Ανασφάλεια για νέες κρατήσεις λόγω μετάλλαξης και περιορισμών

Συρρίκνωση του εύρους της τουριστικής σεζόν φοβούνται παράγοντες της αγοράς
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 21:01
UPD:21:20
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, αφού η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και οι ανακοινώνεις για μέτρα σε ελληνικούς προορισμούς δημιουργούν ανασφάλεια στον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η σεζόν να τελειώσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν. Την πορεία του ελληνικού τουρισμού θα την καθορίσει η πανδημία δηλώνει στη «Ν» η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη. Όσον αφορά την πορεία του τουρισμού μέχρι τώρα, επισημαίνει ότι η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά σε αντίθεση με πέρυσι περίπου το 75% με 80% των ξενοδοχείων είναι ανοικτά με αποτέλεσμα οι πληρότητες να μην ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 30%, ενώ πέρυσι ήταν στο 70% περίπου. Επιπλέον, προσθέτει, και οι προσφορές φέτος είναι μεγαλύτερες, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά μονάδα να εμφανίζονται κατά μέσο όρο μειωμένα. 

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν πρόλαβε να χαρεί από τον άνοιγμα των συνόρων για τους Βρετανούς τουρίστες, που δίνει ώθηση ειδικά στους προορισμούς του Ιονίου, αφού καταγράφεται αύξηση κρατήσεων κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, και οι ανακοινώσεις από τη Γερμανία ήρθαν να εντείνουν την αγωνία. Η χώρα μας για τους Γερμανούς είναι πλέον στη ζώνη του απλού κινδύνου, και συστήνεται να αποφεύγονται τα ταξίδια. Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε στους «κόκκινους» προορισμούς, κάτι που θα σημαίνει ότι οι ροές από τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας θα σταματήσουν. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες περιοχές όπως η Κρήτη, που έχουν πολλούς Γερμανούς τουρίστες παρουσιάζουν μια μείωση νέων κρατήσεων.

Περιορισμούς βάζει και η ανακοίνωση της Γαλλίας ότι επιβάλλει για τους ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ολλανδία να παρουσιάσουν ένα τεστ Covid-19, που θα έχει γίνει εντός 24 ωρών, προτού ταξιδέψουν για να επιτρέψουν στη Γαλλία, από 72 ώρες που ήταν μέχρι τώρα.
 
Κίνδυνος για την οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ως απόρροια των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό, τα έσοδα από τον οποίο περιμένουμε προκειμένου να στηριχθούν τα έσοδα της χώρας, κρούει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. 

«Ο εμβολιασμός», σημειώνει, «είναι η μόνη μας άμυνα στις μεταλλάξεις της ύπουλης πανδημίας και δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αμφισβήτηση. Το γεγονός της μετάλλαξης Δέλτα σαφώς αλλάζει τις προσδοκίες για τα έσοδα των επιχειρήσεων του τουρισμού, της διασκέδασης και της εστίασης το 2021».

Ο κ. Κορκίδης θέτει και τον προβληματισμό των νέων ενισχύσεων που πιθανόν να χρειαστούν φέτος πλέον των 16 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι σε αυτή τη περίπτωση τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν θα επαρκούν. «Η φετινή χρονιά έχει προϋπολογιστεί, με τα 21,5 δισ. ευρώ που πρόσθεσε η πανδημία, για να κλείσει με το χρέος άνω του 200% και έλλειμμα 10% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 17 δισ. ευρώ. Είναι επιτακτική ανάγκη, εφόσον υπάρχει πλέον επάρκεια και επιλογή εμβολίων, να εμβολιαστούμε όλοι, ώστε αφενός να είμαστε υγιείς και αφετέρου να μειώσουμε τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων και “ενοχλητικών”, αλλά απολύτως απαραίτητων ελέγχων.

Ο χώρος της εστίασης και διασκέδασης έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας και πρέπει να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα για να αποφύγει τα χειρότερα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Επομένως, εργοδότες, εργαζόμενοι και πελάτες οφείλουμε να τηρούμε τα όποια μέτρα υποδεικνύονται από τους ειδικούς, εντάσσοντάς τα στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειάς μας. Σίγουρα η εφαρμογή Covid Free App βοηθά τις επιχειρήσεις του χώρου να απλοποιήσουν τους ελέγχους στο μέτρο του δυνατού. Ας αναδείξουμε τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών, ως μέσο προσέλκυσης πελατών σε ασφαλής επαγγελματικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας συνειδητοποιήσουμε πως είναι πικρή μεν, αλλά αλήθεια δε, η διαπίστωση ότι στην περίπτωση του 4ου μεταλλαγμένου κύματος της πανδημίας, το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να καλυφθεί από το κράτος με τον τρόπο που έγινε μέχρι σήμερα. Η Αττική είναι ήδη στο “πορτοκαλί” και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει στο “κόκκινο”».   

Το μάθημα από το κορονο-πάθημα της Μυκόνου

Στη Μύκονο, τον κορυφαίο καλοκαιρινό VIP προορισμό της χώρας, ήδη από το περασμένο Σάββατο ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Ειδικότερα, λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον θα έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τόσο στη Μύκονο, όσο και σε όλη την επικράτεια απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητά της», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τασιός, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν, συμπλήρωσε, η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020, ωστόσο η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.   
 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα