Στα 170 δισ. ευρώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2022

Σε συνοχή, γεωργία και ψηφιακή οικονομία το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 07:37
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξε σε κοινή θέση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2022, ενώ οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τα κράτη-μέλη του χρόνου μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 310 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ειδικότερα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των κρατών-μελών στην Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2022. Συνολικά, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει πληρωμές 170 δισ. ευρώ. Στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν άλλα περίπου 140 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δύο παραδοσιακοί τομείς της συνοχής με 61,882 δισ. ευρώ και της ανάπτυξης της υπαίθρου και εισοδηματικής στήριξης των αγροτών με 56,499 δισ. ευρώ αναμένεται να απορροφήσουν και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων, ενώ ακολουθεί ο τομέας της εσωτερικής αγοράς-καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας με 21,588 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τη θέση του με γραπτή διαδικασία που λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα την παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 18-21 Οκτωβρίου. Εάν οι θέσεις των δύο θεσμικών οργάνων αποκλίνουν, η περίοδος συνδιαλλαγής των 21 ημερών θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνει η σλοβενική Προεδρία, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και στην αύξηση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κρίσεων. Χαρακτηρίζει «ρεαλιστική, ισορροπημένη και καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή» την προσωρινή συμφωνία των κρατών-μελών, ενώ προσθέτει ότι στόχος είναι η παροχή επαρκών πόρων για τις προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η συνοχή και η καινοτομία. Με βάση την πρόταση που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2022, από το Ταμείο Ανάκαμψης 2022 θα διατεθούν 143 δισ. ευρώ, για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, και για να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ε.Ε. πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα