Market Beat: Η δυναμική της αγοράς σήμερα θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση της εβδομάδας

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 09:37
UPD:09:38

Η αγορά χθες έδειξε πως η ύπαρξή της έχει νόημα και ότι υπάρχουν δυνάμεις ικανές να την κρατήσουν σε ένα επίπεδο ακόμα και όταν η μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος βουλιάζει πάνω από -6% ενώ υποχωρούν πάνω από -2%  ο ΟΤΕ και η ΠΕΙΡ. Επιστράτευση υπέρ ανόδου έγινε με τις ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και το αποτέλεσμα ήταν μια απώλεια του μέσου όρου κατά -0,50% και η συνολική κεφαλαιοποίηση αντί να μειωθεί ενισχύθηκε. Λίγο βεβαία αλλά το πέτυχαν όσοι σχεδίασαν και εφάρμοσαν την άμυνα μια μέρα που οι πιέσεις ήταν αναμενόμενες. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τους εγχώριους παράγοντες να κρατούν μικρό καλάθι και τα διεθνή χρηματιστήρια να αποτυπώνουν προβληματισμό για την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι δυσοίωνες. Ωστόσο η κίνηση της ΑΛΦΑ χθες, είναι για να διδάσκεται στα χρηματιστηριακά γραφεία. Απορρόφησαν το ένα τέταρτο των νέων μετοχών από την ΑΜΚ, χωρίς να περάσει η τιμή στο ένα ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης και κράτησαν την αποτίμηση στο δεύτερο μέρος στα 1,13 ευρώ. Η συνέχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού από αύριο η ΑΛΦΑ θα βρίσκεται στους: FTSE All-World Index FTSE MPF All-World Index FTSE Global Mid Cap Index και FTSE Emerging Index.

Ποιος θέλει να γκρεμιστεί η αγορά αυτές τις μέρες; Κατά τη γνώμη μας κανείς λογικός το πολύ δυο τρεις παράφρονες. Ποιος θέλει να αγοράσει μετοχές στα μέσα ενός παράξενου Ιουλίου; Κατά τη γνώμη μας πάλι σχεδόν κανένας, εκτός εκείνων που εκ της θέσεώς τους υποχρεούνται να συμμετέχουν στις συναλλαγές. Για αυτό χθες μπορεί ο μέσος όρος λίγο πριν τις 13:00 να βρέθηκε στις 867 μονάδες αλλά αμέσως μετά, την σταθερής κλίσης πτώση αντικατέστησε, μια σταθερής κλίσης άνοδος, που μετά τις 14:10, έφερε την αγορά στο επίπεδο των 870 μονάδων. Και εκεί τον κράτησαν ως τις 15:26 που ο τζίρος έπιασε τα 80 εκατ. ευρώ με μόλις λίγο περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ αξία πακέτων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός για να καταλάβει πως υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει ένας βουβός, αλλά μόνιμος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων, που σχετίζεται με την κατάταξή τους με βάση, για παράδειγμα, την κεφαλαιοποίηση. Τα υπόλοιπα θα αποτυπωθούν, και αποτυπώθηκαν ήδη εν μέρει, στο ταμπλό που κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Άλλωστε οι διοικήσεις ήδη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, πρώτα για να μειώσει τη θέση του το ΤΧΣ, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, αφού καταστεί το Ταμείο απλός μεγαλομέτοχος έστω, χωρίς τα ιδικά χαρακτηριστικά που ακόμα έχει.

Η αγορά χθες έδειξε πως η ύπαρξή της έχει νόημα και ότι υπάρχουν δυνάμεις ικανές να την κρατήσουν σε ένα επίπεδο, ακόμα και όταν η μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος βουλιάζει πάνω από -6%, ενώ υποχωρούν περισσότερο από -2%  ο ΟΤΕ και η ΠΕΙΡ. Επιστράτευση υπέρ ανόδου έγινε με τις ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και το αποτέλεσμα ήταν μια απώλεια του μέσου όρου κατά -0,50% και η συνολική κεφαλαιοποίηση αντί να μειωθεί ενισχύθηκε. Λίγο βεβαία αλλά το πέτυχαν όσοι σχεδίασαν και εφάρμοσαν την άμυνα μια μέρα που οι πιέσεις ήταν αναμενόμενες.  Σήμερα με τα διεθνή χρηματιστήρια σε πτώση και τις προσδοκίες για ανοδική αντίδραση ψαλιδισμένες υπάρχει η πιθανότητα ακριβώς επειδή δεν περιμένουν οι αγοραίες δυνάμεις μια κίνηση για να κλείσει ο ΓΔ ψηλότερα.

Από τη Merit Sec με το χθεσινό πρωινό σχόλιο ειδοποίησαν: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 891 και 900 μονάδες.

Ενώ ξεχώρισαν από το μέτωπο των οικονομικών ειδήσεων τα ακόλουθα:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: συμφώνησε να αποκτήσει το 100% των μετοχών του ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.). Η ΗΡΩΝ Α.Ε. διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην περιοχή της Βοιωτίας (ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ), η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε περίπου 600 MW. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην ανάπτυξη μίας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η ισχύς της οποίας ανέρχεται σε 877 ΜW, διαμορφώνοντας έτσι ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος της τάξης των 1,5 GW. O όμιλος ΗΡΩΝ είναι, επίσης, ένας από τους κορυφαίους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με περισσότερους από 270.000 πελάτες (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) σε όλη την Ελλάδα. Με την απόκτηση του 100% των μετοχών του ομίλου ΗΡΩΝ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς πλέον θα ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΗΡΩΝ.

LAMDA DEVELOPMENT: σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Brook Lane Capital για τη συγκρότηση κοινοπραξίας, που θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πύργου μικτής χρήσης (γραφεία, ξενοδοχεία) στο Ελληνικό. Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση νέας εταιρείας (όχημα ειδικού σκοπού-SPV), στην οποία η Brook Lane θα κατέχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου και η Lamda το υπόλοιπο 30%. Η εταιρεία θα αγοράσει το οικόπεδο από την Ελληνικό ΑΕ, έναντι τιμήματος και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην ανέγερση πολυώροφου πύργου, επιφάνειας 72 χιλ. τ.μ. Οι χώροι του προβλέπεται να διατεθούν για γραφεία και ξενοδοχεία.  Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €200εκ,  ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν συνεπενδυτές στην πορεία. Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023 και να αποπερατωθούν το 2025.

PRODEA INVESTMENTS: η δημόσια προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού έως €300εκ. και διάρκειας επτά (7) ετών, θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και θα τελειώσει την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Η τιμή διάθεσης ανά ομολογία έχει οριστεί στο άρτιο, ήτοι σε €1.000/ομολογία. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €250εκ., η έκδοση του ομολογιακού δανείου θα ματαιωθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών ατόκως.

FOURLIS: εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης  και  Επενδύσεων η  σύσταση  της  TRADE  ESTATES  ΑΝΩΝΥΜΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ). Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε €173.527.378. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα. Σκοπός της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας («Big Bοxes») και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων ακινήτων και εκτός oμίλου Fourlis.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 13 ετών αντιστάθμισαν την αισιοδοξία από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. O πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 5,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ετήσια άνοδο 5%.Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της ενέργειας και της διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 4,5%, που είναι και το πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 1991.

Οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση κινούμενοι μεταξύ κερδών και απωλειών, αλλά ακολούθησαν σταθερή πτωτική πορεία μετά τη μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο Dow Jones διολίσθησε -0,31% στις 34.888,79 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε -0,38% στις 14.677,65 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,35% στις 4.369,21 μονάδες.

Από τα υπόλοιπα οικονομικά νέα, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα 2,2 τρις  δολάρια στο εννεάμηνο.  0ι δαπάνες κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους αυξήθηκαν κατά 6% στα 5,3 τρις δολάρια. Τα έσοδα κατά την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν 35% σε σχέση με πέρυσι στα 3,1 τρις δολάρια.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη 15,02 δολάρια ανά μετοχή έναντι 10,24 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές της Refinitiv και 6,26 δολαρίων έναν χρόνο πριν. Τα έσοδα έφτασαν στα $15,39 δις  έναντι εκτίμησης για 12,17 δις  δολάρια. Η μετοχή της υποχώρησε 1,02% στα 376,6 δολάρια. H JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 3,78 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για 3,21 ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα έφτασαν στα 31,4 δις δολάρια έναντι πρόβλεψης για 29,9 δις. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 1,4% στα 155 δολάρια.

Τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 119,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών στη FactSet.

ΕΥΡΩΠΗ

Με το επενδυτικό κλίμα νε έχει επιβαρυνθεί από τις ανησυχίες για την ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, καθώς η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την επιβολή νέων περιορισμών τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν οριακές μεταβολές την Τρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο +0,03%, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο ρεκόρ των 461 μονάδων της Δευτέρας. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διολίσθησε -0,01% στις 7.124,72 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε -0,01% χαμηλότερα στις 15.789,64 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,01% χαμηλότερα στις 6.558,47 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε -0,5% στις 25.156,65 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε πτώση -1,38% στις 8.694,80 μονάδες.

Ημετοχή της Nokia έκλεισε με άνοδο 8%. Πτώση 1,3% κατέγραψε η μετοχή της Volkswagen. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ως το 2030 οι μισές της πωλήσεις να αφορούν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

ΧΑ

Με επιτυχία στην  υποδοχή των νέων μετοχών της ΑΛΦΑ, ελεγχόμενη πτώση -0,47%

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας σφραγίστηκε από υψηλούς όγκους αυστηρά επικεντρωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορούσε μερικές από τις πιο δεικτοβαρείς εκ  των  μετοχών του FTSE25, αλλά και της αγοράς συνολικά. Ήταν δηλαδή με ειδικά χαρακτηριστικά διαφορετική από τις προηγούμενες και έγινε εν μέσω απωλειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, και με πτωτική κατεύθυνση από τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην υποδοχή των μετοχών από την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ.  Ήταν μέρα που υπήρξε συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, διατήρησαν την καθοδική εικόνα της αγοράς στα τελευταία λεπτά  που είχε τον ΓΔ στα επίπεδα των 870 μονάδων, με μια υπολογίσιμη αντίδραση του μέσου όρου από τον πυθμένα ο οποίος εμφανίστηκε στις 12:52. 

Ήταν επίσης μέρα που υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς από τις 14:05 με ανώτερο στις 871,9 και κατώτερο στις 869,9 που έγινε ζώνη πλάγιας κίνησης ως τις 17:00. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 874,34 μονάδες από τις 10:31 ενώ το κατώτερο μέρας στις 866,97 μονάδες σημειώθηκε στις 12:52. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, παρά μόνο στα πρώτα δυο λεπτά που είχαμε εμφάνιση μεταβολών με θετικό πρόσημο ενώ στη συνέχεια η μεταβολή της αγοράς είχε αρνητικό πρόσημο  λόγω απωλειών σημαντικών διαστάσεων σε δεικτοβαρή  blue chip όπως ΟΠΑΠ ΕΧΑΕ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,76% στις 2098,93 από 2114,97 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,57%. Για άλλη μια μέρα στη σειρά οι Τράπεζες ώθησαν ανοδικά με την ΕΤΕ στο +3,22%, την ΕΕΕ +1,92%, ΑΛΦΑ +1,20% ΔΕΗ +1,14% και ΒΙΟ +1,01%. Η ΠΕΙΡ ωστόσο έκλεισε με απώλειες-2,11% με την ΕΥΡΩΒ στο -0,02%, ήταν τα δυο τραπεζικά blue chip με πτώση. Με σημαντικές απώλειες άνω του -2% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ -6,15%, ΑΡΑΙΓ -3,55%, ΕΧΑΕ -2,57%, ΜΠΕΛΑ -2,29%,  ΠΕΙΡ, ΟΤΕ -2,08%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,07%. Ασχέτως των μεταβολών των βασικών δεικτών η συνεδρίαση ήταν ανοδική όπως φαίνεται από την αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 873,12 μονάδες με πτωτικό  χάσμα  (0,75 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (873,87), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στο πρώτο λεπτό. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 874,34 μονάδες που ξεκίνησε η πτώση στην αγορά, οι μάχες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών έκλιναν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς μετοχών έναντι της ζήτησης και για αυτό ο ΓΔ σταμάτησε την άνοδό του 1 λεπτό μετά την έναρξη των ελεύθερων συναλλαγών. Αλλά και την πτώση του μετά τις 12:52 με το υπόλοιπο διάστημα να αφιερώνεται στην άνοδο προς τις 872 μονάδες.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 315,767 από 109,538 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 1,0,27 από 6,538 εκατ. τη Δευτέρα για την ΤΕΝΕΡΓ.

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 265,071 από 81,242 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,78%).  Η άνοδος προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +1,20% με όγκο 222,750 από 60,216 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,1395 από 1,126 ευρώ.

ΕΤΕ +3,22% με όγκο 2,631 από 1,802 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,405 από 2,330 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -0,02% με όγκο 5,324 από 3,757 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα0,8298 από 0,830 ευρώ.

ΠΕΙΡ -2,11% με όγκο 1,396 από 0,869 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,39 από 1,42 ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,704% από 0,729% με ανώτερο μέρας το 0750% έναντι του 0,723% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,071 από 61,422 δις ευρώ.  

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 12) έναντι των καθοδικών (17 από 13) και ένα τη ΜΟΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,47% οδηγήθηκε στις 869,72 από 873,87 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2098,93 από 2114,97 μονάδες με μεταβολή -0,76%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 48 από 51, των καθοδικών 54 από 58 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 23 από 17 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Σήμερα ”κληρώνει” το στοίχημα των 2100 μονάδων για τον FTSE25

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σχεδόν σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,4 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,88 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:45 και ήταν οι 2091,67 μονάδες. Το ανώτερο οι 2115,33 εμφανίστηκε στις 10:31. Το κλείσιμο στις 2098,93 από 2114,97 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,76% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,056 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 1587 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2105,50 μονάδες, χαμηλό στις 2088,00,  με τελευταίες πράξεις στις 2095,00 από 2100,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2096,00 από 2103,25 ενώ τα ανοικτά ΣΜΕ περιορίστηκαν στα 4200 από 5146.  Διακινήθηκαν επίσης 1247 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2102,00 μονάδες κατώτερο τις 2082,00 και τελευταίες πράξεις στις 2090,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2092,75 από 2097,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν  1035 από 182 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 71 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια και δημιουργήθηκαν 51 ανοικτές θέσεις.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο εμφανίζονται κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 2140 – 2158, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση εντοπίζονται στις 2190 και 2230 μονάδες. Αν το κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, δεν αναιρεθεί σήμερα θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2079, 2046 και τις 2035 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 554,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ ήταν 5.

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 265,071 από 81,242 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,78%).  Η άνοδος προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +1,20% με όγκο 222,750 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,1395 από 1,126 ευρώ.

ΕΤΕ +3,22% με όγκο 2,631 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,405 από 2,330 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -0,02% με όγκο 5,324 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα0,8298 από 0,830 ευρώ.

ΠΕΙΡ -2,11% με όγκο 1,396 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,39 από 1,42 ευρώ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 25 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κυρίως  στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΑΛΦΑ με όγκο 16.780 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,11 ευρώ και 38.500 από 40.947 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 6.129 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,40 ευρώ και 320.218 από 322.854ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3346 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,41 ευρώ και 33.624 από 34.345 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 2087 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,833 ευρώ με 33.804 από 34.266 ανοικτά ΣΜΕ. 

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 259 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 131 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΔΕΗ και τα 137 ΣΜΕ για ΟΤΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1.000 συμβόλαια για ΤΙΤC, στα 500  για ΕΛΧΑ, και στα 150 για ΕΛΠΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο δεύτερο σχόλιο του για τον Ιούλιο με τίτλο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ… τοποθετήθηκε  αναλυτικά:

Το Ecofin ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και €7,5 δις. θα εκταμιευθούν για την ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σύντομα θα εγκρίνουν το ύψους €26,2 δις. ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27. Την ίδια ώρα, η Alpha Bank εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece (είναι ήδη ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, το Jumbo και η Eurobank) σε συνέχεια της αναρρίχησης της κεφαλαιοποίησης στα €2,6 δις. μετά την ολοκλήρωση της  ύψους €800 εκ. ΑΜΚ. Εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της όσο και για το χρηματιστήριο καθώς ποσά ως και €200 εκ. αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα funds που ακολουθούν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Όμως, για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης. Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που σύντομα θα φτάσουν  τα 3.000 ημερησίως προκαλώντας νευρική κρίση στους υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών πολιτών. Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάπτωσή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις  τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις (Prodea και ΔΕΗ ζητούν €650 εκ) ανέρχονται στα € 2,5 δις. περίπου, η αφομοίωση  των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο. Ενόσω μάλιστα οι ημερήσιες συναλλαγές παραμένουν χαμηλά, με τη συναλλακτική κινητικότητα να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των τοποθετήσεων στην Alpha Bank. Θα απαιτηθεί, επομένως, υπομονή  και εύλογος χρόνος μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες.

Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές διατηρούν το θετικό momentum με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων (J.P. Morgan, Goldman Sachs) δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη φιλική προς τις αγορές στάση τους : τη Federal να μη θεωρεί απειλητική την άνοδο του πληθωρισμού και την Κριστίν Λαγκάρντ να σχεδιάζει τις δράσεις  της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση των ύψους €1,85 τρις.  αγορών τίτλων που ολοκληρώνονται το Μάρτιο του 2022. Με τον Economist να χαρακτηρίζει ως εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη ενόσω ο ανεπαρκής εμβολιασμός, η πληθωριστική απειλή και τα υπερμεγέθη πακέτα στήριξης (στα $10 τρις. οι αγορές τίτλων εν μέσω πανδημίας) διαμορφώνουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για τα επερχόμενα…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 14/7 μετά από τα στοιχεία που έδειξαν το μεγαλύτερο άλμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ σε 13 χρόνια, τα οποία πυροδότησαν κάποιες προσδοκίες σε δυνάμεις της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αποχωρήσει από την τόνωση της εποχής της πανδημικής κρίσης νωρίτερα από ό, τι υπολογιζόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο ήταν χαμηλότερα στις ασιατικές συναλλαγές μετά από τη μέρα - νύχτα της αύξησής τους  από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,9% τον Ιούνιο, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Αυτό ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιούνιο του 2008.

Η Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) έγινε την Τετάρτη η τελευταία κεντρική τράπεζα που σχεδίασε τον τερματισμό της πολιτικής της πανδημικής εποχής, καθώς εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την επόμενη εβδομάδα, στέλνοντας το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας το λεγόμενο Kiwi υψηλότερα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:45 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,13%, καθώς τα κινεζικά blue-chips έπεσαν -0,53%, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχανε -0,60% και ο Kospi της Σεούλ είχε πτώση -0,24%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν +0,37% υψηλότερα, από μια ώθηση από τις εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων και τις εταιρείες ενέργειας. Ο  Nikkei της Ιαπωνίας έπεφτε κατά -0,26%.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά την εξαμηνιαία μαρτυρία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν η Fed θα λάβει πιο επιθετικά μέτρα για να σταματήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η μαρτυρία του Πάουελ έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να πιέζει για δημοσιονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα