ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερματίζοντας το τριήμερο ράλι εν μέσω της απογείωσης του ευρώ, της ανακοίνωσης απογοητευτικών εταιρικών κερδοφοριών, χαμηλότερων των προβλέψεων αναλυτών, αλλά και της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων, που παρέσυρε στο κόκκινο τις εταιρείες του μεταλλευτικού τομέα. Η Wall Street ταλαντεύθηκε κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα από τεχνολογικές πιέσεις.
Οι αποθαρρυντικές κερδοφορίες από εταιρείες-κολοσσούς όπως η IBM και η Yahoo αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για υπερεκτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οδηγώντας το Nasdaq στο κόκκινο για δεύτερη συνεχή ημέρα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,5%, στις 1.564,79 μονάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,58%, στις 6.459,80 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,38%, στις 5.835,95 μονάδες, και ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε στις 7.283,76 μονάδες, με πτώση 0,89%.
Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 14 από τις 18 χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, στις 385,88 μονάδες, απομακρυνόμενος από τα υψηλά εξαετίας.
Από μια ευρύτερη άποψη η JP Morgan δήλωσε ότι «ιστορικά ένα ισχυρό ευρώ οδηγεί σε μια σχετική υστέρηση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών».
Η BHP Billiton κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα μετά και την υποχώρηση του χαλκού.
Απώλειες και για τη Rio Tinto και την Kazakhmys, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στο Καζακστάν.
Της πτώσης των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου ηγήθηκαν η Nokia, η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Yahoo τον Ιανουάριο, και η Atos Origin.
Στον αντίποδα, η Societe Generale έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω της φημολογίας ότι η UniCredit εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά εξαγοράς.
Οι προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων παγκοσμίως επιδεινώθηκαν αυτόν το μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch. Το 38% των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένει αποδυνάμωση των κερδών για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε αυξημένος κατά 0,8%, στις 17.667,33 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ