China Citic Bank: 5,4 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 08:53

ΜΕΤΟΧΕΣ αξίας 5,4 δισ. δολ., κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο φέτος, πούλησε η China Citic Bank Corp., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, πούλησε μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και του Χονγκ, αντλώντας το μάξιμουμ του στόχου της, σύμφωνα με του δύο ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από μία επίσημη ανακοίνωση. Η πώληση, αξιολογεί την κινεζική κρατική τράπεζα στα 28,9 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές τράπεζες, με πρώτη την Industrial & Commercial Bank of China Ltd. έχουν αντλήσει περίπου 60 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών τα δύο τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να αυξήσουν τον δανεισμό που τροφοδότησε η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε μία δεκαετία. Οι κυβερνητικές προσπάθειες να περιορίσουν την ανάπτυξη, αποφεύγοντας την υπερθέρμανση της οικονομίας, απέτυχαν να περιορίσουν τις εικασίες που τριπλασίασαν πέρυσι τις τιμές των μετοχών.

Χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Wen Jiabao, είπε ότι ο δανεισμός αυξάνεται πολύ γρήγορα και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι τα επισφαλή δάνεια ενδέχεται να αρχίσουν να αυξάνονται.

Η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων το διπλάσιο φέτος και να δώσει εντολή στις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια για να περιορίσουν τον δανεισμό, μετά την άνοδο του ΑΕΠ κατά 11,1% το πρώτο τρίμηνο.

Η Citic Bank άντλησε 13,34 δισ. γιουάν (1,7 δισ. δολ.) πουλώντας 2,3 δισ. νέες μετοχές σε γιουάν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, προς 5,8 γιουάν η μία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η τράπεζα που εδρεύει στο Πεκίνο, πούλησε άλλα 4,83 δισ. μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, προς 5,86 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, αντλώντας 28,66 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (3,7 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η Citic Bank κατείχε το 2005 την έβδομη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών από πλευράς περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα, σύμφωνα με τα έγγραφα πώλησης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Τον περασμένο μήνα υποχώρησε στην όγδοη θέση, μετά τη δημιουργία της Postal Savings Bank of China στη χώρα.

Πριν από την πώληση των μετοχών της Citic Bank, οι κινεζικές τράπεζες πούλησαν μετοχές αξίας 52,3 δισ. δολ. ΗΠΑ στα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης για τη στήριξη της επέκτασης από τον Ιούνιο του 2005, όταν η Bank of Communications Co. κατέστη η πρώτη ντόπια τράπεζα που εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της Citic Bank διατέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο κλίμακας τιμής των 5 έως 5,80 γιουάν η μία στη Σαγκάη και από 5,06 έως 5,86 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στο Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα