Ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ διαθέτει η Aegean Airlines

«Μήνυμα» Ε. Βασιλάκη στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 07:12
UPD:07:13
REUTERS/PHIL NOBLE

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Στα 600 εκατ. ευρώ κινείται η ρευστότητα της Aegean Airlines μετά την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο πρόεδρος του Oμίλου της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, σημειώνοντας ότι απ’ αυτή τη ρευστότητα έχει αφαιρεθεί ποσό 90 εκατ. ευρώ το οποίο είχε δανειστεί η εταιρεία πέρυσι από τις τράπεζες και το οποίο επέστρεψε.

«Από ταμειακή σκοπιά είμαστε σε καλό δρόμο παρά τη δυσκολία που προκαλούν τα αποτελέσματα τα οποία τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο δεν θα είναι θετικά» σημείωσε ο πρόεδρος της Aegean.

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ακόμη ότι πωλήσεις και προπωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φθάνουν το 70% με 75% του 2019, αλλά βέβαια δεν είχε τις προπωλήσεις των προηγούμενων μηνών. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι δεν θα διαταραχθεί αυτή η κατάσταση αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, που είναι και το πιο καθοριστικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας.

Από την πλευρά του, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, εκτίμησε ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, το πτητικό έργο της Aegean τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα κινηθεί στο 70% με 75% του 2019. Σχετικά με την πορεία του 2021, σημείωσε ότι η οικονομική πορεία της εταιρείας μέχρι τον Ιούνιο δεν είχε ανακάμψει, αλλά από τον Απρίλιο και μετά είναι θετικές οι ταμειακές ροές της. «Στηριχθήκαμε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 σε δική μας ρευστότητα, η οποία δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να λάβουμε την κρατική ενίσχυση, ύψους 120 εκατ. ευρώ), έναν χρόνο μετά από τότε που ενισχύθηκαν αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, εξακολουθεί να επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. «Τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης μεταβάλλονται συνεχώς. Υπάρχει δυναμική για τη χώρα αλλά η ζήτηση παραμένει αβέβαιη. Ειδικά όσο δεν έχει καλυφθεί ο πληθυσμός με εμβόλια», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. «Είναι σημαντικό το ότι έχουμε φτάσει το 50% των ενηλίκων της χώρας να έχουν λάβει την πρώτη δόση, αλλά αν δεν φτάσει σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό δεν θα έχουμε επαρκή προστασία» τόνισε ο κ. Βασιλάκης προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη διαταραχθεί το καθεστώς του «πράσινου πιστοποιητικού» που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Αegean στους εργαζομένους της εταιρείας. «To 93% του προσωπικού με σύμβαση αορίστου χρόνου συνεχίζει να εργάζεται, πιστεύω ότι είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό δεδομένων των δυσκολιών. Παράλληλα, το 75% των εποχιακών υπαλλήλων έχει επανέλθει στη θέση του», σημείωσε. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περίπου 2.700 άτομα.

Εξελέγη νέο 12μελές Δ.Σ.

Το νέο 12μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέλεξε, μεταξύ άλλων, η τακτική Γενική Συνέλευση της Aegean που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή 95 μετόχων που εκπροσωπούν το 69,88% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει τριετή θητεία, που παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας του και μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης, και μη δυνάμενη να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ έχει ως εξής: Ευτύχιος Βασιλάκης, Γεώργιος Βασιλάκης, Δημήτριος Γερογιάννης, Αναστάσιος Δαυίδ, Στυλιανή (Στέλλα) Δημαράκη, Κωνσταντίνος Καλαμάτας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Παναγιώτης Λασκαρίδης, Νικόλαος Νανόπουλος, Ναταλία Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και Νικόλαος Σοφιανός. Από το σημερινό ΔΣ αποχώρησαν οι Χρ. Ιωάννου, Αλ. Μακρίδης και Βικ. Πιζάντε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα