Εθνική: Στη Lafarge το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Eναντι 321,6 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 10:29
UPD:11:16

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση στη Lafarge SA του μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής που κατέχει η τράπεζα και συγκεκριμένα 18.480.899 μετοχών που αντιστοιχούν στο 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η συμφωνία πώλησης προβλέπει τίμημα εξαγοράς 17,40 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικό ποσό 321,6 εκατ. ευρώ.

Η τιμή αυτή αντιστοιχεί στο μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου μήνα διαπραγμάτευσης, κατά τον οποίο η μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατέγραψε ιστορικό υψηλό εξαετίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η παραπάνω τιμή πώλησης αντιστοιχεί σε υπερτίμημα ύψους 13% στη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά το τελευταίο έτος.

Η συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας στην ΑΓΕΤ ανέρχεται πλέον από 52,7% σε 78,7%.

Η εν λόγω πώληση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Εθνικής, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης στρατηγικής της τράπεζας για την επικέντρωσή της στις κατ΄ εξοχήν τραπεζικές δραστηριότητες και την απεμπλοκή της από συμμετοχές σε εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η στρατηγική αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων της και συμβαδίζει με τις κανονιστικές υποχρεώσεις της τράπεζας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει η Εθνική, είναι το επιστέγασμα μακροχρόνων προσπαθειών της τράπεζας για τη διάθεση της μειοψηφικής συμμετοχής της στην ΑΓΕΤ Ηρακλής συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, με τη συνδρομή του χρηματοοικονομικού συμβούλου της Goldman Sachs.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Lafarge, η εν λόγω συναλλαγή θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή της γαλλικής εταιρείας.

H Lafarge δεν έχει προς το παρόν πρόθεση να πραγματοποιήσει πρόταση δημόσιας προσφοράς στους υπόλοιπους μετόχους της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Στις 10:39’ η μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Χ.Α. υποχωρούσε κατά 2,89%, στα 17,5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πτώση κατά 0,81%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα