Σχέδιο ανάκαμψης: Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση των 4 δισ.

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 14:06
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 Με την υπογραφή των χρηματοδοτικών συμβάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δάνεια και τις επιδοτήσεις συνολικού ύψους 30,5 δις. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της προκαταβολής των περίπου 4 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου εκτιμάται ότι τα σχετικά κείμενα και το Σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όχι για νομικούς αλλά για θεσμικούς λόγους, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές.  Στο σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τόσο τα κείμενα που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδος – Κομισιόν όσο και το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, χωρίς όμως την κοστολόγηση κάθε επένδυσης. Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, η βασική αιτία είναι ότι στο συγκεκριμένο σκέλος περιλαμβάνονται υπολογισμοί εκπτώσεων διαγωνισμών και άλλες παραμέτροι που μπορεί να γίνουν γνωστές και να επηρεάσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτης, η καταβολή της προκαταβολής θα μπορέσει να γίνει στο σύνολο της και όχι σε δόσεις όπως εικάζονταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αντλήσει από τις αγορές 45 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Η εκταμίευση των 4 δις. ευρώ αποτελεί μόνο την αρχή καθώς εντός του έτους η Αθήνα επιδιώκει να λάβει και το ποσό της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τα ορόσημα που έχουν τεθεί είναι τέλος Σεπτεμβρίου και η έκθεση θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. «Τέλος του χρόνου θα τα πάρουμε, δεν ξέρω αν θα προλάβει η Κομισιόν να κάνει την αξιολόγηση για να τα πάρουμε 31 Δεκεμβρίου ή 10 Ιανουαρίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Η πρώτη λίστα με τα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είναι γεγονός ενώ θα υπάρξουν και ανάλογες ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μεταξύ των σχεδίων που ανακοινώθηκαν είναι και το πρόγραμμα «ψηφιακή μέριμνα» μέσω του οποίου τα παιδιά των ευάλωτων νοικοκυριών μπορούν να λάβουν επιταγή αξίας 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σκυλακάκη, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει υψηλότερα ποσοστά εισοδήματος για τις πολύτεκνες οικογένειες .  «Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι μεγάλες ψηφιοποιήσεις με πρώτο το Κτηματολόγιο, μετά θα ακολουθήσουν Πολεοδομία, Δικαιοσύνη κ.λ.π. των αρχείων το όποιο είναι πολύ σημαντικό. Ξεκινάει το Σύζευξις και κάποια 3-4 ακόμα έργα του κ. Πιερακάκη. Ξεκινάει η αναβάθμιση των λογιστικών του Δημοσίου όπου θα υπάρχει από ένα σημείο και πέρα υποχρεωτικό ηλεκτρονικό τιμολόγιο για όλους τους προμηθευτές του Δημοσίου αλλά και τελείως διαφορετικός τρόπος  να γίνονται τα λογιστικά του για να είναι πολύ ταχύτερο στις πληρωμές και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες στο Δημόσιο και να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο και διαφάνεια» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στη λίστα των έργων που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση περιλαμβάνεται  και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα, η κατασκευή του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία του αυτοκινητοδρόμου Ε65, μήκους 70,5 χλμ. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 14 χλμ. «Άλλα έργα είναι πιο γρήγορα, θα ξεκινήσουν και τα Εξοικονομώ δεν έχουμε ακόμα εντάξει το επόμενο Εξοικονομώ και επίσης τα Εξοικονομώ των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα και το Εξοικονομώ του νερού αυτά τρέχουν γρήγορα. Τα πιο μεγάλα θα πάρουν πιο πολύ χρόνο» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα