84. Με μια μικρή ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τα έκτακτα αποτελέσματα φθάνουμε τις 91, το 2020 ήταν μια χρονιά που τα έκτακτα θα έκαναν απαγορευτική την είσοδο ακόμα και στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Προκύπτει ακόμα ότι οι Εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς Alpha Trust, Performance, Euroxx και Doppler έχουν προϋποθέσεις εισόδου στην Κύρια Αγορά, όταν αποφασίσουν να αυξήσουν την διασπορά τους, με μια δημόσια προσφορά μετοχών. Τελευταίο κριτήριο αποτελεί η διασπορά, σαν ποσοστό επί του αριθμού των μετοχών που βρίσκεται σε κυκλοφορία. Το Χρηματιστήριο “ζητάει” ελάχιστη διασπορά 25%, ή 15% για εταιρείες που έχουν μεγάλο μέγεθος. Από την κατάταξη άλλες 14 Εταιρείες βγαίνουν εκτός λίστας, κατεβάζοντας τον αριθμό των Εισηγμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις στις 75.
Η ποιότητα επομένως των Εισηγμένων με βάση τα κριτήρια εισαγωγής, δείχνει σημάδια επιδείνωσης. Βέβαια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο κερδοφορίας και ίσως το νούμερο έχει μια μικρή υπερβολή. Ακόμα κάποιες εισηγμένες πήραν, ή αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (Ελγέκα, Ίντεργουντ, Ευρωσύμβουλοι κλπ) που θα τις καταστήσουν επιλέξιμες για μια θεωρητική εισαγωγή.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι το μισό ταμπλώ του Χ.Α. παρουσιάζει ‘αστοχίες’, είναι ένας ακόμα λόγος για να επισπευσθούν οι ενέργειες ανανέωσης του”.
Ο Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής) επισημαίνει:
Ο Τραπεζικός δείκτης αποτελεί το "μεγάλο ασθενή" του Χ.Α., καθώς οι Επενδυτές προφανώς δε συμμερίζονται την άποψη ότι τα χειρότερα για τον κλάδο ανήκουν στο παρελθόν.
Θα λέγαμε ότι "όποιος καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι" και ότι οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. δεν έχουν "μνήμη χρυσόψαρου" (άλλωστε δεν δημιουργούνται πολλοί νέοι επενδυτικοί λογαριασμοί από Έλληνες Πελάτες Λιανικής, ενώ οι Επαγγελματίες, Έλληνες και Ξένοι, είναι "διαβασμένοι").
Κατά συνέπεια, οι Τραπεζικές αποτιμήσεις συνεχίζουν να νιώθουν την πίεση του dilution λόγω Α.Μ.Κ., αλλά και της αβεβαιότητας για το πώς τελικά θα βελτιωθεί η ποιότητα των Τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Άλλωστε ποιος μπορεί να εγγυηθεί το αν, το πότε και το υπό ποιους όρους, θα πάρουν τη σκυτάλη των Α.Μ.Κ. και άλλες Εισηγμένες, δημιουργώντας επιπλέον "πληθωρισμό χαρτιών" σε μία “ρηχή” Αγορά όπως το Χ.Α.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ρίσκο η ανησυχία των Ξένων Αγορών, για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των τιμών παραγωγού και καταναλωτή στην Παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα (αύξηση κόστους παραγωγής, μείωση κατανάλωσης, αντίστοιχα) και στις πολιτικές "φθηνού χρήματος" των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες, κακά τα ψέματα, μόνες τους στήριξαν το Παγκόσμιο μετοχικό ράλι του τελευταίου έτους.
Τέλος, ο κορωνοϊός, που συνεχίζει να ταλανίζει τον Πλανήτη, αφενός δυσχεραίνει τον σχεδιασμό των Επιχειρήσεων και περιορίζει τη δυναμική της απασχόλησης και της κατανάλωσης, αφετέρου επιβάλλει τη συνέχιση μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.
Από άποψη λήψης αποφάσεων, οι Επενδυτές καλούνται να βάλουν στη "ζυγαριά" τις αντίρροπες αυτές δυνάμεις.
Το ΧΑ απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να διασπάσει την εξαετή αντίσταση τιμών που βρίσκεται στην περιοχή των 950 μονάδων. Δεν εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία (ιστορικά υψηλά στους δείκτες – ‘σηματωρούς’) ούτε τη μείωση του Ελληνικού ‘country risk’, όπως αυτό απεικονίζεται από την απόδοση του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου (σημ: εδώ βοήθησε και η ΕΚΤ). Δε γνωρίζουμε τι άλλο θετικό πρέπει να συμβεί ώστε η ανοδική τάση του ΓΔ να επαανεκκινήσει σε όλα τα time frames, σίγουρα όμως το έργο των ‘bulls’ αρχίζει να γίνεται απαιτητικότερο”, Ο Τραπεζικός δείκτης αποτελεί το "μεγάλο ασθενή" του Χ.Α. Οι Τραπεζικές αποτιμήσεις συνεχίζουν να νιώθουν την πίεση του dilution λόγω Α.Μ.Κ., αλλά και της αβεβαιότητας για το πώς τελικά θα βελτιωθεί η ποιότητα των Τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Άλλωστε ποιος μπορεί να εγγυηθεί το αν, το πότε και το υπό ποιους όρους, θα πάρουν τη σκυτάλη των Α.Μ.Κ. και άλλες Εισηγμένες, δημιουργώντας επιπλέον "πληθωρισμό χαρτιών" σε μία “ρηχή” Αγορά όπως το Χ.Α.
Το ΧΑ απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να διασπάσει την εξαετή αντίσταση τιμών που βρίσκεται στην περιοχή των 950 μονάδων. Δεν εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία (ιστορικά υψηλά στους δείκτες – ‘σηματωρούς’) ούτε τη μείωση του Ελληνικού ‘country risk’, όπως αυτό απεικονίζεται από την απόδοση του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου (σημ: εδώ βοήθησε και η ΕΚΤ). Δε γνωρίζουμε τι άλλο θετικό πρέπει να συμβεί ώστε η ανοδική τάση του ΓΔ να επαανεκκινήσει σε όλα τα time frames, σίγουρα όμως το έργο των ‘bulls’ αρχίζει να γίνεται απαιτητικότερο.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν και πάλι σήμερα Δευτέρα 19/7, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλών καταφυγίων, συμπεριλαμβανομένου του γιεν και του χρυσού, σημείωσαν άνοδο, καθώς η διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές υποχώρησε από τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού και από την ασταμάτητη αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με κάθοδο. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,35% και ήταν στις 675,89 μονάδες.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,3% ενώ 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,17% και ήταν στις 27978 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της Αυστραλίας επίσης έχανε αρχικά -1,3% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,73%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας ήταν κατά -1% χαμηλότερα, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,92%. Οι ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται σε κόκκινα πελάγη. Και τα futures επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν απώλειες άνω του -0,30%.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης, ενώ πολλές χώρες, ιδίως στην Ασία, αγωνίζονται να περιορίσουν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορανοϊού Delta και έχουν αναγκαστεί σε κάποια μορφή περιορισμού των δραστηριοτήτων. Το φάντασμα του αυξημένου πληθωρισμού, το οποίο φοβόταν από καιρό η αγορά, στοιχειώνει επίσης τους επενδυτές.