Market Beat: Η αγορά στη δύνη από τον φόβο για το στέλεχος Δέλτα

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 09:28
UPD:09:28

Ακόμα και το γεγονός πως οι απώλειες στην Αθήνα -0,84% ήταν μικρότερες από του EUROSTOXX 600 -0,95% μετράει και δεν είναι τυχαίο. Στα θετικά που συνέβαλλαν σε αυτό αναφέρθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και χθες οι εγχώριοι αναλυτές. Αλλά οι αγορές παγκόσμια βρίσκονται σε κατάσταση αναταράξεων από την ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19 μέσω της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι μάλλον απίθανο να πιέστηκαν χθες οι μετοχές της Αθήνας και της Ευρώπης συνολικά, από σκοπιμότητες για να εξυπηρετηθεί η αγορά παραγώγων ανά χώρα. Η κυριαρχία της ανησυχίας για το τί μπορεί να προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα μοιάζει να είναι η πιθανότερη εξήγηση. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε -0,95% χαμηλότερα στις 456,20 μονάδες. Οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα βούλιαξαν -2,7% γιατί η πιθανότητα για νέα μέτρα πρόληψης μείωσε τις προσδοκίες για τη μελλοντική ζήτηση. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έχασε -1,27% στις 24.875,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε πτώση -1,52% στις 8.527,00 μονάδες.

Την εικόνα που παρουσίαζε η αγορά χθες την έχει εμφανίσει το ταμπλό πολλές φορές στην εποχή του ευρώ και είχε πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά. Αύξηση του όγκου συναλλαγών σε ρυθμό χελώνας. Ο Τραπεζικός δείκτης οδηγός απωλειών, τουλάχιστον στο -2% και στα ανοδικά blue chip, μόνιμα η EEE και κάνα δύο το πολύ τρία άλλα με εκ περιτροπής εμφανίσεις. Υπάρχει δηλαδή σαφής γενίκευση πιέσεων και η προσπάθεια δημιουργίας αναχωμάτων στην πτώση, μοιάζει να φθάνει στα όρια των αντοχών των αμυνομένων.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τη σύγκριση της πορείας του ΓΔ με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, η ομοιότητα  που υπάρχει σε παγώνει, γιατί γίνεται αντιληπτή μια σκληρή αλήθεια των χρηματιστηρίων. Από το πεπρωμένο δεν ξεφεύγει κανείς. Το όνομα αυτού στη συγκεκριμένη περίοδο είναι, στέλεχος Δέλτα. Είναι, ή μάλλον έγιναν, τόσο ευαίσθητοι έναντι αυτού οι επαγγελματίες διαχειριστές, που χθες πιέζανε τη στερλίνα γιατί ήταν αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει όλους τους περιορισμούς για την πανδημία, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν εντυπωσιακά. Κάποιοι πιο πολιτικά ορθοί αναλυτές, δικαιολογούσαν τις πιέσεις, επειδή υπάρχουν διαφωνίες για την πολιτική της κυβέρνησης από τους τοπικούς άρχοντες, που βλέπουν το κακό να πλησιάζει όπως και οι αρμόδιοι στα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο  τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνο Χατζηδάκη: Οι Ελληνικές Τράπεζες, με τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να κοιτάζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης προς την κανονικότητα έχει πλέον διανυθεί και το ζητούμενο είναι η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η συζήτηση για τα μερίσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ώστε να απαντηθούν όλα τα επενδυτικά ζητούμενα, ενώ ίσως εκκρεμεί μια τελευταία διευθέτηση που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία, την οποία οι Τράπεζες θα χρειαστεί να βρουν δημιουργικούς τρόπους να μειώσουν.

Οι δύο αυξήσεις έδωσαν γρήγορες αποδόσεις στους Συμμετέχοντες και κέρδισαν κάποιες πρώτες “συμπάθειες”, μετά από ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν χρηματιστηριακών απωλειών. Η Α.Μ.Κ. της Alpha είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας, αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου, σε μια τιμή που δεν ήταν “σκοτωμένη”, αποδείχθηκε όμως ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους.

Για τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές δημιουργείται μια μικρή θετική παράδοση στον Τραπεζικό κλάδο, αφού όσοι απέκτησαν αδιάθετες μετοχές, ή μπήκαν στην αύξηση με δικαίωμα προτεραιότητας, είδαν αμέσως υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό τους. Δεν ήταν κατά ανάγκη αυτή η βασική προτεραιότητα, όμως είναι κάτι που θα διευκολύνει πολύ μελλοντικές κινήσεις, που θα έχουν χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο που αναδεικνύει την έννοια της ευκαιρίας, ένα χαρακτηρισμό που ακόμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελληνική Αγορά.

Η ανάγκη να αντιληφθούμε την αίσθηση που έχουν οι ξένοι για τη χώρα είναι διαρκής και ακόρεστη. Χθες λοιπόν, αν δεν υπήρχαν οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη, στις ειδήσεις του εuronews.  η εικόνα της άδειας Αθήνας και ενός μάλλον ξενοδόχου, που έλεγε πως δεν είναι ακόμα σίγουρος πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020, θα ήταν στις πρώτες θέσεις. Το χειρότερο ήταν το σχόλιο του καναλιού, ότι διστάζουν οι πιθανοί επισκέπτες, καθώς ανησυχούν για την κατάσταση της χώρας από πλευράς Conid-19 αφού δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μεικτή εικόνα στο κλείσιμο την Πέμπτη 15/7 εμφανίστηκαν οι αμερικανικοί βασικοί δείκτες με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από 1%. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε την άποψη ότι το τρέχον υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού είναι παροδικό, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση.

Ο Dow Jones  ενισχύθηκε +0,15% στις 34.987,02 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,7% στις 14.543,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,33% στις 4.360,03 μονάδες. Οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί περίπου -0,5% μετά το προχθεσινό κλείσιμο ρεκόρ. Οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τις τεχνολογικές μετοχές στις αρχές της εβδομάδας, αλλά την Πέμπτη ονόματα όπως αυτά της Amazon, του Facebook και της Alphabet  πιέστηκαν και υποχώρησαν. Πτώση πάνω από 1% επίσης σημείωσαν οι μετοχές των J&J, Intel, Walgreens Boots και Salesforce.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν τις 360.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου, το πιο χαμηλό σημείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το καλύτερο αποτέλεσμα από τις 14 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με στήριξη από το trading μετοχών και την επενδυτική τραπεζική. Τα κέρδη ήταν $1,85 ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για $1,65, ενώ τα έσοδα έφτασαν στα 14,8 δισ. έναντι εκτίμησης για 13,98 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Morgan Stanley έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς συνέχισε να κινείται χαμηλότερα, υποχωρώντας 5 μονάδες βάσης στο 1,35%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διέγραψε τις απώλειες έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολίσθησε έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,181 δολάρια /ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε -2% στα 71,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με οδηγό στην πτώση τις μετοχές ενέργειας καθώς το αργό συνέχισε να κινείται πτωτικά. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διολίσθησε -1,12% στις 7.012,02 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -1,01% στις 15.629,66 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε -0,99% χαμηλότερα στις 6.493,36 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε -0,95% χαμηλότερα στις 456,20 μονάδες. Οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα βούλιαξαν -2,7%. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έχασε -1,27% στις 24.875,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε πτώση -1,52% στις 8.527,00 μονάδες.

H εταιρεία αιολικής ενέργειας Siemens Gamesa κατέγραψε απώλειες πάνω από 14% μετά από προειδοποίηση που εξέδωσε για τα κέρδη την Πέμπτη. Πτώση 11% σημείωσε και η μητρική Siemens Energy.

ΧΑ

Το -0,84% προκάλεσαν οι απώλειες των Τραπεζών και η γενίκευση των πιέσεων

Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σφραγίστηκε από χαμηλούς όγκους και γενίκευση της διάθεσης για ρευστοποιήσεις με αυστηρά επικεντρωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορούσε ελάχιστες δεικτοβαρείς εκ  των  μετοχών του FTSE25. Ωστόσο την πτώση διαμόρφωσε το γεγονός ότι  στις μετοχές αγοράς συνολικά, κυριάρχησαν πιέσεις. Ήταν κεντρική αιτία η ανησυχία από την επανεμφάνιση ανόδου στα κρούσματα της νόσου Covid-19 λόγω του στελέχους Delta και έγινε εν μέσω ακόμα μεγαλύτερων απωλειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω των πλημυρών στην Κεντρική Ευρώπη. Επίσης αβέβαιη πτωτική κατεύθυνση είχαν  τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη όσο λειτουργούσε το ΧΑ. Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην πίεση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά ακολούθησαν μετά πιέσεις στους περισσότερους κλάδους. Ήταν μέρα που συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα από την ανοδική δυναμική της αγοράς στα τελευταία λεπτά (μετά την εγγραφή του πυθμένα στις 15:26 στις 862,17 μονάδες) που είχε φέρει τον ΓΔ στα επίπεδα των 864 μονάδων, με μια υπολογίσιμη αντίδραση του μέσου όρου από το χαμηλό μέρας. 

Ήταν μέρα που υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς. Είχαμε πλάγια κίνηση  από τις 12:10 ως τις 14:35 με ανώτερο στις 867 και κατώτερο στις 865. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 870,79 μονάδες από τις 10:42 ενώ το κατώτερο μέρας στις 862,17 μονάδες σημειώθηκε στις 15:26. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, σε μια καθαρά πτωτική συνεδρία με αρνητικό πρόσημο μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -2,32% στις 2076,13 από 2098,71 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,09%. Σήμερα οι Τράπεζες (-2,32%) ώθησαν πτωτικά. Το ρόλο των μετοχών με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΣΑΡ +1,85%, ΛΑΜΔΑ +1,47%, ΕΕΕ +1,05% ΒΙΟ +0,45%, και ΜΠΕΛΑ +0,15%. Με σημαντικές απώλειες άνω του -1,5% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ -2,85%, ΕΤΕ -2,78%, ΑΛΦΑ -2,45%, ΕΥΡΩΒ -2,11%, ΜΟΗ -1,89%, ΠΕΙΡ -1,71%,  και ΕΛΠΕ -1,56%. Ασχέτως των μεταβολών των βασικών δεικτών η συνεδρίαση ήταν ξεκάθαρα πτωτική όπως φαίνεται από το ψαλίδισμα 429 εκατ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αφού οδηγήθηκε στα 61,886 από 62,314 δις ευρώ.  

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 868,74 μονάδες με πτωτικό  χάσμα  (2,33 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (871,07), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στο 12ο λεπτό. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 870 μονάδες που ξεκίνησε η πτώση στην αγορά, οι μάχες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών έκλιναν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς μετοχών ως τις 15:26 μιάμιση ώρα δηλαδή από την λήξη των ελεύθερων συναλλαγών. Αλλά μετά τις 15:30 το υπόλοιπο διάστημα αφιερώθηκε στην άνοδο προς τις 864,8 μονάδες.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 46,700 από 114,700 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 2,110 από 10,309 εκατ. την Τετάρτη για τις  ΑΛΦΑ (852.750 ευρώ), ΕΧΑΕ (705.400 ευρώ), ΠΕΙΡ (552.000 ευρώ).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 19,151 από 84,701 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,32%).  Η πτώση του προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ -2,45% με όγκο 11,568 από 58,825 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,075 από 1,102 ευρώ.

ΕΤΕ -2,78% με όγκο 0,713 από 1,530 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,304 από 2,37 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -2,11% με όγκο 2,470 από 3,994 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,8150 από 0,8326 ευρώ.

ΠΕΙΡ -1,71% με όγκο 1,142 από 2,347 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,380 από 1,404 ευρώ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,688% με ανώτερο μέρας το 0,708% από 0,692% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 11) έναντι των καθοδικών (18 από 13) και δυο ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,84% οδηγήθηκε στις 863,78 από 871,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2076,13 από 2098,71 μονάδες με μεταβολή -1,08%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 32 από 57, των καθοδικών 68 από 44 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 25 από 22 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με πιο δυσοίωνες προσδοκίες οι traders στην εκπνοή της κυρίαρχης σειράς

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,68 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 25,58 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:26 και ήταν οι 2073,77 μονάδες. Το ανώτερο οι 2098,41 εμφανίστηκε στις 10:42. Το κλείσιμο στις 2076,13 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 13,562 από 36,287 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 1370 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2098,50, χαμηλό στις 2067,50 μονάδες,  με τελευταίες πράξεις στις 2070,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2071,00 από 2098,50 ενώ τα ανοικτά ΣΜΕ περιορίστηκαν στα 1183 από 2156.  Διακινήθηκαν επίσης 1315 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2091,50 μονάδες κατώτερο τις 2058,00 και τελευταίες πράξεις στις 2062,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2062,25 από 2084,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4365 από 3826 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 31 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με τιμή κλεισίματος στις 2059,00 μονάδες και δημιουργήθηκαν 70 από 64 ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 64 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου επίσης εμφανίστηκε όγκος 2 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 534,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 6 από 5.

Ο Τζίρος των Τραπεζών στην υποκείμενη αγορά συνολικά ήταν 19,151 από 84,701 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,32%).  Η πτώση του προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ -2,45% με όγκο 11,568 από 58,825 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,075 από 1,102 ευρώ.

ΕΤΕ -2,78% με όγκο 0,713 από 1,530 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,304 από 2,37 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -2,11% με όγκο 2,470 από 3,994 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,8150 από 0,8326 ευρώ.

ΠΕΙΡ -1,71% με όγκο 1,142 από 2,347 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,380 από 1,404 ευρώ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν κυρίως  στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΑΛΦΑ με όγκο 3.503 από 20.280 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,07 ευρώ και 34.406 από 34.156 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 1.783 από 2.659 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,38 ευρώ και 320.114 από 320.937 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 1.325 από 436 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,807 ευρώ με 33.950 από 33.824 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 917 από 2.584 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,32 ευρώ και 35.182 από 35.093 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 842 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 159 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΛΑΜΔΑ και τα 153 ΣΜΕ για ΕΛΠΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 26.500 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 5.662  για ΕΤΕ, στα 4000 για ΕΛΧΑ, στα 2500 για ΕΥΔΑΠ, στα 300 για ΟΛΠ και στα 154 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος  τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης

 Οι Ελληνικές Τράπεζες, με τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να κοιτάζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης προς την κανονικότητα έχει πλέον διανυθεί και το ζητούμενο είναι η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η συζήτηση για τα μερίσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ώστε να απαντηθούν όλα τα επενδυτικά ζητούμενα, ενώ ίσως εκκρεμεί μια τελευταία διευθέτηση που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία, την οποία οι Τράπεζες θα χρειαστεί να βρουν δημιουργικούς τρόπους να μειώσουν.

Οι δύο αυξήσεις έδωσαν γρήγορες αποδόσεις στους Συμμετέχοντες και κέρδισαν κάποιες πρώτες “συμπάθειες”, μετά από ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν χρηματιστηριακών απωλειών. Η Α.Μ.Κ. της Alpha είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας, αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου, σε μια τιμή που δεν ήταν “σκοτωμένη”, αποδείχθηκε όμως ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους.

Επίσης, η χρονική συγκυρία δεν ήταν ιδανική, η μετάλλαξη “Δέλτα”, σε μια κατεξοχήν τουριστική Χώρα, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό άκουσμα για να επενδύσει κανείς, παρόλα αυτά η συγκέντρωση των κεφαλαίων ήταν ικανοποιητική, σε μια διαδικασία που είχε αδυναμίες.

Για τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές δημιουργείται μια μικρή θετική παράδοση στον Τραπεζικό κλάδο, αφού όσοι απέκτησαν αδιάθετες μετοχές, ή μπήκαν στην αύξηση με δικαίωμα προτεραιότητας, είδαν αμέσως υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό τους. Δεν ήταν κατά ανάγκη αυτή η βασική προτεραιότητα, όμως είναι κάτι που θα διευκολύνει πολύ μελλοντικές κινήσεις, που θα έχουν χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο που αναδεικνύει την έννοια της ευκαιρίας, ένα χαρακτηρισμό που ακόμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελληνική Αγορά. Κανένας δεν θα έρθει να βάλει τα χρήματά του ως παθητικός Επενδυτής στις Ελληνικές μετοχές (πόσο μάλλον στις Τράπεζες), αν δεν έχει δει κερδισμένους Επενδυτές, όσο καλά λόγια και αν έχει διαβάσει από την ανάλυση. Η διάψευση των προσδοκιών από την πρώτη ημέρα είναι ότι χειρότερο για τη διαφήμιση μιας επενδυτικής ιδέας, το είδαμε αυτό να ξεδιπλώνεται μετά τις αυξήσεις του 2015, βυθίζοντας τις Τράπεζες σε χρηματιστηριακή ανυποληψία για πολλά χρόνια.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν πτώση σήμερα Παρασκευή 16/7, καθώς η ενθυλάκωση κερδών από τον ταϊβανικό γίγαντα τσιπ TSMC, παρά τα κέρδη ρεκόρ που δημοσίευσε, επηρέασε άλλες τεχνολογικές εταιρείες και το ευρύτερο κλίμα έναντι του μετοχικού κινδύνου. Ενώ μια πιο χαλαρή προοπτική για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ διατηρούσε τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος πολλών μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχανε στις 9:00 δική μας ώρα -0,33%, γιατί επιβαρύνθηκε από πτώση -1,2% στις μετοχές της Ταϊβάν μετά τα κέρδη της TSMC την Πέμπτη.

Η TSMC, η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία της Ασίας εκτός της Κίνας, υποχώρησε σχεδόν 4% μετά τα αποτελέσματα της την Πέμπτη. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ κατά παραγγελία στον κόσμο κατέγραψε ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων και προέβλεπε υψηλότερα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο, οι επενδυτές έστειλαν στην Τράπεζα τα κέρδη τους, φοβούμενοι ότι οι καλύτερες στιγμές της θα μπορούσαν να είναι πια παρελθόν.

Η πτώση της TSMC επηρέασε πολλές άλλες μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς στην περιοχή, με τον Kospi της Νότιας Κορέας να πέφτει -0,31% και τον Nikkei της Ιαπωνίας να χάνει -0,73%.

Η αδυναμία σε μετοχές που σχετίζονται με μικροτσίπ βοήθησε επίσης να πέσουν ο S&P 500 -0,33% και ο Nasdaq Composite -0,70% την Πέμπτη.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα