Εισαγωγή ρεύματος από τη Ρουμανία

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 16:46
UPD:17:10

Ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες τη Ρουμανία, προκειμένου να συζητήσει σχέδια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο αυτό μέλος της Ε.Ε. και να καταλήξει στα απαραίτητα συμπεράσματα για την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Βουκουρέστι, με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Βαρουγιάν Βοσγκανιάν.

«Η Ρουμανία προτείνει την εξαγωγή μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούφας, που συζήτησε με τον Ρουμάνο υπουργό την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Ρουμανία αποτελούν τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, που λειτουργεί βάσει της Συνθήκης για την Ιδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, υπενθύμισε ο κ. Σιούφας.

Σημειώνεται ότι αναμένεται δύσκολο το φετινό καλοκαίρι από πλευράς κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η διακοπή της λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του Κοζλοντούι από 1.1.2007 έχει περιορίσει κατά 77% τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί πτώση των υδατικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ περίπου κατά το ήμισυ, γι' αυτό και το ΥΠΑΝ αναζητά πηγές για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διασφαλίσει την επαρκή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του στη Βαλκανική, θα συζητήσει σήμερα στη Σόφια τα επόμενα βήματα για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, και αύριο στην Αγκυρα την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα