Τζ. Πάουελ: Η Fed δεν έχει εφησυχαστεί με τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 11:13
UPD:11:14
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποσύρει την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία των ΗΠΑ ενώ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

«Στη συνεδρίασή μας τον Ιούνιο, η επιτροπή συζήτησε την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας από τότε που εγκρίναμε την καθοδήγηση για την αγορά περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου την Τετάρτη.

«Ενώ η επίτευξη του στάνταρ της ‘’ουσιαστικής περαιτέρω προόδου’’ εξακολουθεί να είναι μακριά, οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί», είπε.

Τον Πάουελ κατέκλυσαν με ερωτήσεις σχετικά με την άνοδο των τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται λόγω της διατήρησης τη των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν.

Ο Πάουελ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να είναι εφησυχασμένη αναφορικά με τους κινδύνους πληθωρισμού τονίζοντας ότι  ενώ οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι προσωρινός, θα αντιδράσουν εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος και πάνω από το στόχο του 2%.

«Ξέρω ότι ο κόσμος ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ. «Το ακούμε τόσο δυνατά και καθαρά από όλους. . . πραγματικά διέρχεται την οικονομία και κάθε επιχείρηση», πρόσθεσε.  «Δεν υπάρχει τίποτα στην καθοδήγηση ή στο πλαίσιο μας που να μας εμποδίζει να κάνουμε το σωστό στην κατάλληλη στιγμή», διαβεβαίωσε.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 5,4% τον Ιούνιο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «υπερθερμαίνεται». Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο, επέμεινε σε μεγάλο βαθμό στην άποψή του ότι οι αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού θα είναι παροδικές και τελικά θα υποχωρούσαν.

Κατά τη διάρκεια της τριών ωρών ακρόασης, ο Πάουελ δεν ανέφερε τίποτα νέο για τη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις συζητήσεις αργότερα αυτό το μήνα σχετικά με τη μείωση των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων της σε μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η Fed δεν συζητά ακόμη για την αύξηση του κύριου επιτοκίου από το κατώτατο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Fed θα κληθεί να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις από την επιτροπή της Γερουσίας για τις τράπεζες την Πέμπτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα