Maybank: 2,4 δισ. δολ. από τη ζήτηση ισλαμικών ομολόγων

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 09:44

ΟΚΤΩ φορές μεγαλύτερη ζήτηση, εμφάνισε η πρώτη πώληση ομολόγων στο εξωτερικό με βάση τις ισλαμικές αρχές της Malayan Banking Bhd., ύψους 300 εκατ. δολ., σύμφωνα την HSBC Holdings Plc, μία από τις διαχειρίστριες πώλησης.

Οι επενδυτές έβαλαν εντολές για 2,4 δισ. δολ. των αξιών που πουλήθηκαν από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Μαλαισίας, γνωστή και ως Maybank, σύμφωνα με τον Sean Henderson, της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Η εμπορική συναλλαγή της Maybank είναι η πρώτη ισλαμικού χρέους στην Ασία, σύμφωνα με τον Henderson. Η ζήτηση για ισλαμικές επενδύσεις αυξάνεται, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο διογκώνονται στον Περσικό Κόλπο, οι χώρες του οποίου αντλούν περίπου το 20% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Μαλαισία, όπου περίπου το 60% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, θέτει τον εαυτό της στο κέντρο της παροχής ισλαμικών οικονομικών υπηρεσιών για να προσελκύσει επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και να ανταγωνιστεί με το Μπαχρέϊν και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Τα πρώτα διεθνή ισλαμικά ομόλογα που πούλησε η Μαλαισία ήταν το 2002. Η Khazanah Nasional Bhd., το κρατικό επενδυτικό σκέλος της χώρας, άντλησε τον Σεπτέμβριο 750 εκατ. δολ. με την πώληση των πρώτων μετατρέψιμων ισλαμικών ομολόγων. Η HSBC διαχειρίστηκε και τις δύο εμπορικές συναλλαγές.

Τα ισλαμικά περιουσιακά στοιχεία στη Μαλαισία αυξήθηκαν στα 133 δισ. ρίνγκιτ (38,6 δισ. δολ.) αποτελώντας πλέον του 12% των συνολικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Abdullah Ahmad Badawi τον Μάρτιο.

Τα ισλαμικά ομόλογα ενδέχεται να αποτελέσουν το 70% των πωλήσεων εταιρικών ομολόγων της Μαλαισίας ύψους 35 έως 40 δισ. ρίνγκιτ, φέτος, σύμφωνα με την Kuwait Finance House, τη μεγαλύτερη ισλαμική επενδυτική τράπεζα στον Περσικό Κόλπο, στις 10 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα