Χρ. Σταϊκούρας: Ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας με περισσότερες δόσεις- Αύριο οι αποφάσεις

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 14:18
UPD:14:26
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πολύ κοντά είναι η νέα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως τώρα. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, θα υπάρξει κατάληξη στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αύριο, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης. 

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «ουσιαστικά έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση».

Η νέα ρύθμιση θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται, ήτοι σε όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Όπως έγραφε η «Ν», η ελληνική πρόταση για τη βελτίωση της ρύθμισης η οποία θα συζητηθεί σε επίπεδο επικεφαλής θα προβλέπει αυξημένο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών. Το βασικό σενάριο προβλέπει τις 60 ή τις 72 δόσεις, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όσοι πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις ή εφάπαξ θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση (κυρίως άτοκη περίοδο αποπληρωμής των οφειλών). 

Ο κ. Σταϊκούρας, ωστόσο, δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος των δόσεων, λέγοντας ότι «θα είναι κάτι καλύτερο σε δόσεις (σ.σ. από τη σημερινή ρύθμιση των 24- 48 δόσεων), για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και για περισσότερο κόσμο».

Στο μεταξύ ο υπουργός αποσαφήνισε επίσης ότι δεν θα επεκταθεί στην εστίαση και σε άλλους κλάδους το μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια, αλλά τον Ιούλιο θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Ανέφερε επίσης, ότι έως τώρα το κράτος έχει καταβάλει 650 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν.

Σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είπε ότι βρίσκεται εντός των υπολογισμών και των πρόσφατων εκτιμήσεων. Δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 34 δισ. ευρώ (στο επίπεδο προ κρίσης) και επεσήμανε ότι, με βάση τους πρόδρομους δείκτες του β' τριμήνου, ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% «θα επιτευχθεί με άνεση και ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί «με πολύ υψηλότερους ρυθμούς, αλλά λόγω της αβεβαιότητας μένουμε στο 3,6%».

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας μιας επέκτασης της πανδημίας, είπε πως υπάρχουν ποσά περίπου 4- 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Και έφερε ως παραδείγματα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» (περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα), τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια, καθώς και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτίμησε ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα