Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού δεν έχει προκαλέσει ανησυχία μόνο στην επιστημονιή κοινότητα και τις κυβερνήσεις των χωρών. Έχει εγείρει επίσης τις ανησυχίες στους οικονομολόγους οι οποίοι στρεσάρονται μπροστά στο ενδεχόμενο να υπονομευθούν οι αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές για την οικονομία της Ευρώπης από την αύξηση των κρουσμάτων και την επαναφορά των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιορισμών.
Η άρση των περισσότερων μέτρων lockdown σε ολόκληρη την περιοχή τους τελευταίους μήνες οδήγησε στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην αναθάρρηση των δαπανών και της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, ωθώντας πολλούς οικονομολόγους να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Οι εκτιμήσεις αυτές όμως αμφισβητούνται τώρα από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα η οποία ευθύνεται ήδη για την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνοντας τα ποσοστά μολύνσεων στο υψηλότερο επίπεδό τους για μήνες.
«Φοβάμαι λίγο ότι η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Έρικ Νίλσεν, ο οποίος έχει αυξήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το τρέχον έτος από 4 σε 4,5%. «Πρέπει να γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα προτού προχωρήσουμε σε άλλο ένα lockdown, αλλά τα δεδομένα κινητικότητας της Google δείχνουν ότι δεν είναι τόσο τα lockdowns που ορίζουν τη συμπεριφορά αλλά ο εθελοντικός περιορισμός», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, η Γερμανία και η Γαλλία συνέστησαν στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Ισπανία, όπου το ποσοστό μολύνσεων έχει ξεπεράσει της Πορτογαλίας για να αναδειχθεί στο υψηλότερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, προκαλώντας πλήγμα στον τουρισμό της χώρας στην αρχή της κρίσιμης θερινής περιόδου.
Οκυβερνήτης της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, έχει δηλώσει ότι οι προβλέψεις της για ισχυρή ανάπτυξη «βασίστηκαν στην υπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα τελειώσει μετά το καλοκαίρι» και ότι ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας θα επιτύχει τα μισά τουριστικά έσοδα πριν από την πανδημία αυτό το καλοκαίρι, από ένα πέμπτο πέρυσι.
Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα σχετικά με την εμφάνιση νέων παραλλαγών Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού που ενδέχεται να καταστούν αναγκαία».
Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επαναφέρει περιορισμούς σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και ζωντανές εκδηλώσεις - μόνο δύο εβδομάδες μετά την άρση τους - λόγω της δεκαπλάσιας αύξησης του ημερήσιου ποσοστού μόλυνσης της χώρας σε σχεδόν 7.000 κατά την περίοδο αυτή.
Η Κύπρος επανέφερε επίσης κάποιους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε χώρους φιλοξενίας και ψυχαγωγίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ από σήμερα εισέρχεται στο «βαθύ κόκκινο» με νέους κανονισμούς να τίθενται σε ισχύ για τις μετακινήσεις από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.Οι νέοι περιορισμοί αποφασίστηκαν λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και της επιδείνωσης που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.
Στο μεταξύ, η Πορτογαλία δήλωσε ότι οι τουρίστες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να έχουν αρνητικό τεστ ή να έχουν αναρρώσει από τον ιό για να μπορέσουν να μείνουν στα ξενοδοχεία της ή να τρώνε μέσα στα εστιατόρια σε πολλές περιοχές.
Πιο «σκληροπυρηνική» από την άλλη η Μάλτα θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, από την ερχόμενη Τετάρτη, σε όλους τους επισκέπτες εκτός αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού τα κρούσματα Covid-19 στο μικρό νησί της Μεσογείου διπλασιάζονται καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δήλωσε την Παρασκευή ότι το εβδομαδιαίο ποσοστό μόλυνσης Covid-19 για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχε αυξηθεί σε 51,6 ανά 100.000 άτομα, από 38,6 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παρέμειναν σταθερά.
Παράλληλα προβλέπει ότι το ποσοστό μόλυνσης θα ξεπεράσει τα 90 ανά 100.000 άτομα σε τέσσερις εβδομάδες.
«Υπάρχουν λόγοι που προκαλούν την ανησυχία, καθώς οι κίνδυνοι υπάρχουν και φαίνεται να υπάρχει αρνητική δυναμική»,σχολίαε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING, Κάρστεν Μπρέζσκι.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ΕΕ το 2021 σε 4,8%, μετά από ρεκόρ συρρίκνωσης 6,2% πέρυσι. Η πρόβλεψή της θα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε από το 1976 και θα σήμαινε ότι η οικονομία της ΕΕ έχει ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής της πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι,εξήγησε ότι οι προβλέψεις της ΕΕ δεν συνυπολόγισαν την προοπτική ενός νέου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή του Δέλτα, αλλά αυτό ήταν «μειωμένος κίνδυνος».
Υποβάθμισε, ωστόσο, την πιθανότητα επιβολής νέων lockdowns λέγοντας πως «δεν βλέπουμε την τάση για νέους περιορισμούς. . . βλέπουμε μια τάση για χαλάρωση των περιορισμών σε σημαντικές χώρες».
Την ίδια ώρα ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι οι περισσότερες λοιμώξεις της παραλλαγής Δέλτα εμφανίζονται μεταξύ νεότερων ατόμων που είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον ιό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ενώ περισσότερο από το 44% των ενηλίκων της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.
«Χάρη στην ταχεία πρόοδο του εμβολιασμού, εξακολουθούμε να θεωρούμε απίθανο ότι οι χώρες θα πρέπει ξανά να επιβάλουν σοβαρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα για να περιορίσουν τους υγειονομικούς κινδύνους», εκτίμησε ο οικονομολόγος στο Berenberg, Κάλουμ Πίκερινγκ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times