Market Beat: Η Αθήνα αναζητά τάση ενώ οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά  

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 08:51
UPD:08:52

Το άδοξο τέλος μια συνεδρίασης στην οποία το ανώτερο σημειώθηκε νωρίς και το κατώτερο λίγα λεπτά προ του τέλους των ελεύθερων συναλλαγών επηρέασε αρνητικά το φρόνημα των επενδυτών. Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών προκύπτει πως οι εταιρικές κινήσεις μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον αλλά από μόνος του κάθε τίτλος δεν μπορεί να διαμορφώσει με σταθερότητα την τάση στην αγορά. Απομένει στα διεθνή χρηματιστήρια που αποτύπωσαν την επενδυτική αισιοδοξία η δημιουργία κλίματος που θα αυξήσει την διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί χθες να απουσίασαν γεγονότα και εξελίξεις που θα έδιναν τόνο στις διεθνείς αγορές, αν και αυτές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία αλλά από σήμερα τα ξένα χρηματιστήρια θα αποκτήσουν τάση από τη μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ . Επίσης θα ανακαλύψουν πότε από τη μαρτυρία του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο την Τετάρτη, στον προγραμματισμένο απολογισμό του θα ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Ενώ ξεκινά και η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων που θα κρίνει αν δικαίως εμφανίστηκαν τα ρεκόρ των βασικών  δεικτών  της Wall Street.

Το ΧΑ χθες, μετά από 4 και πλέον ώρες έδειξε να ισορροπεί ικανοποιητικά στο +0,4%. Τα δε 60 εκατ. ευρώ στον τζίρο ξεπεράστηκαν στις 14:45 με αξία πακέτων 3,625 εκατ., που σημαίνει ότι υπήρχε δράση στον πάγκο της αγοράς. Η διαπραγμάτευση έδειξε ότι  μετά τις 11:40 οι θεσμικοί υποχώρησαν στην εισαγωγή εντολών αγοράς.  Έτσι ο ΓΔ αποχαιρέτησε το επίπεδο των 880 μονάδων και “ανακάλυψε” ως άξονα πλάγιας κίνησης τις 877, με εκτινάξεις ως τις 879 μονάδες.  Αλλά στις 15:30  επέστρεψε σε επίπεδα τιμών ως τις 881,3 μονάδες, γεγονός που μαζί με την άνοδο του τζίρου υποδήλωσε πως κάτι έχει αλλάξει στη θεώρηση των θεσμικών, κύρια αναφορικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων. Βέβαια χωρίς την ΑΛΦΑ και την προετοιμασία για την υποδοχή των νέων μετοχών από την ΑΜΚ της,  δεν θα έφθανε στα 80 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 16:33 με 54,390 εκατ. αξία συναλλαγών για την μετοχή της μόνο.

Όλα αυτά γιατί  η Αlpha Bank, από τις 14 Ιουλίου, εισέρχεται στο δείκτη Global Standard της MSCI μία ημέρα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. των 800 εκατ. ευρώ. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν επίσης ότι ο Οίκος FTSE, δεδομένου του μεγέθους της προσφοράς των μετοχών, είναι πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής των νέων μετοχών στον δείκτη FTSE Emerging Index. Η δυναμική της τελευταίας ώρας έδειξε πως δεν ήταν αρκετή η στροφή του ενδιαφέροντος  για την ΑΛΦΑ ώστε να ανοίξει  η όρεξη για ρίσκο για μεγαλύτερο πλήθος μετοχών του 25άρη. Αποκάλυψε επίσης, πως οι θεσμικοί δεν εκτίθενται με αύξηση των θέσεών τους σε ελληνικά blue chip αν δεν έχουν χειροπιαστές ενδείξεις για την πορεία της εταιρίας στο άμεσο μέλλον.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατ., χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην Αγορά. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) Αυτού, ή σε κάποιον άλλο Τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Merit Sec. σημείωναν: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 892 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 892 μονάδες. Η μετοχή της ΑΛΦΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, λόγω της εισόδου της στον δείκτη Global Standard MSCI την Τετάρτη και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σήμερα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στον μέρισμα καθαρού ποσού €0,5225/μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος για τη χρήση 2020 και του δικαιώματος επανεπένδυσης του εν λόγω ποσού, είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τετάρτη 14/7/2021. Η πληρωμή του μερίσματος για τη χρήση 2020 στους Δικαιούχους, θα ξεκινήσει την Τρίτη, 3/8/2021”.  Η δημόσια προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού έως €300εκ. και διάρκειας επτά (7) ετών, της PRODEA INVESTMENTS θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Ιουλίου και θα τελειώσει την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Η τιμή διάθεσης ανά ομολογία έχει οριστεί στο άρτιο, ήτοι σε €1.000/ομολογία. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €250εκ., η έκδοση του ομολογιακού δανείου θα ματαιωθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών ατόκως.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η JP Morgan Chase, η Goldman Sachs και η PepsiCo θα είναι οι πρώτες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης σήμερα. Η Bank of America, η Citigroup, η Wells Fargo, η Delta Air Lines και η BlackRock ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο.

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να διαμορφωθούν 65% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Refinitiv. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αμερικανικές αγορές μετοχών σκαρφάλωσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,36% κλείνοντας στις 34.996,18 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,35% στις 4.384,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq  κινήθηκε +0,21% υψηλότερα στις 14.733,24 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε επίπεδα-ρεκόρ την Παρασκευή, μετά το ξεπούλημα της Πέμπτης, το οποίο πυροδότησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Στο ταμπλό, η Tesla πραγματοποίησε άλμα 4,6%. Ράλι 4,2% σημείωσε η μετοχή της Walt Disney με ώθηση από την επιτυχία της ταινίας Black Widow.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πούλησε τριετή ομόλογα $58 δις  με αποδόσεις ελαφρώς υψηλότερες από αυτές πριν τη δημοπρασία. Η πώληση 10ετών ομολόγων $38 δις  έγινε κάτω από  ισχυρή ζήτηση.

Οι επενδυτές θέλουν να υιοθετήσουν στάση αναμονής. Το πιο σημαντικό στοιχείο από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου αυτή την εβδομάδα θα είναι οι προβλέψεις της διοίκησης για τις προοπτικές και όχι αναγκαστικά τα νούμερα για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,36% ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι traders στρέφουν στο βλέμμα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενισχυμένες κατά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα. Ο ταξιδιωτικός τομέας ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε στο «κόκκινο», υποχωρώντας κατά 1,3%. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι περιορισμοί της Αγγλίας πρόκειται να λήξουν στις 19 Ιουλίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,05% στις 7.125,42 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη +0,65% στις 15.790,51 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,4% υψηλότερα στις 6.559,25 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο +0,7% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 460,83 μονάδων. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,92% στις 25.823,20 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX έκλεισε με κέρδη +0,46% στις 8.816,70 μονάδες.

ΧΑ

Μια μετοχή, ένας κλάδος, δεν αρκούν για να βρεθεί η αγορά ψηλότερα

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σφραγίστηκε από ανέλπιστα υψηλούς όγκους αλλά αυστηρά επικεντρωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορούσε λιγότερες από το 50%  των  μετοχών του FTSE25, αλλά και της αγοράς συνολικά. Ήταν δηλαδή διαφορετική από τις προηγούμενες και έγινε εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, και με ανοδική κατεύθυνση από τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην προετοιμασία της εισόδου των μετοχών από την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ.  Ήταν μέρα που υπήρξε συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, διατήρησαν την καθοδική εικόνα της αγοράς στα τελευταία λεπτά  που είχε τον ΓΔ στα επίπεδα των 874 μονάδων, με μια αδύναμη αντίδραση του μέσου όρου από τον πυθμένα ο οποίος εμφανίστηκε στις 16:53. 

Ήταν επίσης μέρα που υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί της προσφοράς από τις 11:50 με ανώτερο στις 879,8 και κατώτερο στις 877,8 που έγινε ζώνη πλάγιας κίνησης ως τις 15:25. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 885,52 μονάδες από τις 10:47 ενώ το κατώτερο μέρας στις 873,04 μονάδες σημειώθηκε στις 16:53. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, παρά μόνο μετά τις 16:48 που είχαμε εμφάνιση μεταβολών με αρνητικό πρόσημο λόγω απωλειών σημαντικών διαστάσεων σε δεικτοβαρή  blue chip.

Από τις μετοχές του FTSE25, που έκλεισε με άνοδο +0,20% στις 2114,97 από 2110,76 μονάδες, για τα κέρδη τους ξεχώρισαν με κέρδη πάνω από +0,30% ήτοι οι ΑΛΦΑ +3,68%, ΕΧΑΕ +2,90%, ΟΠΑΠ +1,77%, ΑΡΑΙΓ +0,75%, ΕΥΡΩΒ +0,36%, ΟΠΛ +0,30%, και ΕΤΕ +0,30% οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της ζήτησης. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ΕΛΠΕ -2,5%, ΕΥΔΑΠ -2,35%, ΒΙΟ -1,98%, ΣΑΡ -1,79%, ΜΠΕΛΑ -1,41%, ΤΕΝΕΡΓ -1,17% ΑΔΜΗΕ -1,15% και ΕΛΧΑ -1,00%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 875,76 μονάδες με ανοδικό  χάσμα  (1,49 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (874,25), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να ξεκινήσει πορεία για εγγραφή του ανώτερου μέρας χωρίς πισωγυρίσματα και άρα το άνοιγμα ήταν το κατώτερο μέρας ως τις 16:44. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως από τις 875,8 μονάδες που ξεκίνησε η αγορά συναλλαγές, οι μάχες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών έκλιναν υπέρ της κυριαρχίας της ζήτησης και για αυτό ο ΓΔ σταμάτησε την άνοδό του 17 λεπτά μετά την ένρξη των ελεύθερων συναλλαγών.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 109,538 από 79,644 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 6,538 από 12,996 εκατ. την Παρασκευή   για τις ΑΛΦΑ (4,051 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (1,248 εκατ. ευρώ) ΜΠΕΛΑ (666.596 ευρώ) και ΜΟΗ (571.835 ευρώ).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 81,242 από 47,272 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,16%).  Η άνοδος προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +3,68% με όγκο 60,216 από 33,402 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,126 από 1,086 ευρώ.

ΕΤΕ +0,30% με όγκο 1,802 από 2,450 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,330 από 2,323 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ +0,63% με όγκο 3,757 από 1,873 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,830 από 0,8248 ευρώ.

ΠΕΙΡ -0,70% με όγκο 0,869 από 0,652 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,42 από 1,43 ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,729% με ανώτερο μέρας το 0759% έναντι του 0,738% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 61,422 από 61,469 δις ευρώ.  

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 24) έναντι των καθοδικών (13 από 0) και κανένα  στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,04% οδηγήθηκε στις 873,87 από 874,25 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2114,97 από 2110,76 μονάδες με μεταβολή +0,20%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 51 από 98, των καθοδικών 58 από 14 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 17 από 13 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία τα στοιχήματα στα ΣΜΕ του FTSE25

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,54 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,21 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:54 και ήταν οι 2112,24 μονάδες. Το ανώτερο οι 2143,35 εμφανίστηκε στις 10:46. Το κλείσιμο στις 2114,97 από 2110,76 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,20% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,319 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 327 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2167,75 μονάδες, χαμηλό στις 2100,000,  με τελευταίες πράξεις στις 2100,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2103,25 από 2097,75 ενώ τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5146 από 5225.  Διακινήθηκαν επίσης 55 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2155,00 μονάδες κατώτερο τις 2095,50 και τελευταίες πράξεις στις 2101,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2097,50 από 2095,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν  182 από 149 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 550,00 και τα ανοικτά ΣΜΕ ήταν 5.

Στην υποκείμενη αγορά επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,16%).  Η άνοδος προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +3,68% με όγκο 60,216 από 33,402 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,126 από 1,086 ευρώ.

ΕΤΕ +0,30% με όγκο 1,802 από 2,450 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,330 από 2,323 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ +0,63% με όγκο 3,757 από 1,873 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,830 από 0,8248 ευρώ.

ΠΕΙΡ -0,70% με όγκο 0,869 από 0,652 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,42 από 1,43 ευρώ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 147 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 15 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κυρίως  στα ΣΜΕ συγκεκριμένων τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΑΛΦΑ με όγκο 28.441 από 11.298 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,12 ευρώ και 40.947 από 36.718 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 7.0962.226ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,43 ευρώ και 322.854326.569ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3513 από 5360 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,34 ευρώ και 34.345 από 34.354 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 1937 από 2581 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,833 ευρώ με 34.266 από 34.565 ανοικτά ΣΜΕ.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 385 ΣΜΕ για ΙΝΤΚΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 360 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΔΕΗ και τα 143 ΣΜΕ για ΟΤΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 80.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 24.107 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 2.500  για ΕΧΑΕ, στα 1000 για ΕΛΠΕ, στα 700 για ΤΙΤC  και στα 600 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα κακό που έχει η Εγχώρια Αγορά, είναι ότι είναι ρηχή. Αυτό φαίνεται από τις αυξομειώσεις του τζίρου μέρα με την μέρα.

Η είσοδος της ΑΛΦΑ στον MSCI που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, έδειξε ότι κάποιοι το ήξεραν νωρίτερα. Οι εισροές μπορεί να φτάσουν τα 180 εκατ., γεγονός που θα απορροφήσει εύκολα τυχόν πωλητές από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. Πλέον οι Οίκοι κοιτάνε με άλλο μάτι τις Τράπεζες και σπεύδουν, όσο περνάει ο καιρός, να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους.

Όλοι ψάχνουν το 1000ρικο του ΓΔ και βιάζονται να το δουν. Από την άλλη αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο τρίμηνο η Αγορά έχει σηκώσει πάνω από 2,5 δισ. σε Α.Μ.Κ. και ομόλογα, θα καταλάβει πως είναι λογικό το Χ.Α. να μην τρέχει τόσο εύκολα. Τα κέρδη παραμένουν σημαντικά από αρχές του έτους, ενώ αν εξαιρέσουμε τον τζίρο, είναι καλή η μεγάλη εικόνα.

Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες, αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα υψηλά. Ο rsi λειτουργεί άριστα στο “bull market” και στην συνεδρίαση της Παρασκευής μας έδωσε σήματα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος στο να μην δούμε πολύ θετικά την Αγορά μεσοπρόθεσμα. Τα επιχειρηματικά νέα τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ρευστότητα στην Οικονομία αυξάνεται, ενώ τα ξένα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Ακόμα δεν έχουμε δει τις ουσιαστικές “ενέσεις” από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Οικονομία, κάτι που θα αρχίσει να συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο.

Ο μόνος φόβος είναι μία διόρθωση στις Ξένες Αγορές που και αυτό όμως μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Όσο επενδύουμε σε Εταιρείες με καλά οικονομικά δεδομένα, δύσκολα δεν θα πάρουμε αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμη περίοδο.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές του πρώτου μέρους σήμερα Τρίτη 13/7 που τη διατήρησαν και στο δεύτερο με κάποιες διαφοροποιήσεις, αφού η Wall Street έφτασε σε νέα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών κερδών του δεύτερου τριμήνου και μια σειρά οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα σήμερα.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια γεμάτη εβδομάδα που θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις κερδοφορίας εταιριών των ΗΠΑ, στοιχεία πληθωρισμού από διάφορες χώρες και τη μαρτυρία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Κογκρέσο. Διερευνώντας  για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τη χρονική στιγμή της πιθανής μείωσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά 0,5%, παρακολουθώντας το ράλι της Wall Street από την προηγούμενη νύχτα. Ο δείκτης έχει μειωθεί 3,1% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,87% και τις 684,98 μονάδες. Ο δείκτης των blue-chip CSI300 της Κίνας υποχώρησε 0,1%, και στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,28% ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε αρχικά +0,65% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +1,86% και τις 28027,5 μονάδες. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν αρχικά +0,49%, ενώ στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,22%. Ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,79% αρχικά αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,61%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα