Eπιδότηση απασχόλησης με 50,4 εκατ. ευρώ σε πέντε νομούς

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 21:14

Την πραγματοποίηση πέντε νέων προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Παρέμβασης σε περιοχές της χώρας με αυξημένες ανάγκες ενίσχυσης των δράσεων για την απασχόληση, ενέκρινε η Επιτροπή Διαχείρισης του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), μετά από πρόταση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργου Βερναδάκη. Τα νέα προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 50,4 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ, αφορούν στους νομούς Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών και στόχο έχουν την απασχόληση συνολικά 4.200 ανέργων.

Πιο αναλυτικά, ανά περιοχή, οι επιδοτούμενες δράσεις έχουν ως εξής:

Πέλλα: Επιδότηση 800 Νέων Θέσεων Εργασίας και 200 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Καστοριά: Επιδότηση 600 Νέων Θέσεων Εργασίας και 200 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Φλώρινα: Επιδότηση 600 Νέων Θέσεων Εργασίας και 200 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Κοζάνη: Επιδότηση 600 Νέων Θέσεων Εργασίας και 200 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Γρεβενά: Επιδότηση 600 Νέων Θέσεων Εργασίας και 200 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν, εντός προθεσμίας -η οποία θα καθοριστεί με σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ- αίτηση υπαγωγής στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού της περιοχής όπου και θα απασχολήσουν τους μισθωτούς που θα προσλάβουν.

Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε. που δεν απασχολούν προσωπικό εντάσσονται για μία θέση εργασίας.

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 - 9 άτομα εντάσσονται για 2 θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό 10 ατόμων και άνω, εντάσσονται για αριθμό θέσεων εργασίας που αντιστοιχεί στο 30% του μέσου όρου των απασχολουμένων τους, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, οι οποίες παρουσιάζουν καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, μπορούν να ενταχθούν για αριθμό εργαζομένων που ανέρχεται μέχρι και 40% της μέσης απασχόλησης κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα ανά επιχείρηση. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που διαθέτουν υποκαταστήματα, ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων στο σύνολο των υποκαταστημάτων επίσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα.

Η υπόδειξη των ανέργων στις επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στα πλαίσια της εξατομικευμένης παρέμβασης και σύμφωνα με τις προτάσεις που περιέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους άνεργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ανέργων που θα προσληφθούν με το πρόγραμμα, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 16 ευρώ ανά ημέρα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης:

Για τις Μ.Μ.Ε. που εντάσσονται στο πρόγραμμα ορίζεται στους 18 μήνες

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων) στους 24 μήνες.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 6 μήνες ακόμα οι Μ.Μ.Ε. και για 12 μήνες οι μεγάλες. Σε περίπτωση που ο επιδοτούμενος απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ημερησίως και λιγότερο από 8 ώρες, το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

α) Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 24 μήνες οι μικρομεσαίες (Μ.Μ.Ε.) και 36 οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό και θα επιστρέφεται το αναλογούν ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας απόφασης Δ.Σ.. Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

β) Επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από τις παραπάνω διατάξεις για τα άτομα που τυχόν προσλάβουν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους και μέχρι την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

γ) Οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από την παραπάνω διάταξη για άτομα που έχουν προσλάβει σύμφωνα με προγράμματα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, σε περίπτωση που αυτά αποχώρησαν οικειοθελώς ή απολύθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

δ) Δεν δεσμεύονται για άτομα που θα προσλάβουν μετά την τελευταία, με το πρόγραμμα, πρόσληψη.

Oροι επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ)

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ενδιαφερόμενων ανέργων στο πρόγραμμα στο στάδιο της προέγκρισης είναι οι εξής:

- Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ μέχρι και 30 ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης, το οποίο θα είναι υπογεγραμμένο από τον εργασιακό σύμβουλο ή τον αρμόδιο υπάλληλο και τους ίδιους.

- Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Να μην έχουν προβεί σε άλλη έναρξη επιτηδεύματος την τελευταία δεκαετία.

- Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Επίσης, να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ) και να έχουν εκπληρώσει ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 12.000 ευρώ από τα οποία ποσό ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης και τα υπόλοιπα 8.000 ευρώ σε 2 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 4.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή του και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης).

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 12 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα