Πληθαίνουν τα κρούσματα στην παγκόσμια οικονομία

Φρενάρει το ΑΕΠ της Κίνας - Προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 13:24
UPD:13:27
REUTERS/LOREN ELLIOTT

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

H μετάλλαξη Δέλτα και οι εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας ανά τον πλανήτη γίνονται ο νέος αστάθμητος παράγοντας στην πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης - ένας παράγοντας που, σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, αφήνει ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτυπώματά του: Η ανάκαμψη της Κίνας, παρότι διατηρεί τις υψηλές ταχύτητες, έδειξε σαφή σημεία επιβράδυνσης στο δεύτερο τρίμηνο, με πιο δύσκολο μήνα τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής Ασίας/ Ειρηνικού ακριβώς λόγω των αναζωπυρώσεων του Covid-19, ενώ μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η Barclays και η Citi, συνιστούν στους επενδυτές αυτοσυγκράτηση βλέποντας αυξημένα ρίσκα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή κούρσα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Το ΑΕΠ του Πεκίνου

Στο Πεκίνο τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 7,9% στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, με βασικούς ανασχετικούς παράγοντες τις τοπικές εξάρσεις της πανδημίας και τη μεγάλη άνοδο του κόστους των πρώτων υλών.

Η αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε υψηλή, ήταν όμως κατώτερη του 8,1% που έδινε η μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters και απείχε μακράν από τον εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης του 18,3% που είχε «γράψει» η κινεζική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της επιβράδυνσης οι αναλυτές επισημαίνουν ιδιαίτερα την κάμψη που καταγράφηκε στις πωλήσεις λιανικής και τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, με την τελευταία να αποδίδεται κυρίως στην κάθετη πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης «πάγωμα» και στην αγορά ακινήτων, η οποία αποτελεί κύριο μοχλό της κινεζικής ανάπτυξης.

Ασία-Ειρηνικός

Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω, και στο 4%, την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας/ Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Κίνας). Η προηγούμενη πρόβλεψη έδινε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% και η αρνητική αναθεώρηση αποδόθηκε από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μπάλπας κυρίως σε δύο λόγους - τις αναζωπυρώσεις της πανδημίας και την έλλειψη εμβολίων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής. Σε ορισμένες χώρες, δε, όπως η Μιανμάρ η εικόνα δείχνει δραματική με βαριά επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, πολιτική και κοινωνική αναταραχή, και με την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της θα βυθιστεί σε ύφεση 10% φέτος.

Καμπανάκι από τη Wall Street

 «Καμπανάκι» επαγρύπνησης όμως ηχεί και στη Δύση και δη από τους «γκουρού» της Wall Street: Η Barclays με έκθεσή της προειδοποιεί για ένα νέο μίγμα αβεβαιότητας και φόβου το οποίο διαμορφώνουν ο υψηλός πληθωρισμός, η κάμψη σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας της Κίνας και η κλιμακούμενη απειλή της μετάλλαξης Δέλτα. O επικεφαλής χρηματιστηριακής στρατηγικής της Citi, επίσης, Τομπίας Λέβκοβιτς, δηλώνει στο CNBC ότι το ισχυρότερο σενάριο παραμένει εκείνο της σταθερής ανάκαμψης, προειδοποιεί ωστόσο για ενδεχόμενη ήπια διόρθωση στην αμερικανική αγορά μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα